Amazon ovog tjedna planira otpustiti oko 10.000 zaposlenih

Amazon ovog tjedna planira otpustiti oko 10.000 zaposlenih

Foto: DepositPhotos

Amazon ovog tjedna planira otpustiti oko 10.000 zaposlenih kako bi se othrvao krizi s kojom se suočava ove godine i zbog koje su dionice pale za dodatnih dva posto.

Bit će to najveći rez u povijesti kompanije, a ponajviše će se odraziti na odjele koji se tiču organizacije uređaja, maloprodaju i ljudske potencijale. Ukupno, otkazi čine manje od jedan posto ukupne globalne radne snage Amazona, odnosno, oko tri posto korporativnog osoblja.

Očito je 2022. jako loša za velike tehnološke kompanije jer prošlog tjedna Meta je najavila otkaze za čak 13 posto zaposlenih, odnosno, njih oko 11.000. Twitter je s dolaskom Elona Muska nedavno smanjio broj zaposlenih za gotovo 50 posto.

Nažalost, strpljenja za lošije rezultate nema, bez obzira što se oni uspoređuju s godinama pandemije koronavirusa, kad je poslovanje bilo bitno bolje nego što se moglo pomisliti prije dolaska takve neočekivane krize.

Konkretnije, Amazon je s krajem 2019. imao 798.000 zaposlenih, a u prosincu 2021. njih 1,6 milijuna, što je porast od 102 posto kroz svega dvije godine. Iako će u kompaniji tvrditi da je ovako nešto neizbježno, svakako dolazi u škakljivom trenutku.

Naime, blagdansko razdoblje je najprofitabilnije za Amazon i iziskuje više od zaposlenih, koji će sad svakako biti manje motivirani i u strahu zbog onoga što potencijalno slijedi ako rezultati ponovno ne zadovolje rukovodeće.

Nekako, rezovima i uštedama obilježena je dosadašnja vladavina izvršnog direktora (CEO) Andyja Jassyja, koji je preuzeo tu poziciju u srpnju prošle godine, kad se povukao osnivač i dugogodišnji prvi čovjek Amazona Jeff Bezzos.

No, nešto mora učiniti jer od početka ove godine, dionice su pale za 41 posto, ali kraj tom padu se ne nazire pa ostaje dojam da bi 2022. mogla biti gora i od 2008., godine koja je zabilježena kao najgora u povijesti kompanije.

Još iz kategorije

Suradnja Bullitt Group MediaTek na slanju poruka putem satelita

Suradnja Bullitt Group MediaTek na slanju poruka putem satelita

30.11.2022.

Uređaj, koji će biti predstavljen u prvom tromjesečju 2023., na rubu je tehničkih inovacija, nadmašujući planove drugih satelitskih komunikacijskih igrača koji su navedeni u mobilnoj svemirskoj utrci.

Samsung: Industriju čipova čeka težak kraj 2022.

Samsung: Industriju čipova čeka težak kraj 2022.

29.11.2022.

Pozitivne vijesti o skorašnjem kraju nestašice poluvodiča narušio je Samsung upozorenjem da industriju čeka potencijalno težak kraj ove godine.

Umjetna inteligencija pogonjena 5G mrežama potiče rast

Umjetna inteligencija pogonjena 5G mrežama potiče rast

29.11.2022.

Ukupan broj poziva kojima upravljaju platforme CCaaS (Contact Centres-as-a-Service) bit će gotovo 48 milijardi do 2027. godine i to uz rast od 7 milijardi u odnosu na ostvarenih 20 milijardi u 2022. godini, prema Juniper Researchu. Ovaj rast od 135 posto bit će potaknut korištenjem 5G mreža za implementaciju naprednih glasovnih tehnologija uključujući 5G-interaktivno pozivanje i AI-IVR (umjetna inteligencija-interaktivni glasovni odgovor).