AMD je uhvatio moment i opasno prijeti Intelovoj dominaciji

AMD je uhvatio moment i opasno prijeti Intelovoj dominaciji

Foto: Ilustracija

Dokaz da AMD polako sustiže Intel jest na DIY (Do It Yoursel - Uradi sam) PC tržištu. Primjerice, na Amazonu i Neweggu, Ryzen procesori često su istaknuti kao bestseleri, odmah uz Intelove procesore. Također, Ryzen je vrlo često dio preporuke recenzenata u nekoliko cjenovnih kategorija, ali ono najbitnije, same brojke ukazuju na to da Intel bilježi pad prodaje procesora, a AMD rast.

Sve u svemu, američki AMD je sjajan potez s Ryzen linijom procesora i to se isprva vidjelo krajem 2017. godine na njemačkom tržištu, gdje je Intel srušen s trona kao najjači proizvođač. Nadalje, u drugom kvartalu te godine je činio 31 posto, a Intel 69 posto, što se na prvu čini kao velika razlika, ali u prvom kvartalu odnos je bio 72 posto u odnosu na 20,4 posto za Intel. Dakle, s Ryzenom se sve počelo mijenjati u korist AMD-a.

Ako se pak gleda četvrti kvartal 2018., i to samo kad se radi o stolnim računalima, AMD čini 15,8 posto i to je rast od 3,8 posto u odnosu na godinu prije. Ne radi se o iznimnom povećanju, ali na DIY tržištu je situacija podosta jasna, njemu se uostalom AMD i okrenuo jer mu je ciljana publika ona koja sama slaže računala.

Također, nije AMD oduvijek u velikom zaostatku za Intelom. Primjerice, 2005. je odnos bio 50-50 na tržištu, a posljednji put da je AMD ukupno imao više od 30 posto udjela na tržištu bilo je 2007. godine. Intel samim time više od desetljeća potpuno dominira, ali stvari se jesu ipak podosta promijenile, ponajviše kad je riječ o cijenama, koje su niže kod AMD-a. Performanse su pritom praktički jednake u raznim kategorijama pa Intel zato i gubi korak, posebno na DIY tržištu gdje je cijena iznimno bitan faktor.

A Ryzen se nametnuo kao korak prema naprijed, onaj dodatni i potrebni. Njime su se, najbolje rečeno, promijenila pravila igre. Nisu toliko moćni da mogu samo tako "otpuhati" Intelovu ponudu, ali nude iznimnu konkurenciju, što do 2017. nismo baš prečesto vidjeli. Jasan je to pokazatelj strategije koju ima AMD i s vremenom bi se mogla isplatiti na svim poljima.

Još iz kategorije

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

18.04.2019. komentiraj

Financijski pokazatelji Ericssona za prvi kvartal ove godine pokazuju rast prihoda od prodaje 13 posto na 4,7 milijardi eura. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je za 7 posto zbog snažnog rasta u Sjevernoj Americi.

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

17.04.2019. komentiraj

Brexit je i dalje neizvjesan, a kompanije koje su svih ovih godina boravka Velike Britanije u Europskoj uniji poslovale na njenom teritoriju, uvelike razmišljanju o preseljenju ili je to već učinila. No, ono što brine jest da čak trećina britanskih kompanija razmišlja o istom potezu.

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

17.04.2019. komentiraj

Svjetska potrošnja na sustave vezane uz umjetnu inteligenciju dosegnut će prema prognozi IDC-a 35,8 milijardi američkih dolara ove godine, što je rast od 44 posto u odnosu na 2018. S obzirom da industrije trenutno bilježe velike investicije u projekte koji se tiču umjetne inteligencije, a riječ je o softveru, do 2022. bit potrošnja trebala iznositi 79,2 milijarde dolara.