Apple potvrdio kupovinu servisa Shazam

Apple potvrdio kupovinu servisa Shazam

Foto: Antonio Jularić

Jedan od ranih hitova među aplikacijama na iPhoneu bio je servis Shazam koji je nakon samo nekoliko taktova prepoznavao o kojoj se pjesmi radi. Apple je početkom ovog tjedna kupio istoimenu tvrtku kako bi ojačao tržišnu poziciju svoje Music usluge.

Premda detalji posla nisu obznanjeni, neslužbeno se doznaje kako je Apple platio oko 400 milijuna dolara za britansku tvrtku. To je jedna od najvećih Appleovih akvizicija u zadnjih 20-ak godina, no, bez obzira na taj podatak, investitori neće biti presretni zbog ovog posla.

Naime, tvrtka koja postoji već 18 godina u posljednjem je krugu financiranja bila procijenjena na milijardu dolara, a oni koji su ih podupirali morali su čekati dvostruko duže od prosjeka za povrat uloženih sredstava.

Apple će zasigurno dobro iskoristiti opcije Shazama koji je do sada, nakon što bi prepoznao traženu pjesmu, korisnike usmjeravao na Apple Music ili YouTube pa je stoga prilično jasno kako u svemu vide korist od ovog ulaganja.

Iako je od početka među najpopularnijim aplikacijama, a danas ima oko 175 milijuna aktivnih mjesečnih korisnika, Shazam je financijskim rezultatima teško uspijevao opravdati ulaganja investitora. Pod okriljem Applea njihovo će rješenje donijeti dodatni napredak servisu Apple Music, a time, vjerujemo, i dobar povrat ulaganja.

Još iz kategorije

Microsoft Hrvatska ima najveće prosječne plaće u Hrvatskoj i to više od 41 tisuću kuna

Microsoft Hrvatska ima najveće prosječne plaće u Hrvatskoj i to više od 41 tisuću kuna

19.07.2018. komentiraj

Najnovija analiza poslovanja poduzetnika u 2017. godini koju je napravila FINA pokazuje kako među tvrtkama s više od 10 zaposlenih i koje su najbolje prema ukupnim prihodima po prosječnoj neto plaći vodi Microsoft Hrvatska s vrlo visokih 41,4 tisuće kuna po zaposleniku. Među najboljima su pretežito tvrtke iz tehnološkog sektora i farmaceutskog sektora, jer financijske institucije nisu niti promatrane kako tvrde u FINA-i.

Ericsson bilježi rast u segmentu mreža, ukupni prihodi blago u padu

Ericsson bilježi rast u segmentu mreža, ukupni prihodi blago u padu

18.07.2018. komentiraj

Najnoviji poslovni rezultati Ericssona pokazuju kako prihod od prodaje bilježi smanjenje od 1% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prodaja u segmentu Mreže pokazuje rast od 2% u odnosu na 2017. godinu, pri čemu je snažan rast prodaje ostvaren u Sjevernoj Americi.

Sedam IT slavi 15. rođendan

Sedam IT slavi 15. rođendan

17.07.2018. komentiraj

Jedna od značajnijih hrvatskih ICT tvrtki, Sedam IT, ovih dana obilježava petnaestu obljetnicu postojanja. Od nastajanja do danas, ta je kompanija uspješno radila i rasla te je danas prepoznatljiva u Hrvatskoj i izvan granica.