Apple imao rekordni prvi kvartal ove godine

Apple imao rekordni prvi kvartal ove godine

Foto: DepositPhotos

Apple je imao rekordni prvi kvartal ove godine i kroz poslovanje pametnim telefonima ostvario je 97,3 milijardi američkih dolara i rast od devet posto na godišnjoj razini, ali usput je ostvaio konkurenciju daleko iza sebe - što je možda najbitnije u cijeloj priči.

Jer, dok se kompletno tržište muči zbog nestašice komponentni, novog vala epidemije koronavirusa u Kini, ali i geopolitičkih nestabilnosti zbog ruske invazije na Ukrajinu, čini se kao da je Appleu situacija idealna.

Potrošači u koje se pouzdaje financijski su iznimno otporni, ali i odani, što se može vidjeti prema brojkama. A one su učvrstile Appleu drugu poziciju najvećeg proizvođača pametnih telefona na svijetu i usput smanjile zaostatak za Samsungom.

Jer, najveći konkurent američkog gigantu porastao je za 9,09 posto. Time je jedini od najvećih koji je poslovao u plusu na godišnjoj razini, no više nego dvostruko slabiji u smislu tog rasta od Applea.

Rezultat jest da Samsung trenutno ima 24 posto udjela na tržištu, umjesto prošlogodišnjih 22 posto, ali Apple je na 18 posto umjesto 15 posto iz prvog kvartala 2021. Ovim tempom, do kraja godine bi zaostatak, smatraju analitičari, mogao biti svega četiri posto. Jer, Samsung je adute izbacio tijekom prvog kvartala, "ubrat će plodove" u drugom, ali onda dolazi "Appleovo vrijeme u godini".

I dok su to slatke brige najvećih, za oba proizvođača jako je bitno što su se odvojili "kineskoj pratnji". Xiaomi je pao s 14 na 13 posto udjela i doživio pad od 7,14 posto na godišnjoj razini, Oppo je pak pao s 11 na deset posto i doživio je pad od čak 20 posto, baš kao i Vivo, čiji je udio sad osam umjesto deset posto iz prvog kvartala 2021.

Analitičari objašnjavaju ovu situaciju problemima na kineskom tržištu, ali i činjenicom da je Apple s iPhone SE uspio zadovoljiti svaki dio tržišta, od onog niže ranga, do onog više s iPhone 13 modelima...

Još iz kategorije

Combisu nagrada Microsoft Partner of the Year 2022 u Hrvatskoj

Combisu nagrada Microsoft Partner of the Year 2022 u Hrvatskoj

29.06.2022.

Combis je osvojio prestižnu godišnju nagradu američke tehnološke kompanije Microsoft za Hrvatsku. Combis je nagrađen među top Microsoft partnerima radi inoviranja i implementacija korisničkih rješenja koja su bazirana na Microsoft tehnologiji.

Blagi rast prosječne neto plaće u domaćem ICT sektoru

Blagi rast prosječne neto plaće u domaćem ICT sektoru

29.06.2022.

Prošle godine zabilježen je rast prosječne plaće u ICT sektoru za 10,4 posto na ukupno 6,1 tisuću kuna, govore podaci o poslovanju gotovo 17 tisuća tvrtki koje su poslovale u 2021. godinu ICT industriji. Kada se gleda prosječna neto plaća treba uzeti u obzir i da podaci pokazuju kako je prosjek broja zaposlenih po tvrtki svega 10,5 što samo govori o kakvim je nesrazmjerima riječ između velikih i malih tvrtki.

Broj zaposlenih u ICT industriji dosegao gotovo 40 tisuća

Broj zaposlenih u ICT industriji dosegao gotovo 40 tisuća

28.06.2022.

Ponovno ubrzanje ključnih pokazatelja poslovanja domaće ICT industrije posljedično je izazvala i rast potražnje za zaposlenima. Podaci o poslovanju za 2021. godinu govore kako je broj zaposlenih dosegao gotovo 40 tisuća, točnije na kraju prošle poslovne godine zaustavio se na 39,6 tisuća zaposlenih. Prema trendu zapošljavanja već je u prvoj polovici ove godine dosegao gotovo 41 tisuću.