Amazon povećao planirani broj otkaza na 20 tisuća

Amazon povećao planirani broj otkaza na 20 tisuća
DepositPhotos

Amazon planira otpustiti čak 20.000 zaposlenih kroz nekoliko sljedećih mjeseci i pritom je malo tko pošteđen jer ova najava uključuje stalno zaposlene i honorarno zaposlene, one u distribucijskim centrima, tehnološko osoblje i korporativne direktore.

Dakle, situacija je gora nego se mislilo jer sad se radi o otprilike dvostruko više otkaza nego što se ranije govorilo. Bit će to najveći rez u povijesti kompanije i činit će 1,3 posto svih zaposlenih diljem svijeta, odnosno, oko šest posto korporativnog osoblja.

Direktori raznih odjela i voditelji timova u njima već su dobili naputke te će morati odrediti tko ostaje, a tko mora napustiti kompaniju. Nimalo zahvalan posao, no izvršni direktor (CEO) Andy Jassy tvrdi da alternativa ne postoji. Zasad njegovu vladavinu, koja je počela u ljeto 2021. odstupanjem Jeffa Bezosa, obilježavaju rezovi i uštede na svim razinama.

Nažalost, strpljenja za lošije rezultate nema, bez obzira što se oni uspoređuju s godinama pandemije koronavirusa, kad je poslovanje bilo bitno bolje nego što se moglo pomisliti prije dolaska takve neočekivane krize na globalnoj razini.

Konkretnije, Amazon je s krajem 2019. imao 798.000 zaposlenih, a u prosincu 2021. njih 1,6 milijuna, što je porast od 102 posto kroz svega dvije godine. Obujam posla se smanjio u doba normalizacije pa više ni ne postoji potreba za svim tim zaposlenima kroz to razdoblje. Uz to, pritisak tržišta je izniman s obzirom da je vrijednost dionica Amazona pala za 41 posto kroz ovu godinu.

Očito je 2022. općenito jako loša za velike tehnološke kompanije jer prošlog tjedna Meta je najavila otkaze za čak 13 posto zaposlenih, odnosno, njih oko 11.000. Twitter je s dolaskom Elona Muska nedavno smanjio broj zaposlenih za gotovo 50 posto i na tome ne misli stati. Pitanje je misli li i Amazon na ovih 20.000.