AMD po prvi puta bolji od Intela u performansama, potrošnji energje i cijeni

AMD po prvi puta bolji od Intela u performansama, potrošnji energje i cijeni

Intelovi čelnici u nevjerici promatraju aktualnu situaciju jer dogodila se po prvi put u 20 godina! Naime, AMD je zahvaljujući seriji Ryzen 3000 po prvi put bolji po performansama, moći i cijeni procesora u odnosu na najvećeg konkurenta - Intel.

Taj prekid dominacije može biti samo kratkotrajan no potvrđuje činjenicu da se zaostatak itekako smanjio posljednjih godina te da prostora za opuštanje kod Intela više nema. Jer, AMD radi "punom parom" kako ne bi više "uživao" reputaciju kompanije koja nudi rješenja za one slabijeg imovinskog stanja od onih koji si mogu priuštiti Intel. Dapače, često se AMD spominjao kao "Intel za sirotinju".

Sve to u potpunosti mijenja Ryzen 3000 serija procesora, predstavljena još na CES sajmu u Las Vegasu, gdje smo bili i iz prve ruke izvještavali o novitetima iz svijeta tehnologije. Tad je rečeno od strane AMD-ove izvršne direktorice (CEO) Lise Su da se sprema nešto novo i bolje, ali malo tko je prije pola godine znao kakvi će biti rezultati. A sjajni su, ponajviše zahvaljujući 7nm tehnologiji.

Ryzen 3000 bazira se na arhitekturi ZEN 2, koja nudi veći protok podataka, veće brzine procesora i memorije te ukupno podiže performanse u odnosu na prethodnu generaciju. Ono što AMD nudi na tržištu jest pet procesora i ove serije - Ryzen 9 (3900X), dva modela Ryzen 7 (3800X i 3700X) te još dva Ryzen 5 (3600X i 3600).

Najjači model 3900X ima čak 12 jezgri i 24 threada te je najbolje što se može naći na komercijalnom tržištu. Uz to, Ryzen 9 dobiva i ekstra L2 cache memorije od 6MB, udvostručena je i L3 cache memorija na 64MB, osnovni radni takt jezgre iznosi 3,8GHz, a maksimalno može postići 4,6GHz.

Što se pak tiče cjenovno prihvatljivijih Ryzen 7 modela, oni imaju osam jezgri i 16 threadova, ali zahvaljujući 7nm tehnologiji dobilo se na manjem utrošku energije, odvajanju kontrolne logistike od čipova pa su performanse u cijelosti bolje.

Svakako, ove procesore još treba dobro testirati pa ocijeniti za nekoliko tjedana, ali Intel je dobio rukavicu u lice!

Još iz kategorije

Revolut prikupio 500 milijuna dolara u seriji D financiranja

Revolut prikupio 500 milijuna dolara u seriji D financiranja

25.02.2020. komentiraj

Globalna financijska platforma s više od 10 milijuna klijenata diljem svijeta Revolut danas je prikupila dodatnih 500 milijuna dolara u seriji D financiranja te ukupni iznos koji je tvrtka prikupila iznosi 836 milijuna dolara. Novu rundu financiranja predvodilo je investicijsko društvo TCV sa sjedištem u SAD-u uz niz postojećih investitora koji su također sudjelovali u financiranju. U posljednjoj je rundi financiranja vrijednost poslovanja procijenjena na 5,5 milijardi DOLARA, što tvrtku Revolut čini jednim od društava u području financijskih tehnologija s najvišom vrijednosti na svijetu.

Što je kibernetički napad na ključnu nacionalnu infrastrukturu i kako se obraniti?

Što je kibernetički napad na ključnu nacionalnu infrastrukturu i kako se obraniti?

24.02.2020. komentiraj

S preko 20 godina iskustava u savjetovanju klijenata u području upravljanja rizikom i usklađenošću u informacijskim sustavima, te klijentima diljem svijeta, Stanko Cerin i tvrtka Ostendo Consulting ubrajaju se u regionalno najrelevantnije izvore informacija iz ovog područja. Povodom kibernetičkog napada na INU, razgovarali smo kako kritičnu nacionalnu infrastrukturu učiniti sigurnijom. Kibernetički napad je stvarnost, ističe Cerin

Huawei želi podržati digitalizaciju Europe i ubrzati gospodarski rast

Huawei želi podržati digitalizaciju Europe i ubrzati gospodarski rast

23.02.2020. komentiraj

Zahvaljujući mreži istraživačkih centara i suradnji s istraživačkim institucijama i sveučilištima koje Huawei ima diljem Europske unije, Huawei može ubrzati europsku digitalnu agendu te kroz brže uvođenje novih tehnologija potaknuti rast gospodarstva.