Amazon Web Services ostvario rast prihoda od 33 posto u drugom kvartalu 2022.

Amazon Web Services ostvario rast prihoda od 33 posto u drugom kvartalu 2022.

Foto: DepositPhotos

Amazon se pohvalio godišnjim rastom prihoda svog Amazon Web Servicesa (AWS) od 33 posto u drugom kvartalu ove godine, što znači da je ta američka kompanija stigla od 19,74 milijardi dolara i na taj način premašile prognozu StreetAccounta od 19,56 milijardi dolara.

Ipak, rast se usporio jer je u prethodnom kvartalu zabilježen nešto veći, od 37 posto na godišnjoj razini. To je tek manji pokazatelj onoga s čime će se Amazon, kao i druge velike kompanije, morati nositi u narednom periodu.

Jer, čak i na ovim razinama, gdje je klijentela redom moćna i velika, vide se promjene u ponašanju po pitanju potronje. Primjerice, StreetAccount je predvidio da će AWS zabilježiti profit od 6,04 milijardi dolara, ali ostvareno je 5,72 milijardi.

Operativna margina smanjila se pak na kvartalnoj razini s 35,3 posto na 29 posto, ali operativna dobit je pozitivna stavka i iznosila je 3,32 milijarde dolara.

"Rezultati uključuju veću kombinaciju troškova, odražavajući inflaciju plaća u područjima visoke potražnje, uključujući inženjere i druge tehnološke radnike, kao i povećanje ulaganja u tehnološku infrastrukturu za podršku dugoročnom rastu", naglasio je Brian Olsavsky, Amazonov direktor financija.

Da problemi koji slijede i mogu se već sad prepoznati nisu samo Amazonovi, potvrđuje činjenica da su Alphabet i Microsoft zabilježili usporeni rast. Svejedno, Azure je porastao za 40 posto u smislu prihoda, a Google Cloud je imao 36 posto bolju prodaju. Dakle, negativnosti su možda ipak pretjerane, posebno jer se odnose na usporavanje rasta, ne na odlazak "u minus".

Ono što će biti prevaga u ovoj situaciji jest uspješno pružanje optimiziranih usluga klijentima, kojima je želja uštedjeti dok dolaze krizna vremena, odnosno, dok su u kriznim vremenima. Sve najveće kompanije to obećavaju, ali oči su uprte u AWS, koji kontrolira oko 39 posto tržišta...

Još iz kategorije

AMD-ovi prihodi od Ryzen PC-a u 2022. će pasti za 26 posto pod pritiskom oporavka Intela

AMD-ovi prihodi od Ryzen PC-a u 2022. će pasti za 26 posto pod pritiskom oporavka Intela

12.08.2022.

Intelov oporavak potaknut Alder Lake procesorima 12. generacije utjecat će na pad prihoda za AMD u ovoj godini. Konkretno, Morgan Stanley u analizi navodi da će Ryzen Desktop segment poslovanja pasti za čak 26 posto.

Razlika između testiranja opterećenja i stres testiranja

Razlika između testiranja opterećenja i stres testiranja

12.08.2022.

Softver developeri pri razvoju se koriste dvama metodama testiranja - opterećenja (eng. load) i stresa. Samo, oko obje traju poveće rasprave i činjenica je da mnogi u industriji još uvijek ne razaznaju razlike između ovih metoda.

Lenovo deveti kvartal zaredom ostvaruje rekordne rezultate uz rast prihoda i profitabilnosti

Lenovo deveti kvartal zaredom ostvaruje rekordne rezultate uz rast prihoda i profitabilnosti

11.08.2022.

Lenovo Group je objavila rekordne rezultate Grupe u prvom kvartalu koji pokazuju rast prihoda i profitabilnosti i to već deveti uzastopni kvartal. Neto dobit u prvom tromjesečju porasla je 11 posto na godišnjoj razini na 516 milijuna američkih dolara i 35 posto na godišnjoj razini na 556 milijuna američkih dolara na temelju hongkonških standarda financijskog izvještavanja. Prihod je porastao na 17 milijardi američkih dolara što je 5 posto više u odnosu na prethodnu godinu u stalnoj valuti.