AMD po prvi puta bolji od Intela u performansama, potrošnji energje i cijeni

AMD po prvi puta bolji od Intela u performansama, potrošnji energje i cijeni

Intelovi čelnici u nevjerici promatraju aktualnu situaciju jer dogodila se po prvi put u 20 godina! Naime, AMD je zahvaljujući seriji Ryzen 3000 po prvi put bolji po performansama, moći i cijeni procesora u odnosu na najvećeg konkurenta - Intel.

Taj prekid dominacije može biti samo kratkotrajan no potvrđuje činjenicu da se zaostatak itekako smanjio posljednjih godina te da prostora za opuštanje kod Intela više nema. Jer, AMD radi "punom parom" kako ne bi više "uživao" reputaciju kompanije koja nudi rješenja za one slabijeg imovinskog stanja od onih koji si mogu priuštiti Intel. Dapače, često se AMD spominjao kao "Intel za sirotinju".

Sve to u potpunosti mijenja Ryzen 3000 serija procesora, predstavljena još na CES sajmu u Las Vegasu, gdje smo bili i iz prve ruke izvještavali o novitetima iz svijeta tehnologije. Tad je rečeno od strane AMD-ove izvršne direktorice (CEO) Lise Su da se sprema nešto novo i bolje, ali malo tko je prije pola godine znao kakvi će biti rezultati. A sjajni su, ponajviše zahvaljujući 7nm tehnologiji.

Ryzen 3000 bazira se na arhitekturi ZEN 2, koja nudi veći protok podataka, veće brzine procesora i memorije te ukupno podiže performanse u odnosu na prethodnu generaciju. Ono što AMD nudi na tržištu jest pet procesora i ove serije - Ryzen 9 (3900X), dva modela Ryzen 7 (3800X i 3700X) te još dva Ryzen 5 (3600X i 3600).

Najjači model 3900X ima čak 12 jezgri i 24 threada te je najbolje što se može naći na komercijalnom tržištu. Uz to, Ryzen 9 dobiva i ekstra L2 cache memorije od 6MB, udvostručena je i L3 cache memorija na 64MB, osnovni radni takt jezgre iznosi 3,8GHz, a maksimalno može postići 4,6GHz.

Što se pak tiče cjenovno prihvatljivijih Ryzen 7 modela, oni imaju osam jezgri i 16 threadova, ali zahvaljujući 7nm tehnologiji dobilo se na manjem utrošku energije, odvajanju kontrolne logistike od čipova pa su performanse u cijelosti bolje.

Svakako, ove procesore još treba dobro testirati pa ocijeniti za nekoliko tjedana, ali Intel je dobio rukavicu u lice!

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

23.08.2019. komentiraj

Završavamo s najzanimljivijim dijelom analize domaće softverske industrije i to prosječno isplaćenim neto plaćama. Već je bilo podosta čitatelja koji su pitale kada će rang lista po plaćama pa evo je i to prema dva kriterija – najveća prosječna isplaćena neto plaća i to TOP 100 tvrtki i onda od tih TOP 100 tvrtki ranglista prema broju zaposlenih jer budimo jasni ima mnogo tvrtki koje imaju svega jednog djelatnika i stoga isplaćena neto prosječna plaća i nije usporediva ako uzmemo samo analizu tko je gdje po broju zaposlenih.

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

22.08.2019. komentiraj

Ukupna novostvorena vrijednost u softverskom segmentu ICT industrije u Hrvatskoj dosegla je 5,17 milijardi kuna uz jako dobar rast na godišnjoj razini od čak 14,38 posto, pokazuje analiza poslovanja domaćih softverskih tvrtki za prošlu godinu koju je ICTbusiness.info proveo zajedno s  tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr.

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

21.08.2019. komentiraj

Izvoz softverske industrije u 2018. godini porastao je 28,1 posto i dosegao 4,243 milijarde kuna pokazuju podaci iz godišnjih financijskih izvješća ako se gleda samo segment softvera prema NKD-u. Na prvom mjestu s rastom od 6,17 posto smjestio se Span kojem je izvoz dosegao 172,22 milijuna kuna. Na drugom mjestu je vodnjanski Infobip, ali samo njegov hrvatski dio poslovanja, koji je u izvozu rastao 23,67 posto na 166,76 milijuna kuna.