Apple će Francuskoj uplatiti 500 milijuna eura zaostalog poreza

Apple će Francuskoj uplatiti 500 milijuna eura zaostalog poreza

Foto: DepositPhotos

Apple se godinama borio kako izbjeći kazne u Francuskoj, ali nije uspio i odlučio se nagoditi s tamošnjim vlastima u prosincu prošle godine, kojom je odlučeno da mora platiti pola milijarde eura poreza koji se nakupio kroz predug period izbjegavanja ispunjenje financijskih obveza u toj europskoj zemlji.

Samu brojku Apple nije želio potvrditi, ali francuski L'Express tvrdi da ima provjerene izvore. Uostalom, američka kompanija potvrdila je nagodbu, odbila je potvrditi o kolikoj se brojci točno radi.

"Kao multinacionalna kompanija, Apple se redovito provjerava od strane institucija zemalja u kojima posluje diljem svijeta. U redovitom ćemo izvješću objaviti detalje istrage koja je provedena", naveo je u priopćenju Apple France.

Istovremeno, Europska unija trudi se uvesti jedinstvenu poreznu stopu od tri posto za velike tehnološke kompanije, koji je bio podržavan otpočetka upravo od strane Francuske. Dapače, ona je otišla toliko daleko da najavljuje kako će sama krenuti u tako nešto ukoliko se ne donese takva odluka na razini cijele unije.

Uvjerenje koje vlada u Francuskoj jest da će Unija predugo tražiti rješenja za jedinstveni „digitalni“ porez i da to nema smisla čekati jer već dogodine bi taj porez u državnu blagajnu trebao donijeti oko pola milijarde eura.

Konkretije, Europska unija izložila je 21. ožujka prošle godine plan kojim namjerava dodatno oporezivati velike američke kompanije koje posluju na njenom tlu. Riječ je ponajprije o onima u tehnološkom sektoru, a to su redom Amazon, Google, Facebok, Apple, Twitter, eBay, Uber, Airbnb... Ako taj plan uspije, EU više neće biti toliko isplativa tim kompanijama kao dosad.

Naime, aktualna pravila su takva da kompanije plaćaju porez samo u onoj zemlji gdje su fizički prisutne, što znači da izbjegavaju plaćanje poreza u svim onim zemljama gdje posluju i ostvaruju prihode. Ukratko, jasno je da svaka od tehnoloških tvrtki ostvaruje zaradu u apsolutno svakoj od zemalja EU, no plaća porez samo u onoj gdje ima fizički sjedište. Najčešće je to bila Irska, koja se profilirala kao porezna oaza i to su velikani iskoristili, prije svih Apple. Koji je zbog malverzacija u njoj morao platiti 13 milijardi eura kazne.

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

19.08.2019. komentiraj

I došlo smo do najzanimljivijeg dijela naše velike analize domaće ICT industrije i to do softvera. Upravo je ovaj dio industrije oduvijek bilježio vrlo visoke stope rasta pa je tako bilo i prošle godine jer je softverska industrija porasla 17,61 posto kada je riječ o prihodima odnosno dosegla je 12,8 milijardi kuna prihoda. Ukupno je u ovoj analizi promatrano gotovo 2300 tvrtki što samo govori o važnosti ovog sektora koja će se dodatno vidjeti kada u analizi dođemo do broja zaposlenih i prosječnim plaćama.

Lenovo odlično počeo novu fiskalnu godinu

Lenovo odlično počeo novu fiskalnu godinu

19.08.2019. komentiraj

Lenovo Group objavio je rast prihoda grupe u prvom kvartalu financijske godine 2019/20220, dosegnuvši prihod od 12,5 milijardi američkih dolara što predstavlja rast osam uzastopnih kvartala. Na godišnjoj razini, prihod prije oporezivanja se više nego udvostručio s porastom od 127 milijuna američkih dolara, dosegnuvši 240 milijuna američkih dolara.

INFOGRAFIKA: Ulaganja u strojno učenje najveće od svih segmenata umjetne inteligencije

INFOGRAFIKA: Ulaganja u strojno učenje najveće od svih segmenata umjetne inteligencije

18.08.2019. komentiraj

Strojno učenje ono je što se danas još uvijek nameće iznad umjetne inteligencije, a ujedno je i njen temelj. Pokazuju to vrlo jasno i same brojke o potrošnji na te dvije zasebne, a toliko bliske tehnologije.