Apple Irskoj platio 14,3 milijarde dolara neplaćenog poreza, EU odustaje od tužbe

Apple Irskoj platio 14,3 milijarde dolara neplaćenog poreza, EU odustaje od tužbe

Foto: Ilustracija

Europska unija uspjela je natjerati Apple da plati 15,3 milijarde američkih dolara neplaćenog poreza u Irskoj pa se samim time Europska komisija, na čelu s povjerenicom za tržišno natjecanje Margrethom Vestager, odlučila povući tužbu protiv Irske, koja je pokrenula prošle godine upravo da bi se natjeralo Apple da plati što duguje.

Naime, ta je članica EU postala porezna oaza i najveće tehnološke kompanije svijeta koristile su je za svoju korist bez ikakve zadrške sve do 2016., kad je stigla odluka o naplati dugovanja. Konkretnije, Apple je od 2003. do 2014. iskorištavao nelegalne porezne olakšice u Irskoj i time smanjio svoj korporativni porez za isplatu na najnižih 0,005 posto u 2014. Ipak, u kolovozu prošle godine određena je rigorozna kazna, no Apple se svejedno nadao da ništa neće morati platiti.

Vjerovalo se u toj kompaniji da će imati pomoć Iraca u toj situaciji, ali premijer Leo Varadkar mislio je drugačije. Ne čudi tako nešto, s obzirom da se Irska suočila s tužbom.

"Ne želimo biti u situaciji u kojoj Irska mora izvesti Apple pred sud zato što Europska komisija tjera Irsku pred sud. Mislim da je poruka potpuno jasna", kazao je u studenom prošle godine Varadkar.

I uistinu, do roka 3. siječnja, Irska je uspjela prikupiti potreban novac jer je Apple odlučio poštovati zakon. Iako, možda je do isplate došlo zbog irskog aduta. Unaprijed dogovoreni podatkovni centar na zapadu Irske Apple nije mogao u miru graditi, iako vrijedi milijardu američkih dolara i prijeko mu je potreban ukoliko se želi bolje nadmetati na europskom tlu. No, radovi koji traju dvije godine su namjerno bili zaustavljeni i Apple je to uvažio te shvatio da mu je bolje platiti kaznu nego se upuštati u sukobe.

Sve to sad je iza Applea i Irske, koji mogu normalno nastaviti suradnju, bez straha od tužbi i daljnjih inspekcija. Iako, bit će pod povećalom opasne Vestager.

Još iz kategorije

Canon bilježi rast tiskarskog poslovanja u regiji EMEA

Canon bilježi rast tiskarskog poslovanja u regiji EMEA

14.12.2018. komentiraj

Tvrtka Canon Europe pohvalila se vrlo dobrim brojkama tiskarskog poslovanja u regiji Europe, Bliskog istoka i Afrike. To su postigli, kažu, ponajprije zahvaljujući UVgel tehnologiji za ispis. Godinu dana nakon što se 64-inčni tiskarski stroj za tisak na materijale iz role počeo komercijalno isporučivati u regiju EMEA tu su tehnologiju svesrdno prigrlile stotine tiskarskih tvrtki, njih više od 400.

Uber u Zagrebu otvorio svoj Centar za podršku vozačima

Uber u Zagrebu otvorio svoj Centar za podršku vozačima

14.12.2018. komentiraj

Uber je ovog tjedna na novoj lokaciji u Zagrebu otvorio Centar za podršku vozačima u kojem će vozači koji voze na Uber aplikaciji na jednom mjestu moći dobiti svu pomoć i savjete koji su im potrebni. Centar se nalazi na adresi Radnička cesta 20 u prostoru od 200 kvadratnih metara te je za vozače otvoren svaki radni dan od 10 do 15 sati.

U prvom kvartalu nove godine očekuje se porast zapošljavanja u Hrvatskoj

U prvom kvartalu nove godine očekuje se porast zapošljavanja u Hrvatskoj

14.12.2018. komentiraj

Hrvatski poslodavci očekuju stabilan rast broja novih radnih mjesta u prvom tromjesečju 2019. godine, a neto prognoza zapošljavanja iznosi +14%. U usporedbi s kvartalom koji upravo završava, predviđanja za sljedeće razdoblje bolja su za pet postotnih bodova. Tijekom sljedećeg tromjesečja, broj novih radnih mjesta u Hrvatskoj rast će u sedam od osam industrijskih sektora i u sve četiri zemljopisne regije u našoj zemlji.