Apple će Francuskoj uplatiti 500 milijuna eura zaostalog poreza

Apple će Francuskoj uplatiti 500 milijuna eura zaostalog poreza

Foto: DepositPhotos

Apple se godinama borio kako izbjeći kazne u Francuskoj, ali nije uspio i odlučio se nagoditi s tamošnjim vlastima u prosincu prošle godine, kojom je odlučeno da mora platiti pola milijarde eura poreza koji se nakupio kroz predug period izbjegavanja ispunjenje financijskih obveza u toj europskoj zemlji.

Samu brojku Apple nije želio potvrditi, ali francuski L'Express tvrdi da ima provjerene izvore. Uostalom, američka kompanija potvrdila je nagodbu, odbila je potvrditi o kolikoj se brojci točno radi.

"Kao multinacionalna kompanija, Apple se redovito provjerava od strane institucija zemalja u kojima posluje diljem svijeta. U redovitom ćemo izvješću objaviti detalje istrage koja je provedena", naveo je u priopćenju Apple France.

Istovremeno, Europska unija trudi se uvesti jedinstvenu poreznu stopu od tri posto za velike tehnološke kompanije, koji je bio podržavan otpočetka upravo od strane Francuske. Dapače, ona je otišla toliko daleko da najavljuje kako će sama krenuti u tako nešto ukoliko se ne donese takva odluka na razini cijele unije.

Uvjerenje koje vlada u Francuskoj jest da će Unija predugo tražiti rješenja za jedinstveni „digitalni“ porez i da to nema smisla čekati jer već dogodine bi taj porez u državnu blagajnu trebao donijeti oko pola milijarde eura.

Konkretije, Europska unija izložila je 21. ožujka prošle godine plan kojim namjerava dodatno oporezivati velike američke kompanije koje posluju na njenom tlu. Riječ je ponajprije o onima u tehnološkom sektoru, a to su redom Amazon, Google, Facebok, Apple, Twitter, eBay, Uber, Airbnb... Ako taj plan uspije, EU više neće biti toliko isplativa tim kompanijama kao dosad.

Naime, aktualna pravila su takva da kompanije plaćaju porez samo u onoj zemlji gdje su fizički prisutne, što znači da izbjegavaju plaćanje poreza u svim onim zemljama gdje posluju i ostvaruju prihode. Ukratko, jasno je da svaka od tehnoloških tvrtki ostvaruje zaradu u apsolutno svakoj od zemalja EU, no plaća porez samo u onoj gdje ima fizički sjedište. Najčešće je to bila Irska, koja se profilirala kao porezna oaza i to su velikani iskoristili, prije svih Apple. Koji je zbog malverzacija u njoj morao platiti 13 milijardi eura kazne.

Još iz kategorije

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

15.02.2019. komentiraj

Od ovog su tjedna otvorene prijave za peto izdanje start-up natjecanja PowerUp! Sudionici će se natjecati za glavnu nagradu od čak 50 tisuća eura i priliku za razvoj poslovanja na globalnoj razini.

Krajem siječnja blokirano 18.854 poslovna subjekta i 264.586 građana

Krajem siječnja blokirano 18.854 poslovna subjekta i 264.586 građana

15.02.2019. komentiraj

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje, 31. siječnja 2019. godine, bila su blokirana 18 854 poslovna subjekta, što je za 108 ili za 0,6 % manje u odnosu na prosinac 2018.  Ukupan iznos neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata iznosio je 6,59 milijardi kn, što je za 320,85 milijuna kn (4,6 %) manje u odnosu na prosinac prošle godine.

Cloud, nove tehnologije i 5G će pogurati tehnološki sektor na nove rekordne vrijednosti

Cloud, nove tehnologije i 5G će pogurati tehnološki sektor na nove rekordne vrijednosti

13.02.2019. komentiraj

Tehnološka industrija prema prognozi bi trebala rasti četiri posto u ovoj godini i dosegnuti pet bilijuna američkih dolara, s tim da postoji mogućnost da rast dosegne i 6,4 posto, ali i svega 1,5 posto, stoji u izvješću CompTIA. Razlog moguće negativnije prognoze leži u činjenici da je na globalnoj razini moguće usporavanje ekonomskog rasta općenito pa bi svaka industrija mogla patiti.