Analitika kroz mješovitu stvarnost predstavlja priliku tešku milijarde dolara

Analitika kroz mješovitu stvarnost predstavlja priliku tešku milijarde dolara

Foto: Fotolia

Alati kao Google Analytics, Optimizely i KissMetrics kreirani su za vrijeme 2D interneta, koje smo pristupali s računala, laptopa i pametnih telefona svih ovih godina. No, s pojavom proširene stvarnosti (AR) i virtualne stvarnosti (VR) ti alati postaju prošlost, a u prvi red dolaze oni koji imaju podršku za nove tehnologije, kojima se može kreirati tzv. „izmiješana stvarnost“ (MR - mixed reality).

Ukratko, alati koji bi trebali služiti za prilike novog doba moraju izvlačiti informacije iz stvarnog 3D svijeta te ih preslikavati na naše uređaje, a to je područje koje se još uvijek istražuje i tek sa sljedećom godinom stižu dovoljno moćni računalni i grafički procesori koji će davati prave temelje za kreiranje takvih alata.

Dakle, potrebno je prilagoditi se što prije, tehnologija je tu. Posebno se to odnosi na analitičke kompanije koje će kroz ponašanje u 3D svijetu, odnosno, stvarnom svijetu, lakše prilagođavati svoje poslovanje i napredovati. Dapače, investitori su tog svjesni i uvidjeli su priliku u SaaS (Software as a Service) pomiješanom s MR.

Pojašnjeno, 2D alati su ograničeni i mogu se prilagođavati, učiti i reagirati samo na temelju onoga što u tom svom ograničenom svijetu imaju od informacija. A to je isključivo boravak korisnika na određenoj stranici ili aplikaciji, van toga sve je nedostupno. Ali, 3D alati istodobno uče o svijetu oko nas i time se granice uvelike pomiču, što istovremeno zvuči sjajno i zastrašujuće.

S tim novim alatima po prvi se put dobiva istinski vizualni dio cijele priče, u 360 stupnjeva. Uistinu fascinantno koliko daleko će se moći ići da bi se učilo o ponašanju korisnika, a potom se naučeno implementiralo u analize, druge proizvode i sve ostalo što nam može koristiti. Naravno, uz sve to treba stvoriti dojam zaštite privatnosti i sigurnosti jer takvi alati u krivim rukama...

Još iz kategorije

Broadcom preuzima CA Technologies za 18.9 milijardi dolara

Broadcom preuzima CA Technologies za 18.9 milijardi dolara

15.07.2018. komentiraj

Broadcom najavljuje preuzimanje Ca Technologies za 18,9 milijardi američkih dolara, koje bi isplatio kompletno u gotovini. Time će američki gigant dodatno povećati prihode jer akvizicijom će doći do DevOps poslovanja, kao i onoga koje se tiče sigurnosti i rada na aplikacijama.

Gartner: Po prvi put u zadnjih 6 godina skočile isporuke PC-a

Gartner: Po prvi put u zadnjih 6 godina skočile isporuke PC-a

14.07.2018. komentiraj

Gartner je objavio rezultate stanja na PC tržištu u drugom kvartalu ove godine i nešto su drugačiji od onih koje je objavio IDC, ali također potvrđuju rast po prvi put od prvog kvartala 2012. Naime, dok IDC tvrdi da je isporučeno 62,3 milijuna računala između ožujka i lipnja, Gartnerove su brojke zaustavljene na 62,1 milijun isporuka.

SAD i kineski ZTE postigli sporazum oko zabrane poslovanja

SAD i kineski ZTE postigli sporazum oko zabrane poslovanja

13.07.2018. komentiraj

Vlada Sjedinjenih Američkih Država postigla je sporazum s kineskom kompanijom ZTE, koji kad se kompletira, zaustavit će aktualnu zabranu kojom taj tehnološki gigant iz najmnogoljudnije zemlje svijeta ne može surađivati s američkim dobavljačima. Time će ZTE izbjeći gubitke koji su se brojali u milijardama američkih dolara.