AMD zbog svojih obmana suočen sa sudskom tužbom

AMD zbog svojih obmana suočen sa sudskom tužbom

Robbins Geller Rudman & Dowd LLP je u srijedu, u ime kupaca dionica, podigao sudsku tužbu protiv kompanije AMD, a predmet tužbe je kupovina dionica u razdoblju između 27. prosinca 2011. i 18. listopada 2012. godine.

U tužbi se navodi da je AMD svojom izjavom, da njihov 32-nanometarski Llano APU ima bolje šanse na tržištu nego što ih je stvarno imao, doveo u zabludu svoje investitore koji su na temelju tih tvrdnji kupovali dionice kompanije.

AMD je izjavama o jakom i značajnom interesu, te o velikoj potražnji i isporuci njihovih Llano APU-a, doveo u zabludu svoje investitore. Kompanija je također lažno tvrdila da je njihovo desktop poslovanje u jakom položaju, te da će nastaviti s rastom i u 2012. godini. U travnju 2012.

AMD je tvrdio da je potražnja za Llano APU-om veća od očekivanja, osobito na tržištima u nastajanju, te ad ne postoje nikakvi značajniji problemi na tržištu desktop računala. Međutim, AMD je cijelo vrijeme krio od investitora da je potražnja za Llano APU-om mnogo manja nego što su tvrdili u svojim izjavama, posebice na kineskom i europskom tržištu.

U srpnju 2012., AMD je otkrio slabu potražnju za Llano procesorima u desktop računalima, što je rezultiralo nižim prihodima od očekivanih, te je cijena AMD-ovih dionica pala za neugodnih 25 posto.

Tužiteljstvo u tužbi navodi da je AMD odbacio mogućnost da bi buduća bruto marža mogla biti pogođena velikom količinom neprodanih Llano procesora. Nekoliko tjedana kasnije, AMD je objavio da su bruto marže u tečem fiskalnom kvartalu 2012. godine pale za 31 posto u odnosu na prethodni kvartal.

AMD-ovih 100 milijuna dolara otpisanih zaliha, koje se mogu pripisati precijenjenoj vrijednosti Llano procesora, je velikim dijelom odgovorno za pad bruto marži. Nakon vijesti o otpisu tolike vrijednost, dionice su rapidno pale za 17 posto.

Još iz kategorije

Financial Times uvrstio Schneider Electric u popis najboljih 50 tvrtki u promicanju raznolikosti

Financial Times uvrstio Schneider Electric u popis najboljih 50 tvrtki u promicanju raznolikosti

24.11.2020. komentiraj

Schneider Electric uvršten je u godišnji popis poslovne novine Financial Times – Predvodnici u promicanju raznolikosti 2021. godine (Financial Times Diversity Leaders 2021.). U usporedbi s prošlom godinom, rang je poboljšan: Schneider Electric sad zauzima 27. mjesto u ukupnom poretku i drugo mjesto u svojoj industriji - na popisu na kojem se nalazi 850 tvrtki iz cijele Europe.

Veliki planovi United Grupe u Hrvatskoj s Telemachom, jačanje distribucije sadržaja

Veliki planovi United Grupe u Hrvatskoj s Telemachom, jačanje distribucije sadržaja

23.11.2020. komentiraj

Preimenovanje Tele2 Hrvatska u Telemach Hrvatska, planovi razvoja United Grupe na hrvatskom tržištu idealan su povod za razgovor sa Željkom Batistićem, potpredsjednikom za tehnologiju u United Grupi. Prema njegovim riječima glavni globalni tehnološki trendovi koji će oblikovati budućnost Internet svega (IoE), računalstvo u oblaku i AI te strojno učenje. Njihov daljnji razvoj potaknut će brze i vrlo pouzdane mobilne mreže s niskom latencijom (5G, 6G itd.) kao i ultrabrze FTTx mreže koje će s vremenom dostići potpunu pokrivenost.

Zelene financije: ulaganje novca u borbu protiv klimatskih promjena

Zelene financije: ulaganje novca u borbu protiv klimatskih promjena

21.11.2020. komentiraj

Održivi financijski proizvodi već neko vrijeme snažno rastu. Postoji dobar razlog za to: zeleni financijski proizvodi ne nude samo mogućnosti za atraktivne prinose, one ulagačima također pružaju priliku da doprinesu višem cilju, mijenjajući gospodarstvo i društvo nabolje.  Profesor Otto Randl, akademski direktor programa Professional MBA Finance na poslovnoj školi WU Executive Academy i profesor Endowment Managementa na Institutu za financije, bankarstvo i osiguranje na Vienna University of Economics and Business objašnjava kako to funkcionira te zašto mali i veliki ulagači sve češće ulažu svoj novac u održive financijske proizvode.