Apple Irskoj platio 14,3 milijarde dolara neplaćenog poreza, EU odustaje od tužbe

Apple Irskoj platio 14,3 milijarde dolara neplaćenog poreza, EU odustaje od tužbe

Foto: Ilustracija

Europska unija uspjela je natjerati Apple da plati 15,3 milijarde američkih dolara neplaćenog poreza u Irskoj pa se samim time Europska komisija, na čelu s povjerenicom za tržišno natjecanje Margrethom Vestager, odlučila povući tužbu protiv Irske, koja je pokrenula prošle godine upravo da bi se natjeralo Apple da plati što duguje.

Naime, ta je članica EU postala porezna oaza i najveće tehnološke kompanije svijeta koristile su je za svoju korist bez ikakve zadrške sve do 2016., kad je stigla odluka o naplati dugovanja. Konkretnije, Apple je od 2003. do 2014. iskorištavao nelegalne porezne olakšice u Irskoj i time smanjio svoj korporativni porez za isplatu na najnižih 0,005 posto u 2014. Ipak, u kolovozu prošle godine određena je rigorozna kazna, no Apple se svejedno nadao da ništa neće morati platiti.

Vjerovalo se u toj kompaniji da će imati pomoć Iraca u toj situaciji, ali premijer Leo Varadkar mislio je drugačije. Ne čudi tako nešto, s obzirom da se Irska suočila s tužbom.

"Ne želimo biti u situaciji u kojoj Irska mora izvesti Apple pred sud zato što Europska komisija tjera Irsku pred sud. Mislim da je poruka potpuno jasna", kazao je u studenom prošle godine Varadkar.

I uistinu, do roka 3. siječnja, Irska je uspjela prikupiti potreban novac jer je Apple odlučio poštovati zakon. Iako, možda je do isplate došlo zbog irskog aduta. Unaprijed dogovoreni podatkovni centar na zapadu Irske Apple nije mogao u miru graditi, iako vrijedi milijardu američkih dolara i prijeko mu je potreban ukoliko se želi bolje nadmetati na europskom tlu. No, radovi koji traju dvije godine su namjerno bili zaustavljeni i Apple je to uvažio te shvatio da mu je bolje platiti kaznu nego se upuštati u sukobe.

Sve to sad je iza Applea i Irske, koji mogu normalno nastaviti suradnju, bez straha od tužbi i daljnjih inspekcija. Iako, bit će pod povećalom opasne Vestager.

Još iz kategorije

Hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju na Tajlandu

Hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju na Tajlandu

19.02.2019. komentiraj

Na upravo završenom međunarodnom sajmu inovacija Bangkok International Intellectual Property, Invention, Innovation and Technology Exposition (IPITEX) hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju C@N Motion Smart Customer/Human Engagement – Digital Platform with Gesture Controlled User Interface & Augmented Reality

Usprkos žestokoj borbi divova udjeli na cloud tržištu se ne mijenjaju

Usprkos žestokoj borbi divova udjeli na cloud tržištu se ne mijenjaju

18.02.2019. komentiraj

Kad je riječ o cloudu, tržiše je poprilično jasno podijeljeno, na Amazon Web Services i sve ostale. Naime, pravo AWS ima 32 posto udjela i daleko iza je s 14 posto Microsoft, dok se Google i IBM žestoko bore za to treće mjesto s jednoznamenkastim postocima, a takva situacija za te je kompanije ne toliko česta i zadovoljavajuća.

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

15.02.2019. komentiraj

Od ovog su tjedna otvorene prijave za peto izdanje start-up natjecanja PowerUp! Sudionici će se natjecati za glavnu nagradu od čak 50 tisuća eura i priliku za razvoj poslovanja na globalnoj razini.