Apple će Francuskoj uplatiti 500 milijuna eura zaostalog poreza

Apple će Francuskoj uplatiti 500 milijuna eura zaostalog poreza

Foto: DepositPhotos

Apple se godinama borio kako izbjeći kazne u Francuskoj, ali nije uspio i odlučio se nagoditi s tamošnjim vlastima u prosincu prošle godine, kojom je odlučeno da mora platiti pola milijarde eura poreza koji se nakupio kroz predug period izbjegavanja ispunjenje financijskih obveza u toj europskoj zemlji.

Samu brojku Apple nije želio potvrditi, ali francuski L'Express tvrdi da ima provjerene izvore. Uostalom, američka kompanija potvrdila je nagodbu, odbila je potvrditi o kolikoj se brojci točno radi.

"Kao multinacionalna kompanija, Apple se redovito provjerava od strane institucija zemalja u kojima posluje diljem svijeta. U redovitom ćemo izvješću objaviti detalje istrage koja je provedena", naveo je u priopćenju Apple France.

Istovremeno, Europska unija trudi se uvesti jedinstvenu poreznu stopu od tri posto za velike tehnološke kompanije, koji je bio podržavan otpočetka upravo od strane Francuske. Dapače, ona je otišla toliko daleko da najavljuje kako će sama krenuti u tako nešto ukoliko se ne donese takva odluka na razini cijele unije.

Uvjerenje koje vlada u Francuskoj jest da će Unija predugo tražiti rješenja za jedinstveni „digitalni“ porez i da to nema smisla čekati jer već dogodine bi taj porez u državnu blagajnu trebao donijeti oko pola milijarde eura.

Konkretije, Europska unija izložila je 21. ožujka prošle godine plan kojim namjerava dodatno oporezivati velike američke kompanije koje posluju na njenom tlu. Riječ je ponajprije o onima u tehnološkom sektoru, a to su redom Amazon, Google, Facebok, Apple, Twitter, eBay, Uber, Airbnb... Ako taj plan uspije, EU više neće biti toliko isplativa tim kompanijama kao dosad.

Naime, aktualna pravila su takva da kompanije plaćaju porez samo u onoj zemlji gdje su fizički prisutne, što znači da izbjegavaju plaćanje poreza u svim onim zemljama gdje posluju i ostvaruju prihode. Ukratko, jasno je da svaka od tehnoloških tvrtki ostvaruje zaradu u apsolutno svakoj od zemalja EU, no plaća porez samo u onoj gdje ima fizički sjedište. Najčešće je to bila Irska, koja se profilirala kao porezna oaza i to su velikani iskoristili, prije svih Apple. Koji je zbog malverzacija u njoj morao platiti 13 milijardi eura kazne.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

25.04.2019. komentiraj

Nvidia je objavila zaradu ostvarenu u posljednjem kvartalu prošle godine i lošija je od očekivanja pa su u kompaniji izrazili blagu zabrinutost, kao i potrebu za promjenom strategije kako bi potražnja ipak počela ispunjavati zacrtane ciljeve.

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

25.04.2019. komentiraj

Solinski Include, tvrtka proizvođač pametnog urbanog namještaja, osnivača Ivana Mrvoša, danas je pred brojnim zainteresiranim ulagačima u prostorijama Zagrebačke burze lansirala novu kampanju za prikupljanje kapitala na crowdfunding platformi Funderbeam SEE. Time je Include, nakon svoje prve uspješne kampanje u kojoj su prikupili 465 tisuća eura, postala prva kompanija koja se na zagrebački Funderbeam SEE vraća po novi kapital, ovaj put po minimalno 1,2 milijuna eura.

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

25.04.2019. komentiraj

Sukladno EU Direktivi kojom se propisuje uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda za zemlje članice, AKD je, kao nacionalni izdavatelj za Republiku Hrvatsku, 23. travnja započeo s izdavanjem jedinstvenih identifikacijskih oznaka gospodarskim subjektima. Neregistrirani gospodarski subjekti nakon 20. svibnja 2019. neće moći prodavati duhanske proizvode.