Apple nije prva dionica koja pokušava preskočiti magični bilijun

Apple nije prva dionica koja pokušava preskočiti magični bilijun

Foto: DepositPhotos

Apple je samo 16 američkih dolara udaljen od bilijuna! Da, upravo toliko bi cijena dionice morala porasti da s aktualnih 920,8 milijardi dolara Apple stigne do te magične granice, koju je jedna kompanija već uspjela dostići, ali uz nemalu pomoć države. Naravno, riječ je o Kini...

Naime, u trenutku pisanja ovog teksta, dionica Applea vrijedi 187,47 dolara i kad bi porasla za 16 dolara, zahvaljujući činjenici da ih na tržištu ima 4,9 milijardi, cilj bi bio postignut. Konkretno, dionica bi morala biti na 203,48 dolara vrijednosti ili 8,6 posto više nego što je trenutno.

Već do sredine svibnja to bi se moglo dogoditi jer Warren Buffet je kupnjom 75 milijuna dionica potaknuo i ostale da se pokrenu pa samo u dva dana, od 2. do 4. svibnja, uspio donijeti Appleu rast od 8,7 posto. Time je na godišnjoj razini Apple zabilježio rast od 10,4 posto. Ukratko, samo je pitanje vremena kad će do bilijuna, a tad je bitno zadržati se toliko visoko. Time dolazimo do kompanije koja je premašila bilijun prije Applea.

PetroChina Co., još 2007. godine uspjela je uz državne poticaje dostići vrijednost od bilijun dolara, ali već dan nakon toga pala je na 500 milijardi i trenutno vrijedi oko 200 milijardi, daleko manje od kineskog rekordera Alibabe i 500 milijardi dolara vrijednosti. Dakle, Apple mora izdržati na bilijunu više od 24 sata i bit će najuspješnija kompanija na svijetu. I to će se vrlo vjerojatno dogoditi, Apple se nalazi u uzlaznoj putanji, ne ovisi o državi i to mu je glavni adut.

Čak nema ni pritisak konkurencije jer Amazon je 222 milijarde dolara od bilijuna, a Alphabet 264 milijarde od cilja. Također, kad Apple dostigne cilj, vrijedit će više no što je BDP zemalja kao Nizozemska i Malezija. Nevjerojatan je podatak, kao i onaj da se Apple još 29. veljače 2012. pohvalio dostizanjem 500 milijardi dolara vrijednosti.

U ovom trenutku 500 milijardi dolara, ili više, uz Apple u Sjedinjenim Američkim Državama vrijede još spomenuti Amazon, Alphabet, Microsoft i Facebook.

Još iz kategorije

Netflixovi kvartali rezultati iznad svih očekivanja

Netflixovi kvartali rezultati iznad svih očekivanja

19.10.2018. komentiraj

Prihodi Netflixa dosegnuli su u trećem tromjesečju 4 milijarde dolara, 34 posto više nego godinu ranije. Netflixova čista dobit tako je u proteklom tromjesečju dosegnula 403 milijuna dolara, tri puta više nego u istom lanjskom razdoblju. Snažan rast prihoda i dobiti rezultat je snažnog rasta broja pretplatnika u trećem tromjesečju za 7 milijuna, na ukupno 137 milijuna u svijetu, što je za trećinu više nego što su analitičari očekivali. Pritom je u SAD-u broj novih pretplatnika porastao za 1,1 milijun, a u svijetu za 5,9 milijuna.

Rudari Bitcoina bilježe rekordne prihode, ali vrlo skromnu zaradu

Rudari Bitcoina bilježe rekordne prihode, ali vrlo skromnu zaradu

19.10.2018. komentiraj

Diar je proveo novo istraživanje te otkrio da iako cijena bitcoina jest 40 posto viša nego u istom razdbolju lani i bez obzira što su rudari ostvarili prihode od 4,7 milijardi američkih dolara u ovoj godini, rudarenje je manje profitabilno nego što je bilo prije 12 mjeseci.

Najčešći uzroci prekida rada IT sustava

Najčešći uzroci prekida rada IT sustava

18.10.2018. komentiraj

Velika većina američkih firmi suočila se s najmanje jednom disrupcijom informatičkih tehnologija (IT) kroz posljednjih 12 mjeseci, pokazuje to američki US Signal u svom radu 2018 IT Resiliency Survey. Konkretno, riječ je o 70 posto firmi i naravno da takvo stanje izaziva zabrinutost.