AMD je uhvatio moment i opasno prijeti Intelovoj dominaciji

AMD je uhvatio moment i opasno prijeti Intelovoj dominaciji

Foto: Ilustracija

Dokaz da AMD polako sustiže Intel jest na DIY (Do It Yoursel - Uradi sam) PC tržištu. Primjerice, na Amazonu i Neweggu, Ryzen procesori često su istaknuti kao bestseleri, odmah uz Intelove procesore. Također, Ryzen je vrlo često dio preporuke recenzenata u nekoliko cjenovnih kategorija, ali ono najbitnije, same brojke ukazuju na to da Intel bilježi pad prodaje procesora, a AMD rast.

Sve u svemu, američki AMD je sjajan potez s Ryzen linijom procesora i to se isprva vidjelo krajem 2017. godine na njemačkom tržištu, gdje je Intel srušen s trona kao najjači proizvođač. Nadalje, u drugom kvartalu te godine je činio 31 posto, a Intel 69 posto, što se na prvu čini kao velika razlika, ali u prvom kvartalu odnos je bio 72 posto u odnosu na 20,4 posto za Intel. Dakle, s Ryzenom se sve počelo mijenjati u korist AMD-a.

Ako se pak gleda četvrti kvartal 2018., i to samo kad se radi o stolnim računalima, AMD čini 15,8 posto i to je rast od 3,8 posto u odnosu na godinu prije. Ne radi se o iznimnom povećanju, ali na DIY tržištu je situacija podosta jasna, njemu se uostalom AMD i okrenuo jer mu je ciljana publika ona koja sama slaže računala.

Također, nije AMD oduvijek u velikom zaostatku za Intelom. Primjerice, 2005. je odnos bio 50-50 na tržištu, a posljednji put da je AMD ukupno imao više od 30 posto udjela na tržištu bilo je 2007. godine. Intel samim time više od desetljeća potpuno dominira, ali stvari se jesu ipak podosta promijenile, ponajviše kad je riječ o cijenama, koje su niže kod AMD-a. Performanse su pritom praktički jednake u raznim kategorijama pa Intel zato i gubi korak, posebno na DIY tržištu gdje je cijena iznimno bitan faktor.

A Ryzen se nametnuo kao korak prema naprijed, onaj dodatni i potrebni. Njime su se, najbolje rečeno, promijenila pravila igre. Nisu toliko moćni da mogu samo tako "otpuhati" Intelovu ponudu, ali nude iznimnu konkurenciju, što do 2017. nismo baš prečesto vidjeli. Jasan je to pokazatelj strategije koju ima AMD i s vremenom bi se mogla isplatiti na svim poljima.

Još iz kategorije

Neos najbolji u regiji po prodaji Oracle proizvoda u 2018.

Neos najbolji u regiji po prodaji Oracle proizvoda u 2018.

19.06.2019. komentiraj

Na nedavno održanoj konferenciji Tech Data Solution Days SEE u Umagu, tvrtka NEOS proglašena je najuspješnijim Oracle Partnerom na teritoriju južne i jugoistočne Europe za 2018. godinu. To su priznanje zaslužili budući da su se rastom i specijalizacijama istaknuli među partnerima u regiji.

Burilović: Nedostatak radne snage je pitanje svih pitanja

Burilović: Nedostatak radne snage je pitanje svih pitanja

19.06.2019. komentiraj

„Gospodarski rast od gotovo 4 posto se konačno bliži stopama koje smo priželjkivali i očekivali, a kamatne stope od 1,3 posto su na najnižoj razini u povijesti. Ono što je glavna prepreka nastavku ovih pozitivnih trendova je nedostatak radne snage. To je pitanje svih pitanja u ovom trenutku“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na otvaranju 2. sjednice Skupštine HGK.

Huawei bi mogao izgubiti 30 milijardi u dvije godine

Huawei bi mogao izgubiti 30 milijardi u dvije godine

18.06.2019. komentiraj

Trgovinski rat se nastavlja, Huawei je i dalje u problemima, a sada je njih priznao i osnivač tvrtke Huawei Ren Zhengfei koji očekuje da će američke sankcije u iduće dvije godine smanjiti prihode za oko 30 milijardi dolara. Dokaz je to da on zapravo ne očekuje da bi sankcije mogle samo tako nestati ili prestati.