Apple je u samo jednu godinu izgubio bilijun dolara vrijednosti

Apple je u samo jednu godinu izgubio bilijun dolara vrijednosti

Foto: DepositPhotos

Apple je prije samo godinu dana bio u "sedmom nebu", slaveći činjenicu da je postao prva američka kompanije s dosegnutih tri bilijuna dolara tržišne vrijednosti. Sad, 12 mjeseci kasnije, tehnološki gigant izgubio je oko bilijun dolara te vrijednosti.

Dionice konstantno padaju i sa 17. siječnjem pale su za dodatnih četiri posto i time "srušile" ukupnu vrijednost kompanije ispod dva bilijuna dolara. Time se Apple pridružio Amazonu, koji je u studenome prošle godine postao prva kompanija s izgubljenih bilijun dolara ili više.

Kao prvi odgovor na krizu, Apple je kontaktirao dobavljače kako bi zatražio da izrađuju manje dijelova za određene proizvode kao što su AirPods, Apple Watch i MacBook.

Nedavno su investitori također bili zabrinuti oko Appleove sposobnosti da održi korak s potražnjom za nekim artiklima nakon što su kineske blokade zbog koronavirusa i neizvjesnost politike izazvali pustoš u proizvodnim i opskrbnim lancima.

Apple nije jedini, pogođeni su i drugi tehnološki divovi, ali dojam je da se predugo skrivala stvarna situacija. Primjerice, s krajem prošle godine stigle su informacije da Apple neće uspjeti proizvesti čak šest milijuna traženih iPhonea Pro jer je Foxconn zatvorio tvornicu u Zhengzhouu tijekom listopada.

Uslijedili su i nemiri zaposlenih zbog rezova, prekovremenih i ostalih nehumanosti o kojima se izvještava još iz doba dok je živ bio Steve Jobs, koji ih je također "gurao pod tepih". Samo, ovaj put to nije moguće, bez obzira što su iz Applea ponovno umanjivali sve što se događa. Realnost je da se svakog tjedna gubi oko milijardu i pol dolara zbog slabije proizvodnje.

Kao rezultat, Apple namjerava premjestiti dio proizvodnje iz Kine u Indiju i Vijetnam, ali to će ipak biti nešto dugotrajniji proces da bi u ovim trenucima uspio negirati probleme. Stoga, pad će se sasvim sigurno nastaviti u narednom periodu.

Još iz kategorije

Što je to „tiho dobivanje otkaza“?

Što je to „tiho dobivanje otkaza“?

29.01.2023.

Situacija 'tihog davanja otkaza' pojavila se u centru pažnje s generacijom Z, ali nedavno ga je zasjenio puno problematičnija pod nazivom 'tiho dobivanje otkaza'. Naravno, dok je kod prvotnog inicijator nezadovoljni zaposlenik, u ovoj drugoj je inicijator poslodavac, ali u oba slučaja ispada negativac.

Nokia bilježi rast poslovanja u 2022. godini

Nokia bilježi rast poslovanja u 2022. godini

28.01.2023.

U četvrtom kvartalu 2022. Nokia je izvijestila o porastu prodaje i dobiti. Cijela financijska godina 2022. također je završila pozitivno za finsku tvrtku i to s dobicima u svim segmentima.

Solidni rezultati IBM-a, tijekom financijske 2022. najveći rast u cijelom desetljeću

Solidni rezultati IBM-a, tijekom financijske 2022. najveći rast u cijelom desetljeću

27.01.2023.

U svom financijskom izvješću za posljednji kvartal 2022. i cijelu godinu IBM je izvijestio o solidnim rezultatima. Dok je prihod bio isti u tromjesečju, tijekom financijske godine 2022. prihod je imao najveći rast u desetljeću.