Apple nije prva dionica koja pokušava preskočiti magični bilijun

Apple nije prva dionica koja pokušava preskočiti magični bilijun

Foto: DepositPhotos

Apple je samo 16 američkih dolara udaljen od bilijuna! Da, upravo toliko bi cijena dionice morala porasti da s aktualnih 920,8 milijardi dolara Apple stigne do te magične granice, koju je jedna kompanija već uspjela dostići, ali uz nemalu pomoć države. Naravno, riječ je o Kini...

Naime, u trenutku pisanja ovog teksta, dionica Applea vrijedi 187,47 dolara i kad bi porasla za 16 dolara, zahvaljujući činjenici da ih na tržištu ima 4,9 milijardi, cilj bi bio postignut. Konkretno, dionica bi morala biti na 203,48 dolara vrijednosti ili 8,6 posto više nego što je trenutno.

Već do sredine svibnja to bi se moglo dogoditi jer Warren Buffet je kupnjom 75 milijuna dionica potaknuo i ostale da se pokrenu pa samo u dva dana, od 2. do 4. svibnja, uspio donijeti Appleu rast od 8,7 posto. Time je na godišnjoj razini Apple zabilježio rast od 10,4 posto. Ukratko, samo je pitanje vremena kad će do bilijuna, a tad je bitno zadržati se toliko visoko. Time dolazimo do kompanije koja je premašila bilijun prije Applea.

PetroChina Co., još 2007. godine uspjela je uz državne poticaje dostići vrijednost od bilijun dolara, ali već dan nakon toga pala je na 500 milijardi i trenutno vrijedi oko 200 milijardi, daleko manje od kineskog rekordera Alibabe i 500 milijardi dolara vrijednosti. Dakle, Apple mora izdržati na bilijunu više od 24 sata i bit će najuspješnija kompanija na svijetu. I to će se vrlo vjerojatno dogoditi, Apple se nalazi u uzlaznoj putanji, ne ovisi o državi i to mu je glavni adut.

Čak nema ni pritisak konkurencije jer Amazon je 222 milijarde dolara od bilijuna, a Alphabet 264 milijarde od cilja. Također, kad Apple dostigne cilj, vrijedit će više no što je BDP zemalja kao Nizozemska i Malezija. Nevjerojatan je podatak, kao i onaj da se Apple još 29. veljače 2012. pohvalio dostizanjem 500 milijardi dolara vrijednosti.

U ovom trenutku 500 milijardi dolara, ili više, uz Apple u Sjedinjenim Američkim Državama vrijede još spomenuti Amazon, Alphabet, Microsoft i Facebook.

Još iz kategorije

Moj Zaba Start velika prilika za sve poduzetne i kreativne

Moj Zaba Start velika prilika za sve poduzetne i kreativne

24.05.2018. komentiraj

Vjerujete u svoju ideju, poslovnu viziju, a nedostaje vam ono nešto za realizaciju? Pravo rješenje za vas je Moj Zaba Start koji će vam, osim financijskih sredstava, donijeti i mogućnost umrežavanja, brušenja ideja. Uz stručnu i financijsku potporu svakako je lakše razvijati ideje ili pokrenuti njihovu realizaciju.

Hrvatskoj treba obrazovni sustav koji će potaknuti poduzetništvo

Hrvatskoj treba obrazovni sustav koji će potaknuti poduzetništvo

24.05.2018. komentiraj

Što pokreće poduzetnički duh? Vanjski faktori kao što su obrazovni sustav utječu na stav i percepciju o poduzetničkoj mogućnosti? Koje osobne karakteristike misle da imaju ljudi koji žele započeti svoj posao? To je bio fokus osmog Amway Globalnog Poduzetničkog Izvještaja, koji mjeri razinu poduzetništva na svjetskoj razini.

Globalno istraživanje - najveći izazov marketinških stručnjaka je procesiranje podataka

Globalno istraživanje - najveći izazov marketinških stručnjaka je procesiranje podataka

24.05.2018. komentiraj

Znate li da svaki drugi marketinški stručnjak razmišlja o korištenju strojnog učenja i upravljanju podacima kao najvažnijim prioritetima u 2018. godini?