AMD po prvi puta bolji od Intela u performansama, potrošnji energje i cijeni

AMD po prvi puta bolji od Intela u performansama, potrošnji energje i cijeni

Intelovi čelnici u nevjerici promatraju aktualnu situaciju jer dogodila se po prvi put u 20 godina! Naime, AMD je zahvaljujući seriji Ryzen 3000 po prvi put bolji po performansama, moći i cijeni procesora u odnosu na najvećeg konkurenta - Intel.

Taj prekid dominacije može biti samo kratkotrajan no potvrđuje činjenicu da se zaostatak itekako smanjio posljednjih godina te da prostora za opuštanje kod Intela više nema. Jer, AMD radi "punom parom" kako ne bi više "uživao" reputaciju kompanije koja nudi rješenja za one slabijeg imovinskog stanja od onih koji si mogu priuštiti Intel. Dapače, često se AMD spominjao kao "Intel za sirotinju".

Sve to u potpunosti mijenja Ryzen 3000 serija procesora, predstavljena još na CES sajmu u Las Vegasu, gdje smo bili i iz prve ruke izvještavali o novitetima iz svijeta tehnologije. Tad je rečeno od strane AMD-ove izvršne direktorice (CEO) Lise Su da se sprema nešto novo i bolje, ali malo tko je prije pola godine znao kakvi će biti rezultati. A sjajni su, ponajviše zahvaljujući 7nm tehnologiji.

Ryzen 3000 bazira se na arhitekturi ZEN 2, koja nudi veći protok podataka, veće brzine procesora i memorije te ukupno podiže performanse u odnosu na prethodnu generaciju. Ono što AMD nudi na tržištu jest pet procesora i ove serije - Ryzen 9 (3900X), dva modela Ryzen 7 (3800X i 3700X) te još dva Ryzen 5 (3600X i 3600).

Najjači model 3900X ima čak 12 jezgri i 24 threada te je najbolje što se može naći na komercijalnom tržištu. Uz to, Ryzen 9 dobiva i ekstra L2 cache memorije od 6MB, udvostručena je i L3 cache memorija na 64MB, osnovni radni takt jezgre iznosi 3,8GHz, a maksimalno može postići 4,6GHz.

Što se pak tiče cjenovno prihvatljivijih Ryzen 7 modela, oni imaju osam jezgri i 16 threadova, ali zahvaljujući 7nm tehnologiji dobilo se na manjem utrošku energije, odvajanju kontrolne logistike od čipova pa su performanse u cijelosti bolje.

Svakako, ove procesore još treba dobro testirati pa ocijeniti za nekoliko tjedana, ali Intel je dobio rukavicu u lice!

Još iz kategorije

Svečano otvorena nova zgrada OIV-a u Osijeku

Svečano otvorena nova zgrada OIV-a u Osijeku

20.11.2019. komentiraj

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković uz ministra državne imovine Marija Banožića te člana Uprave i direktora Odašiljača i veza Mate Botice svečano otvorio novu zgradu OIV-a u Osijeku.

Gdje je nestao rast Xiaomija?

Gdje je nestao rast Xiaomija?

20.11.2019. komentiraj

Xiaomi je imao odličnu 2018. no nekako se čini da je po pitanju prodaje pametnih telefona situcija krenula pomalo nizbrdo s tekućom godinom, barem tako pokazuje IDC u svom izvješću o rezultatima prodaje za velikog kineskog proizvođača, koji je u svoju prisutnost istaknuo i u Hrvatskoj.

Oxford Economics tvrdi da Huaweijevo poslovanje Europi je donijelo višestruke koristi

Oxford Economics tvrdi da Huaweijevo poslovanje Europi je donijelo višestruke koristi

17.11.2019. komentiraj

Prestižna analitička kuća Oxford Economics objavila je izvješće o ekonomskom utjecaju Huaweija na europsko gospodarstvo u kojem je izračunato da je u 2018. godini kompanija doprinijela ukupno sa 12,8 milijardi eura bruto društvenom proizvodu Europske unije i pridruženih zemalja poput Islanda, Norveške i Švicarske.