AMD zbog svojih obmana suočen sa sudskom tužbom

AMD zbog svojih obmana suočen sa sudskom tužbom

Robbins Geller Rudman & Dowd LLP je u srijedu, u ime kupaca dionica, podigao sudsku tužbu protiv kompanije AMD, a predmet tužbe je kupovina dionica u razdoblju između 27. prosinca 2011. i 18. listopada 2012. godine.

U tužbi se navodi da je AMD svojom izjavom, da njihov 32-nanometarski Llano APU ima bolje šanse na tržištu nego što ih je stvarno imao, doveo u zabludu svoje investitore koji su na temelju tih tvrdnji kupovali dionice kompanije.

AMD je izjavama o jakom i značajnom interesu, te o velikoj potražnji i isporuci njihovih Llano APU-a, doveo u zabludu svoje investitore. Kompanija je također lažno tvrdila da je njihovo desktop poslovanje u jakom položaju, te da će nastaviti s rastom i u 2012. godini. U travnju 2012.

AMD je tvrdio da je potražnja za Llano APU-om veća od očekivanja, osobito na tržištima u nastajanju, te ad ne postoje nikakvi značajniji problemi na tržištu desktop računala. Međutim, AMD je cijelo vrijeme krio od investitora da je potražnja za Llano APU-om mnogo manja nego što su tvrdili u svojim izjavama, posebice na kineskom i europskom tržištu.

U srpnju 2012., AMD je otkrio slabu potražnju za Llano procesorima u desktop računalima, što je rezultiralo nižim prihodima od očekivanih, te je cijena AMD-ovih dionica pala za neugodnih 25 posto.

Tužiteljstvo u tužbi navodi da je AMD odbacio mogućnost da bi buduća bruto marža mogla biti pogođena velikom količinom neprodanih Llano procesora. Nekoliko tjedana kasnije, AMD je objavio da su bruto marže u tečem fiskalnom kvartalu 2012. godine pale za 31 posto u odnosu na prethodni kvartal.

AMD-ovih 100 milijuna dolara otpisanih zaliha, koje se mogu pripisati precijenjenoj vrijednosti Llano procesora, je velikim dijelom odgovorno za pad bruto marži. Nakon vijesti o otpisu tolike vrijednost, dionice su rapidno pale za 17 posto.

Još iz kategorije

U svibnju ugovoreno 178,8 milijuna kuna IT javnih nabava

U svibnju ugovoreno 178,8 milijuna kuna IT javnih nabava

02.06.2020. komentiraj

Najnoviji podaci Tenderi.hr pokazuju kako je u svibnju ove godine ugovoreno 178,761 milijuna kuna vrijednih javnih nabava, što je 1.79 posto manje od procijenjenih 182,019 milijuna kuna koliko je bilo predviđeno za tendere koji su ugovoreni u svibnju ove godine.

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

31.05.2020. komentiraj

Huawei se pohvalio iznimnim rezultatom, vezanima za tržište pametnih telefona i tehnologiju mobilnih mreža pete generacije (5G). Naime, tijekom 2019. i prva tri mjeseca, isporučio je više od 15 milijuna 5G pametnih telefona!

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

29.05.2020. komentiraj

Deveto izdanje konferencije Shift Dev koje se trebalo održati u lipnju, odgađa se za 14. i 15. rujna zbog globalne situacije s koronavirusom. Organizatori najveće developerske konferencije u regiji za rujan planiraju standardno sjajan Shift Dev uživo, na impozantnoj pozornici splitskog HNK. Sve kupljene ulaznice za Shift Dev u lipnju vrijede za novi rujanski termin konferencije.