Amazon u posljednjem kvartalu zabilježio 20-postotni rast u neto prodaji

Amazon u posljednjem kvartalu zabilježio 20-postotni rast u neto prodaji

Amazon je objavio prodajne rezultate za četvrti kvartal 2013. godine, u kojem je kompanija zabilježila rast od značajnih 20 posto u neto prodaji u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Prema izvješću su se prihodi iz neto prodaje s 21,57 milijardi dolara iz četvrtog kvartala 2012. godine, popeli na 25,59 milijardi dolara u četvrtom kvartalu 2013. godine.

Poznato je da se svaki prodavač veseli skoku prodaje u vrijeme blagdana, no izgleda da se prošle godine još više ljudi okrenulo kupovini darova putem Amazona.

Operativna dobit kompanije također je porasla u četvrtom kvartalu, te je za 26 posto veća u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 510 milijuna dolara. Neto dobit je također porasla na 239 milijuna dolara, što je puno više u odnosu na 93 milijuna dolara neto prihoda koje je Amazon ostvario u istom periodu prošle godine.

Valja napomenuti da je ovih 239 milijuna dolara neto dobiti dobiveno iz 25,59 milijardi dolara prodajnih prihoda, te iznos neto dobiti i nije toliko velik. Ipak, skok s 93 na 239 milijuna dolara zasigurno će zadovoljiti investitore, pogotovo jer će prihod po umanjenoj dionici iznositi 0,51 dolar.

Ako pogledamo godinu u cijelosti, stvari su za Amazon čak i malo bolje. Amazonova ukupna prodaja dosegla je 74,45 milijardi dolara u 2013. godini, što je od 22 posto u odnosu na prethodnu godinu. Operativna dobit narasla je za 10 posto i dosegla 745 milijuna dolara, dok je godišnja neto dobit narasla na 274 milijuna dolara.

U izvješću se također navodi, da je u vrijeme blagdana zabilježen rekordan broj Prime pretplata, te je tvrtka navela da su čak morali i ograničiti broj prijava. Amazon je također dodao 7000 novih filmova i TV emisija na svoj Prime Instant Video servis, koji sada u ponudi ima više od 40 tisuća naslova.

Gledajući unaprijed, Amazon očekuje da će od prodaje ostvariti između 18,2 i 19,9 milijardi dolara, dok za operativnu dobit očekuju da bi se mogla kretati između 200 milijuna i 200 milijuna dolara gubitaka.

Još iz kategorije

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

15.11.2019. komentiraj

Zašto se svi u modernim kompanijama kunu u uspješnost agilnih timova, koje su prednosti agilnog načina rada, što sve on podrazumijeva i zašto svi pričaju o tome samo su neka od pitanja kojima će se baviti panel 'The Word of the Year: Agile' koji će se u sklopu RTL-ove konferencije Digital Shapers ovog mjeseca održati u Zagrebu. O iskustvima agilnog poslovanja i njegovom utjecaju na zaposlenike i korisnike govorit će Ana Pauzar, experience management director u Hrvatskom Telekomu, Luka Gauta, fintech business development manager u CROZ-u i Krešo Žmak, director products u Infobipu.

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

14.11.2019. komentiraj

Najveći domaći telekom operator Hrvatski Telekom koji je ujedno i najveći operator  mreže javnih i privatnih punionica za električna vozila u Hrvatskoj i slovenska energetska kompanija GEN-I sklopili su ugovor o dugoročnom partnerstvu na području e-mobilnosti. Temeljem ugovora vlasnici električnih vozila iz Slovenije i Hrvatske, koji su korisnici usluge e-mobilnosti tvrtke GEN-I, imat će pristup svim punionicama za električna vozila u operativnoj nadležnosti Hrvatskog Telekoma.

Kako se financiraju mediji

Kako se financiraju mediji

13.11.2019. komentiraj

Reuters je proveo zanimljivo istraživanje nad 212 medija diljem svijeta i potvrdio da korisnici ipak prvenstveno biraju one besplatne, a u iznimno manjoj mjeri okreću se onima koje treba plaćati. Automatski, mediji moraju živjeti isključivo od oglašivača.