Apple Irskoj platio 14,3 milijarde dolara neplaćenog poreza, EU odustaje od tužbe

Apple Irskoj platio 14,3 milijarde dolara neplaćenog poreza, EU odustaje od tužbe

Foto: Ilustracija

Europska unija uspjela je natjerati Apple da plati 15,3 milijarde američkih dolara neplaćenog poreza u Irskoj pa se samim time Europska komisija, na čelu s povjerenicom za tržišno natjecanje Margrethom Vestager, odlučila povući tužbu protiv Irske, koja je pokrenula prošle godine upravo da bi se natjeralo Apple da plati što duguje.

Naime, ta je članica EU postala porezna oaza i najveće tehnološke kompanije svijeta koristile su je za svoju korist bez ikakve zadrške sve do 2016., kad je stigla odluka o naplati dugovanja. Konkretnije, Apple je od 2003. do 2014. iskorištavao nelegalne porezne olakšice u Irskoj i time smanjio svoj korporativni porez za isplatu na najnižih 0,005 posto u 2014. Ipak, u kolovozu prošle godine određena je rigorozna kazna, no Apple se svejedno nadao da ništa neće morati platiti.

Vjerovalo se u toj kompaniji da će imati pomoć Iraca u toj situaciji, ali premijer Leo Varadkar mislio je drugačije. Ne čudi tako nešto, s obzirom da se Irska suočila s tužbom.

"Ne želimo biti u situaciji u kojoj Irska mora izvesti Apple pred sud zato što Europska komisija tjera Irsku pred sud. Mislim da je poruka potpuno jasna", kazao je u studenom prošle godine Varadkar.

I uistinu, do roka 3. siječnja, Irska je uspjela prikupiti potreban novac jer je Apple odlučio poštovati zakon. Iako, možda je do isplate došlo zbog irskog aduta. Unaprijed dogovoreni podatkovni centar na zapadu Irske Apple nije mogao u miru graditi, iako vrijedi milijardu američkih dolara i prijeko mu je potreban ukoliko se želi bolje nadmetati na europskom tlu. No, radovi koji traju dvije godine su namjerno bili zaustavljeni i Apple je to uvažio te shvatio da mu je bolje platiti kaznu nego se upuštati u sukobe.

Sve to sad je iza Applea i Irske, koji mogu normalno nastaviti suradnju, bez straha od tužbi i daljnjih inspekcija. Iako, bit će pod povećalom opasne Vestager.

Još iz kategorije

Netflixovi kvartali rezultati iznad svih očekivanja

Netflixovi kvartali rezultati iznad svih očekivanja

19.10.2018. komentiraj

Prihodi Netflixa dosegnuli su u trećem tromjesečju 4 milijarde dolara, 34 posto više nego godinu ranije. Netflixova čista dobit tako je u proteklom tromjesečju dosegnula 403 milijuna dolara, tri puta više nego u istom lanjskom razdoblju. Snažan rast prihoda i dobiti rezultat je snažnog rasta broja pretplatnika u trećem tromjesečju za 7 milijuna, na ukupno 137 milijuna u svijetu, što je za trećinu više nego što su analitičari očekivali. Pritom je u SAD-u broj novih pretplatnika porastao za 1,1 milijun, a u svijetu za 5,9 milijuna.

Rudari Bitcoina bilježe rekordne prihode, ali vrlo skromnu zaradu

Rudari Bitcoina bilježe rekordne prihode, ali vrlo skromnu zaradu

19.10.2018. komentiraj

Diar je proveo novo istraživanje te otkrio da iako cijena bitcoina jest 40 posto viša nego u istom razdbolju lani i bez obzira što su rudari ostvarili prihode od 4,7 milijardi američkih dolara u ovoj godini, rudarenje je manje profitabilno nego što je bilo prije 12 mjeseci.

Najčešći uzroci prekida rada IT sustava

Najčešći uzroci prekida rada IT sustava

18.10.2018. komentiraj

Velika većina američkih firmi suočila se s najmanje jednom disrupcijom informatičkih tehnologija (IT) kroz posljednjih 12 mjeseci, pokazuje to američki US Signal u svom radu 2018 IT Resiliency Survey. Konkretno, riječ je o 70 posto firmi i naravno da takvo stanje izaziva zabrinutost.