Amazon planira godišnje trošiti po milijardu dolara na filmsku industriju

Amazon planira godišnje trošiti po milijardu dolara na filmsku industriju
DepositPhotos

Amazon neće po dobrome pamtiti 2022. godinu jer vrijednost mu je kroz nju pala za oko bilijun američkih dolara, najavljeni su rezovi, uštede i bez posla će ostati deseci tisuća ljudi. Ali, to nije omelo lidere kompanije da predstave izniman plan vezan uz filmsku industriju.

Naime, cilj je svake godine potrošiti oko milijardu dolara na 12 do 15 filmova namijenjenih za prikazivanje u kinima. Iako je to potpuna suprotnost od konkurencije kao Paramount i Disney, koji gledaju kako ponuditi što ekskluzivniji sadržaj na svojim streaming platformama, Amazon vidi priliku.

Spomenute platforme su sve skuplje, baš kao i Netflix, Hulu ili HBO, dok se Amazon nekako drži ispod te razine i zbog toga privlači sve više pretplatnika. Ujedno, zbog izostanka fokusa prema kinodvoranama, jasno je da bi i u tom segmentu moglo doći do uspjeha, ako se ljudima ponudi nešto kvalitetno.

Ovakav scenarij nije isplaniran preko noći jer 2021. Amazon je preuzeo MGM za devet milijardi dolara, a s njime i neke hit-naslove kao James Bond serijal, Sluškinjina priča, Rocky franšiza, Vikinzi, RoboCop franšiza... Ukratko, potencijal itekako postoji. Problem je što su dva izvršena direktora otišla iz MGM-a i Amazon trenutno nema pravu osobu ili osobe koje bi vodile ovaj pomalo riskantni pothvat.

Kako god, ono što se zna je da će kroz 2023. Amazon ići prema manjim kinodvoranama, sve s ciljem "ispipavanja terena", a potom bi, u slučaju uspjeha, krenula snažnija priča. Istovremeno, neće se stati s produciranjem sadržaja kao 715 milijuna dolara skupocjeni serijal Gospodar prstenova, iznimno kritiziran jer je ispao poprilično nedorečen i ni blizu snažan kao Igra prijestolja.

No, na greškama se uči, čak i onima od milijardu dolara. Na kraju priče, uvijek će biti dovoljno radnih mjesta i troškova koji se mogu srezati da bi se pokrili nastali gubici...