REZULTATI POSLOVANJA

Amon optimističan u pogledu Qualcommovih izgleda

Izvan mobilnih telefona, uspostavili smo vodeće pozicije u automobilskoj industriji, XR-u i umrežavanju, a u dobroj smo poziciji da učinimo isto u osobnim računalima, industriji i rubnoj umjetnoj inteligenciji, tvrdi izvršni direktor Qualcomma Cristiano Amon

Amon optimističan u pogledu Qualcommovih izgleda
Dražen Tomić / Tomich Productions

Izvršni direktor Qualcomma Cristiano Amon bio je optimističan u vezi s izgledima svoje tvrtke. Njegov optimizam potiče kontinuirani rast u njegovom odjelu za automobilsku industriju i velika potražnja za uređajima vrhunske razine i AI-om.

Amon već nekoliko godina ima misiju proširiti portfelj proizvoda tvrtke izvan čipova za pametne telefone. Prodaja proizvođačima telefona u Kini porasla je 40 posto u prvoj polovici fiskalne godine. Amon je primijetio da vodeći Android uređaji koje pokreće njegov Snapdragon 8 Gen 3 čip bilježe veliku globalnu potražnju, posebno u Kini.

Objasnio je da Xiaomi, Honor, OnePlus, Oppo i Vivo potiču potražnju za svojim čipovima i izjavio je da Qualcomm ne gubi tržišni udio u Kini zbog Huaweija. "Mislim da ulazak Huaweija na to tržište zapravo povećava ukupni TAM premium Android uređaja", rekao je.

Prodaja čipova za telefone neznatno je porasla na 6,1 milijardu dolara, dok je šira QCT brojka porasla za 1 posto na 8 milijardi dolara. Amon i financijski direktor Akash Palkhiwala izjavili su da, iako se prodaja čipova za mobitele uvelike oporavila od pada nakon COVID-a, očekuju blagi sezonski pad u trećem tromjesečju prije nego što poboljšanja porastu u četvrtom kvartalu zbog lansiranja novih uređaja i sezone praznika. “Imat ćemo i lansiranje našeg Snapdragon 8 Gen 4 čipa,” rekao je Amon. "Iznimno smo uzbuđeni zbog onoga što čip radi i lansiranja koja će doći s tim čipom kasnije tijekom godine."

Amon je također bio uzbuđen zbog čipova Snapdragon Elite X s omogućenom umjetnom inteligencijom koji će uskoro biti lansirani u ekosustavu Microsoft Windows za korištenje u prijenosnim i osobnim računalima. Posao dobavljača čipseta potaknut je automobilskim segmentom koji je izvijestio o prodaji od 603 milijuna dolara za 35 posto porasta.

Izvršni direktor istaknuo je da je ovo treće uzastopno tromjesečje rekordnih prihoda od automobilske industrije. "Vrlo smo zadovoljni kontinuiranim napretkom naše strategije rasta i diverzifikacije", rekao je Amon. “Izvan mobilnih telefona, uspostavili smo vodeće pozicije u automobilskoj industriji, XR-u i umrežavanju, a u dobroj smo poziciji da učinimo isto u osobnim računalima, industriji i rubnoj umjetnoj inteligenciji”.

Tvrtkin sektor interneta stvari – koji se sastoji od jeftinijih čipova – smanjio se za 11 posto na 1,2 milijarde dolara. Qualcommov QTL licencni posao zabilježio je povećanje prihoda za 2 posto na 1,32 milijarde dolara. Dobavljač je zabilježio ukupni prihod od 9,9 milijardi dolara za fiskalno 2. tromjesečje 24, što je neznatno više u odnosu na prethodnu godinu, a neto dobit porasla je za 37 posto na 2,3 milijarde dolara.