AMD zbog svojih obmana suočen sa sudskom tužbom

AMD zbog svojih obmana suočen sa sudskom tužbom

Robbins Geller Rudman & Dowd LLP je u srijedu, u ime kupaca dionica, podigao sudsku tužbu protiv kompanije AMD, a predmet tužbe je kupovina dionica u razdoblju između 27. prosinca 2011. i 18. listopada 2012. godine.

U tužbi se navodi da je AMD svojom izjavom, da njihov 32-nanometarski Llano APU ima bolje šanse na tržištu nego što ih je stvarno imao, doveo u zabludu svoje investitore koji su na temelju tih tvrdnji kupovali dionice kompanije.

AMD je izjavama o jakom i značajnom interesu, te o velikoj potražnji i isporuci njihovih Llano APU-a, doveo u zabludu svoje investitore. Kompanija je također lažno tvrdila da je njihovo desktop poslovanje u jakom položaju, te da će nastaviti s rastom i u 2012. godini. U travnju 2012.

AMD je tvrdio da je potražnja za Llano APU-om veća od očekivanja, osobito na tržištima u nastajanju, te ad ne postoje nikakvi značajniji problemi na tržištu desktop računala. Međutim, AMD je cijelo vrijeme krio od investitora da je potražnja za Llano APU-om mnogo manja nego što su tvrdili u svojim izjavama, posebice na kineskom i europskom tržištu.

U srpnju 2012., AMD je otkrio slabu potražnju za Llano procesorima u desktop računalima, što je rezultiralo nižim prihodima od očekivanih, te je cijena AMD-ovih dionica pala za neugodnih 25 posto.

Tužiteljstvo u tužbi navodi da je AMD odbacio mogućnost da bi buduća bruto marža mogla biti pogođena velikom količinom neprodanih Llano procesora. Nekoliko tjedana kasnije, AMD je objavio da su bruto marže u tečem fiskalnom kvartalu 2012. godine pale za 31 posto u odnosu na prethodni kvartal.

AMD-ovih 100 milijuna dolara otpisanih zaliha, koje se mogu pripisati precijenjenoj vrijednosti Llano procesora, je velikim dijelom odgovorno za pad bruto marži. Nakon vijesti o otpisu tolike vrijednost, dionice su rapidno pale za 17 posto.

Još iz kategorije

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

15.11.2019. komentiraj

Zašto se svi u modernim kompanijama kunu u uspješnost agilnih timova, koje su prednosti agilnog načina rada, što sve on podrazumijeva i zašto svi pričaju o tome samo su neka od pitanja kojima će se baviti panel 'The Word of the Year: Agile' koji će se u sklopu RTL-ove konferencije Digital Shapers ovog mjeseca održati u Zagrebu. O iskustvima agilnog poslovanja i njegovom utjecaju na zaposlenike i korisnike govorit će Ana Pauzar, experience management director u Hrvatskom Telekomu, Luka Gauta, fintech business development manager u CROZ-u i Krešo Žmak, director products u Infobipu.

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

14.11.2019. komentiraj

Najveći domaći telekom operator Hrvatski Telekom koji je ujedno i najveći operator  mreže javnih i privatnih punionica za električna vozila u Hrvatskoj i slovenska energetska kompanija GEN-I sklopili su ugovor o dugoročnom partnerstvu na području e-mobilnosti. Temeljem ugovora vlasnici električnih vozila iz Slovenije i Hrvatske, koji su korisnici usluge e-mobilnosti tvrtke GEN-I, imat će pristup svim punionicama za električna vozila u operativnoj nadležnosti Hrvatskog Telekoma.

Kako se financiraju mediji

Kako se financiraju mediji

13.11.2019. komentiraj

Reuters je proveo zanimljivo istraživanje nad 212 medija diljem svijeta i potvrdio da korisnici ipak prvenstveno biraju one besplatne, a u iznimno manjoj mjeri okreću se onima koje treba plaćati. Automatski, mediji moraju živjeti isključivo od oglašivača.