AMD dosegao 10 posto udjela u serverima

AMD dosegao 10 posto udjela u serverima

Tržište vezano uz podatkovne centre ima par jakih imena, ali donosi im enormnu zaradu zbog te činjenice i AMD je posljednjih godina podosta boljelo što udio koji ima nije zadovoljavajuć, ni blizu “dobrih starih vremena”. Ali, napokon se dogodilo i to da AMD ima dvoznamenkast udio!

Riječ je o 11,5 posto i tiče se X86 procesora koji su sastavni dio podatkovnih centara. Oko kojih se trudi što više klijenata pridobiti za sebe i Intel. Stoga, AMD sve što izgubili dobije, gubi ili dobiva od najvećeg konkurenta. Baš zato su protekle godine bile teške. Konkretno, posljednjih šest.

Ali, s prvim kvartalom 2021. djelić stare slave je povraćen. Istina, daleko je to od sredine prvog desetljeća ovog stoljeća, kad je AMD imao oko dva i pol puta veći udio na tržištu no što ima u ovom trenutku. A sve prvotno zahvaljujući Sledgehammer Opteron procesorima, najavljenima 1999. i pristiglima 2003.

Zato je već 2006. udio AMD-a skočio s pet posto na rekordnih 26,2 posto. Sve kroz tri godine, a to je zapanjujuće. Nažalost, tako brz rast popraćen je kontinuiranim padom. I on se počeo pretvarati ponovno u rast nakon 2017., kad je predstavljena Epyc generacija čipova za servere.

Nažalost po AMD, nije to identična priča jer nije donijela toliki napredak ispred glavnog konkurenta. Jer, Opteron je bio 64-bitni u trenucima dok je Intel još uvijek bio uz slabiju 32-bitnu tehnologiju.

U konačnici sve to ne mora ni biti bitno na duge staze jer tržište se mijenja i prelazi na veliki javni cloud i HPC se pak okreće Arm arhitekturi. Prilika je da Arm prigrle Intel i(li) AMD pa na taj način dođu do iznimnih visina po pitanju postotka na tržištu. Potvrdilo bi to samo ono što se zna - da svijet tehnologije ne prašta stagnaciju i da se inovativnost uvijek nagradi uspjehom u svim, za kompanije i organizacije, bitnim smjerovima.

Još iz kategorije

HMD Global jače na IoT tržištu i najavljuje Nokia i CGI partnerstvo

HMD Global jače na IoT tržištu i najavljuje Nokia i CGI partnerstvo

23.06.2021.

HMD Global najavljuje dvije strateške suradnje koje će podupirati rast i razvoj njihove poslovne ponude IoT za tvrtke širom svijeta. HMD Global surađivat će s renomiranom finskom kompanijom za telekomunikacijsku infrastrukturu tvrtkom Nokia i globalnom tvrtkom za informacijsko savjetovanje CGI. Sve to kako bi nastavili svoju predanost pružanju globalne 5G povezanosti, neusporedivoj sigurnosti i pouzdanim inovacijama za poduzeća.

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

21.06.2021.

Kapitalna globalna tržišta ne samo da su se oporavila od pada tijekom prvog dijela prošle godine nego su zabilježila rekordan rast, navodi PwC. Ekonomski oporavak podržan je od strane vlada i središnjih banaka, zbog odgovora na pandemiju koronavirusa, odnosno, krizu koju je pokrenula.

Najveći broj hrvatskih predsjednika uprava planira dugoročno povećati ulaganje u digitalnu transformaciju

Najveći broj hrvatskih predsjednika uprava planira dugoročno povećati ulaganje u digitalnu transformaciju

19.06.2021.

Godinu dana nakon što je COVID-19 proglašen pandemijom, predsjednici uprava diljem svijeta izražavaju rekordne razine optimizma u vezi globalnog gospodarskog oporavka, a 64  posto poslovnih lidera jugoistočne Europe (JIE) predviđa poboljšanje gospodarskog rasta u 2021. godini, pokazuje najnovije istraživanje PwC Hrvatska.