Amazonova e-trgovina nastavila s nevjerojatnim rastom

Amazonova e-trgovina nastavila s nevjerojatnim rastom

Foto: DepositPhotos

Amazon je tijekom posljednje dvije godine zabilježio nevjerojatan rast te se samo potvrdio na još bolji način kao najveći svjetski maloprodajnik u e-trgovini. Za ovu godinu očekivanja kompanije su premašiti 146 milijardi dolara u prodaji, što bi bio za 60 milijardi dolara bolji rezultat nego u 2019.

Prema podacima kojima barata Stock Apps, prognoza je da će Amazonova "tržnica" porasti za dodatnih 16 milijardi dolara i premašiti 162 milijarde tijekom iduće godine. Nevjerojatne su to brojke i mogu se zahvaliti prvenstveno pandemiji koronavirusa.

Naime, donedavni izvršni direktor (CEO) Jeff Bezos odmah je u jeku krize pojačao produktivnost, pazio na sve zdravstvene mjere i nije dopustio da korisnicima išta nedostaje. Samime time, u trenucima nestašice, Amazon se nudio kao (jedino) rješenje na nekim područjima. Normalno, to je ponukalo i one koji se nisu bavili online kupovinama da im se okrenu.

Primjerice, kroz 2020. su trgovci prodali dobara u vrijednosti 300 milijardi dolara, što je stotinu milijardi više nego tijekom 2019. S druge strane, izvješće Future Shopper za 2020. pokazalo je da 48 posto online kupaca diljem svijeta biraju Amazon kao najdražu online trgovinu za sve što se tiče zabavne industrije. Nadalje, njih 37 posto preferira Amazon pri kupovini igračaka, a njih 29 posto za potrebe kupovine tehnoloških uređaja.

Sve to dovelo je do situacije u kojoj je prodaja Amazonu utrostručena. Prije pandemije se na godišnjoj razini stvaralo dodatnih desetak milijardi dolara od tog dijela poslovanja, a u pandemijskim godinama riječ je o 34,9 milijardi u 2020. u odnosu na 2019. i 25,4 milijarde kroz ovu u odnosu na 2020.

Naravno, najveće tržište je američko i objedinjuje 93 posto poslovanja. Zatim slijedi Kanada s jedan posto, a ostali su ispod tog postotka. Dakle, Amazon ipak nije rješenje za poveći dio svijeta. Ponajprije jer ne nudi identičan vid usluga, što podrazumijeva isporuke isti dan, nema identičnu ponudu, jeftinu poštarinu i "user-friendly" platformu u globalu.

Ali, to nije znak za očaj, to je samo potvrda Amazonu koliko potencijala za rast još ima obzirom da je osim SAD-a praktički sve još uvijek neosvojeno...

Još iz kategorije

Bolt najavljuje novi krug financiranja od 628 milijuna eura

Bolt najavljuje novi krug financiranja od 628 milijuna eura

14.01.2022.

Bolt je objavio dosad najveći krug financiranja u vrijednosti od 628 milijuna eura. Investicije će biti usmjerene prema dodatnom širenju postojećih usluga i ubrzanja prijelaza s osobnih automobila na mogućnost korištenja inovativnih načina kretanja gradom. Time će se smanjiti gužve u gradovima i zagađenje te omogućiti više zelenih površina gdje će se ljudi moći lakše kretati.

AGRIVI osigurao 1,15 milijuna eura od Europskog inovacijskog vijeća

AGRIVI osigurao 1,15 milijuna eura od Europskog inovacijskog vijeća

14.01.2022.

Europsko inovacijsko vijeće (EIC) dodijelilo je AGRIVI-ju sredstva u iznosu od 1,15 milijuna eura za izgradnju agronomskog savjetnika vođenog umjetnom inteligencijom za podršku farmama u ispunjavanju zahtjeva za zaštitu usjeva i sigurnost hrane.

Prošle godine vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijardi kuna

Prošle godine vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijardi kuna

12.01.2022.

Analiza javnih nabava za 2021. godinu pokazuje kako je ukupna vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijarde kuna uz rast u odnosu na 2020. godinu i to za oko 1 posto. Obzirom da je riječ o objema kriznim godinama pandemije dobri su to rezultati, no to i dalje dokazuje kako je država veliki domaći igrač na IT tržištu jer procjene pokazuje kako je to negdje na 55 posto ukupne domaće IT potrošnje.