Apple kreće s plaćanjem 13 milijardi eura zaostalog poreza prema Irskoj

Apple kreće s plaćanjem 13 milijardi eura zaostalog poreza prema Irskoj

Foto: Ilustracija

Europska komisija odredila je u kolovozu ove godine Appleu platiti 13 milijardi eura zaostalih poreza na području Irske, što je izazvalo mnogo pomutnje, ali prema posljednjim se informacijama čini da će ipak sve biti u redu. Naime, američka kompanija pristala je platiti što mora platiti, ali počet će s prvom ratom u siječnju 2018.

Koliko rata će potom platiti i koliko će sve skupa trajati, još se ne zna definitivno. Naravno, Irska bi voljela da se sve riješi odmah u jednoj uplati. Pozitivno je sve ovo, u svakom slučaju, jer činilo se da bi Apple mogao ostaviti Irce na cjedilu te na taj način prekinuti godine i godine sjajnih odnosa.

"Ne želimo biti u situaciji u kojoj Irska mora izvesti Apple pred sud zato što Europska komisija tjera Irsku pred sud. Mislim da je poruka potpuno jasna", rekao je irski premijer Leo Varadkar nakon što se iz Europske komisije najavila tužba ukoliko ne počne prikupljanje određene svote novca.

Situacija sad izgleda daleko pozitivnije. Jer, Irska mora do 3. siječnja prikupiti novac i čuvati ga sve dok cijeli slučaj ne doživi pravomoćnu presudu. Isprva, Apple nije želio platiti apsolutno ništa dok presuda po ovom pitanju ne postane pravomoćna. Dobro da je došlo do promjene mišljenja jer bi Irska to morala obaviti sama.

Stoga se i osigurala na državnoj razini zanimljivom ucjenom. Unaprijed dogovoreni podatkovni centar na zapadu Irske Apple još uvijek ne može izgraditi do kraja, iako vrijedi milijardu američkih dolara i prijeko je potreban za američku kompaniju ukoliko se želi bolje nadmetati na europskom tlu. No, radovi koji traju dvije godine su namjerno zaustavljeni, čisto da se vidi kako i Irska može igrati sličnu igru kao Apple. Očito se tim potezom zemlja kojoj je na čeli Varadkar uspjela zaštititi i osloboditi se plaćanja kazne koja se tiče Applea.

Još iz kategorije

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

17.06.2018. komentiraj

Međunarodni Bledski festival vode još jednom se pokazao kao odlična platforma za povezivanje različitih javnih i privatnih organizacija te stručnjaka vezanih uz tematiku očuvanja i održivog korištenja voda. Dodjela nagrada u kategorijama korporativnih, nacionalnih i pojedinačnih projekata, među kojima je nagrada za velike tvrtke pripala Ericssonu Nikoli Tesli, otkrila je najbolje inovacije i prakse u vezi vode te projekte koje bi trebalo slijediti.

Nova generacija obiteljskih tvrtki

Nova generacija obiteljskih tvrtki

17.06.2018. komentiraj

Prema novom istraživanju Centra za obiteljske tvrtke u Deloitteu: Nova generacija voditelja obiteljskih tvrtki – istraživanje poslovnih ekosustava, brojne obiteljske tvrtke koje žele napredovati u današnjem dinamičnom, složenom poslovnom okruženju moraju pomno razmotriti vrste poslovnih odnosa koji mogu proizvesti dodanu vrijednost.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

15.06.2018. komentiraj

Čini se kako će oni koji traže posao u Hrvatskoj uskoro dobiti priliku pronaći novi posao. Ako je suditi po istraživanju tvrtke ManpowerGroup o prognozama zapošljavanja, koje je u Hrvatskoj provedeno po drugi put, možemo očekivati dosta aktivno tržište rada u sljedeća tri mjeseca.