Apple od Intelea kupuje proizvodnju modema za pametne telefone za milijardu dolara

Apple od Intelea kupuje proizvodnju modema za pametne telefone za milijardu dolara

Foto: DepositPhotos

Intel i Apple potpisali su sporazum o tome da Apple preuzme većinu Intelovog modema za pametne telefone, a vrijednost transakcije je milijardu dolara. Rezultat ovog preuzimanja i da će se 2.200 zaposlenika tvrtke Intel pridružit će se tvrtki Apple, zajedno s intelektualnim vlasništvom, opremom i najmom.

Očekuje se da će se transakcija, u vrijednosti od 1 milijarde dolara, zatvoriti u četvrtom tromjesečju 2019. godine, jer je cijela transakcija podložna regulatornim odobrenjima i drugim uobičajenim uvjetima, uključujući radničko vijeće i druge relevantne konzultacije s nadležnim institucijama.

Kombinirajući stečene patente za sadašnju i buduću bežičnu tehnologiju s Appleovim postojećim portfeljem, Apple će imati više od 17.000 patenata za bežičnu tehnologiju, od protokola za stanične standarde do modemske arhitekture i modemske operacije. Intel će zadržati mogućnost razvoja modema za aplikacije koje nisu pametne, kao što su računala, uređaji za internet stvari i autonomna vozila.

"Ovaj sporazum omogućuje nam da se usredotočimo na razvoj tehnologije za 5G mrežu, a da pritom zadržimo ključnu intelektualnu imovinu i modemsku tehnologiju koju je naš tim stvorio", izjavio je glavni izvršni direktor Intel-a Bob Swan.

„Već dugo poštujemo Apple i uvjereni smo da oni pružaju pravo okruženje za ovaj talentirani tim i ova važna sredstva koja se kreću naprijed. Radujemo se što ćemo uložiti svoj puni napor u 5G gdje se on najbliže usklađuje s potrebama našeg globalnog baze korisnika, uključujući mrežne operatere, proizvođače telekomunikacijske opreme i pružatelje usluga u oblaku“, ističe Swan.

"S Intelom smo radili dugi niz godina i znamo da ovaj tim dijeli Appleovu strast za dizajniranjem tehnologija koje pružaju najbolja svjetska iskustva za naše korisnike", rekao je Johny Srouji, Appleov stariji potpredsjednik odjela za hardverske tehnologije.

„Apple je oduševljen što se mnogi naši izvrsni inženjeri pridružuju našoj rastućoj skupini mobilnih tehnologija, i znaju da će napredovati u Appleovom kreativnom i dinamičnom okruženju. Oni, zajedno s našim značajnim stjecanjem inovativnog IP-a, pomoći će ubrzati naš razvoj na buduće proizvode i omogućiti Appleu daljnje razlikovanje kretanja naprijed“, objašnjava Srouji.

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

23.08.2019. komentiraj

Završavamo s najzanimljivijim dijelom analize domaće softverske industrije i to prosječno isplaćenim neto plaćama. Već je bilo podosta čitatelja koji su pitale kada će rang lista po plaćama pa evo je i to prema dva kriterija – najveća prosječna isplaćena neto plaća i to TOP 100 tvrtki i onda od tih TOP 100 tvrtki ranglista prema broju zaposlenih jer budimo jasni ima mnogo tvrtki koje imaju svega jednog djelatnika i stoga isplaćena neto prosječna plaća i nije usporediva ako uzmemo samo analizu tko je gdje po broju zaposlenih.

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

22.08.2019. komentiraj

Ukupna novostvorena vrijednost u softverskom segmentu ICT industrije u Hrvatskoj dosegla je 5,17 milijardi kuna uz jako dobar rast na godišnjoj razini od čak 14,38 posto, pokazuje analiza poslovanja domaćih softverskih tvrtki za prošlu godinu koju je ICTbusiness.info proveo zajedno s  tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr.

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

21.08.2019. komentiraj

Izvoz softverske industrije u 2018. godini porastao je 28,1 posto i dosegao 4,243 milijarde kuna pokazuju podaci iz godišnjih financijskih izvješća ako se gleda samo segment softvera prema NKD-u. Na prvom mjestu s rastom od 6,17 posto smjestio se Span kojem je izvoz dosegao 172,22 milijuna kuna. Na drugom mjestu je vodnjanski Infobip, ali samo njegov hrvatski dio poslovanja, koji je u izvozu rastao 23,67 posto na 166,76 milijuna kuna.