POSLOVNI REZULTATI

AMD izvješćuje o rastu u četvrtom tromjesečju i blago smanjenim rezultatima u 2023.

AMD izvješćuje o rastu u četvrtom tromjesečju i blago smanjenim rezultatima u 2023.

AMD je objavio prihod za četvrto tromjesečje 2023. od 6,2 milijarde USD, bruto maržu od 47 posto, operativni prihod od 342 milijuna USD, neto prihod od 667 milijuna USD i razrijeđenu zaradu po dionici od 0,41 USD. Na ne-GAAP osnovi, bruto marža bila je 51 posto, operativni prihod bio je 1,4 milijarde USD, neto dobit 1,2 milijarde USD, a razrijeđena zarada po dionici 0,77 USD.

Za cijelu 2023. godinu tvrtka je prijavila prihod od 22,7 milijardi dolara, bruto maržu od 46 posto, operativni prihod od 401 milijun dolara, neto dobit od 854 milijuna dolara i razrijeđenu zaradu po dionici od 0,53 dolara. Na ne-GAAP osnovi, bruto marža iznosila je 50 posto, operativni prihod iznosio je 4,9 milijardi USD, neto dobit iznosila je 4,3 milijarde USD, a razrijeđena zarada po dionici iznosila je 2,65 USD.

“Završili smo 2023. godinu snažno, sa sekvencijskim i međugodišnjim rastom prihoda i zarade potaknut rekordnom tromjesečnom prodajom AMD Instinct GPU-a i EPYC CPU-a i većom prodajom AMD Ryzen procesora,” rekla je predsjednica i izvršna direktorica AMD-a Lisa Su. “Potražnja za našim portfeljem proizvoda za podatkovne centre visokih performansi nastavlja se ubrzavati, što nas dobro pozicionira da ostvarimo snažan godišnji rast u nevjerojatno uzbudljivom vremenu dok AI preoblikuje gotovo svaki dio računalnog tržišta.”

"AMD je dobro poslovao u 2023. unatoč mješovitoj potražnji", rekao je AMD-ov EVP, CFO i blagajnik Jean Hu. "Potaknuli smo rast prihoda iz godine u godinu u našim segmentima podatkovnih centara i ugrađenih uređaja i uspješno lansirali naše AMD Instinct MI300 GPU-ove koji su nas pozicionirali za snažnu rampu proizvoda u 2024."

Za prvo tromjesečje 2024. AMD očekuje prihod od približno 5,4 milijarde dolara, plus ili minus 300 milijuna dolara. Slijedom toga, AMD očekuje da će prihodi segmenta podatkovnih centara biti nepromijenjeni, uz sezonski pad prodaje poslužitelja nadoknađen snažnim rastom GPU-a podatkovnih centara. Očekuje se da će prodaja segmenta klijenata, ugrađenih uređaja i igara uzastopno pasti, pri čemu se očekuje pad poluprilagođenih prihoda za značajan dvoznamenkasti postotak. Očekuje se da će ne-GAAP bruto marža biti približno 52 posto.