Apple Irskoj platio 14,3 milijarde dolara neplaćenog poreza, EU odustaje od tužbe

Apple Irskoj platio 14,3 milijarde dolara neplaćenog poreza, EU odustaje od tužbe

Foto: Ilustracija

Europska unija uspjela je natjerati Apple da plati 15,3 milijarde američkih dolara neplaćenog poreza u Irskoj pa se samim time Europska komisija, na čelu s povjerenicom za tržišno natjecanje Margrethom Vestager, odlučila povući tužbu protiv Irske, koja je pokrenula prošle godine upravo da bi se natjeralo Apple da plati što duguje.

Naime, ta je članica EU postala porezna oaza i najveće tehnološke kompanije svijeta koristile su je za svoju korist bez ikakve zadrške sve do 2016., kad je stigla odluka o naplati dugovanja. Konkretnije, Apple je od 2003. do 2014. iskorištavao nelegalne porezne olakšice u Irskoj i time smanjio svoj korporativni porez za isplatu na najnižih 0,005 posto u 2014. Ipak, u kolovozu prošle godine određena je rigorozna kazna, no Apple se svejedno nadao da ništa neće morati platiti.

Vjerovalo se u toj kompaniji da će imati pomoć Iraca u toj situaciji, ali premijer Leo Varadkar mislio je drugačije. Ne čudi tako nešto, s obzirom da se Irska suočila s tužbom.

"Ne želimo biti u situaciji u kojoj Irska mora izvesti Apple pred sud zato što Europska komisija tjera Irsku pred sud. Mislim da je poruka potpuno jasna", kazao je u studenom prošle godine Varadkar.

I uistinu, do roka 3. siječnja, Irska je uspjela prikupiti potreban novac jer je Apple odlučio poštovati zakon. Iako, možda je do isplate došlo zbog irskog aduta. Unaprijed dogovoreni podatkovni centar na zapadu Irske Apple nije mogao u miru graditi, iako vrijedi milijardu američkih dolara i prijeko mu je potreban ukoliko se želi bolje nadmetati na europskom tlu. No, radovi koji traju dvije godine su namjerno bili zaustavljeni i Apple je to uvažio te shvatio da mu je bolje platiti kaznu nego se upuštati u sukobe.

Sve to sad je iza Applea i Irske, koji mogu normalno nastaviti suradnju, bez straha od tužbi i daljnjih inspekcija. Iako, bit će pod povećalom opasne Vestager.

Još iz kategorije

Svibanj donio u IT javnim nabavama 310,44 milijuna kuna

Svibanj donio u IT javnim nabavama 310,44 milijuna kuna

17.06.2019. komentiraj

Nastavljamo s našim analizama tendera koji su dobiveni i objavljeni u svibnju ove godine. Kao i do sada prikupljanje i analitiku rezultata obavili su Tenderi.hr, a njihovi podaci za prošli mjesec ove godine pokazuju kako je na IT tenderima bilo ukupno 456,81 milijun kuna, a na tenderima je tvrtkama dodijeljeno poslova u vrijednosti od 310,44 milijuna kuna.

Izravna strana ulaganja u Europi i Hrvatskoj prošle godine zabilježila blagi pad

Izravna strana ulaganja u Europi i Hrvatskoj prošle godine zabilježila blagi pad

16.06.2019. komentiraj

Europske su države u 2018. zabilježile pad stranih ulaganja od četiri posto nakon šest pozitivnih godina. Hrvatska se na popisu našla na 26. mjestu s ukupno 31 projektom. Time je zadržala isto mjesto na ljestvici iako je zabilježila sedam investicijskih projekata manje u odnosu na godinu ranije.

Google se sprema za monetizaciju Maps-a

Google se sprema za monetizaciju Maps-a

12.06.2019. komentiraj

Google Maps ima više od milijardu korisnika na mjesečnoj razini i softver je koji se koristi u svakodnevici iz razloga što uistinu funkcionira i olakšava život, zbog čega svaka promjena u krivom smjeru ne može biti dobro prihvaćena. Kao ona o kojoj se sve više priča u kompaniji, svjesnoj da Maps ne donosi zaradu koju bi mogao donositi s obzirom na popularnost i vrijednost kod korisnika.