AMD prestigao Nvidiju u prodaji grafičkih kartica u potpunoj ludnici na tržištu zbog rudarenja kriptovaluta

AMD prestigao Nvidiju u prodaji grafičkih kartica u potpunoj ludnici na tržištu zbog rudarenja kriptovaluta

Foto: DepositPhotos

Stanje na tržištu grafičkih procesora (GPU) pokazuje da se AMD postavio iznad Nvidije u posljednjem kvartalu prošle godine, a to se ponajviše može zahvaliti rudarenju kriptovaluta. Naime, AMD ima rješenja koja su najisplativija za takvu praksu i to se osjeća na tržištu.

Konkretnije, AMD je bio na 33,7 posto udjela u četvrtom kvartalu 2017., dok je još u trećem bio na 6,5 posto manje. Rast je više nego zanimljiv. Istovremeno, Nvidia je pala sa 72,8 posto u trećem kvartalu na 66,3 posto u posljednjem prošlogodišnjem. Naravno, udio na tržištu još uvijek daje za pravo Nvidiji tvrditi da je najjači proizvođač, ali prodaja je išla daleko bolje u četvrtom kvartalu 2017. AMD-u.

Dakle, samo su "rudari" kupili tri milijuna AMD-ovih grafičkih kartica te donijeli toj kompaniji prihode od vrtoglavih 776 milijuna američkih dolara! Dapače, bilo bi i više novca da AMD može pratiti potražnju, no trenutno ne može. Niti misli širiti proizvodni lanac s obzirom na fluktuaciju kriptovaluta. Naime, danas može situacija biti odlična i svi žele rudariti, a sutra se sve može strmoglaviti pa više nikoga rudarenje neće zanimati.

Zato AMD "igra na sigurno" pa prima prednarudžbe i radi grafičke kartice koje će se sasvim sigurno prodati. Ako će pak postojati alati kojima se garantira sigurnost vrijednosti kriptovaluta na duže staze, AMD će se okrenuti širenju proizvodnog lanca pa sasvim sigurno "preoteti" još koji postotak udjela na tržištu.

Istovremeno, Nvidia se ne upušta u tu priču već se i dalje brine o korisnicima koji u svakodnevici trebaju njihove grafičke kartice. A i njih je sve više jer zbog nestašice grafičkih kartica zahvaljujući "rudarima", zbog čega se prognozira da će se već na kraju ovog prvog kvartala u 2018. sve okrenuti ponovno na stranu Nvidije. Osim ako AMD nema nekakvog skrivenog asa u rukavu...

Još iz kategorije

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

17.06.2018. komentiraj

Međunarodni Bledski festival vode još jednom se pokazao kao odlična platforma za povezivanje različitih javnih i privatnih organizacija te stručnjaka vezanih uz tematiku očuvanja i održivog korištenja voda. Dodjela nagrada u kategorijama korporativnih, nacionalnih i pojedinačnih projekata, među kojima je nagrada za velike tvrtke pripala Ericssonu Nikoli Tesli, otkrila je najbolje inovacije i prakse u vezi vode te projekte koje bi trebalo slijediti.

Nova generacija obiteljskih tvrtki

Nova generacija obiteljskih tvrtki

17.06.2018. komentiraj

Prema novom istraživanju Centra za obiteljske tvrtke u Deloitteu: Nova generacija voditelja obiteljskih tvrtki – istraživanje poslovnih ekosustava, brojne obiteljske tvrtke koje žele napredovati u današnjem dinamičnom, složenom poslovnom okruženju moraju pomno razmotriti vrste poslovnih odnosa koji mogu proizvesti dodanu vrijednost.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

15.06.2018. komentiraj

Čini se kako će oni koji traže posao u Hrvatskoj uskoro dobiti priliku pronaći novi posao. Ako je suditi po istraživanju tvrtke ManpowerGroup o prognozama zapošljavanja, koje je u Hrvatskoj provedeno po drugi put, možemo očekivati dosta aktivno tržište rada u sljedeća tri mjeseca.