Amazon ovog tjedna planira otpustiti oko 10.000 zaposlenih

Amazon ovog tjedna planira otpustiti oko 10.000 zaposlenih
DepositPhotos

Amazon ovog tjedna planira otpustiti oko 10.000 zaposlenih kako bi se othrvao krizi s kojom se suočava ove godine i zbog koje su dionice pale za dodatnih dva posto.

Bit će to najveći rez u povijesti kompanije, a ponajviše će se odraziti na odjele koji se tiču organizacije uređaja, maloprodaju i ljudske potencijale. Ukupno, otkazi čine manje od jedan posto ukupne globalne radne snage Amazona, odnosno, oko tri posto korporativnog osoblja.

Očito je 2022. jako loša za velike tehnološke kompanije jer prošlog tjedna Meta je najavila otkaze za čak 13 posto zaposlenih, odnosno, njih oko 11.000. Twitter je s dolaskom Elona Muska nedavno smanjio broj zaposlenih za gotovo 50 posto.

Nažalost, strpljenja za lošije rezultate nema, bez obzira što se oni uspoređuju s godinama pandemije koronavirusa, kad je poslovanje bilo bitno bolje nego što se moglo pomisliti prije dolaska takve neočekivane krize.

Konkretnije, Amazon je s krajem 2019. imao 798.000 zaposlenih, a u prosincu 2021. njih 1,6 milijuna, što je porast od 102 posto kroz svega dvije godine. Iako će u kompaniji tvrditi da je ovako nešto neizbježno, svakako dolazi u škakljivom trenutku.

Naime, blagdansko razdoblje je najprofitabilnije za Amazon i iziskuje više od zaposlenih, koji će sad svakako biti manje motivirani i u strahu zbog onoga što potencijalno slijedi ako rezultati ponovno ne zadovolje rukovodeće.

Nekako, rezovima i uštedama obilježena je dosadašnja vladavina izvršnog direktora (CEO) Andyja Jassyja, koji je preuzeo tu poziciju u srpnju prošle godine, kad se povukao osnivač i dugogodišnji prvi čovjek Amazona Jeff Bezzos.

No, nešto mora učiniti jer od početka ove godine, dionice su pale za 41 posto, ali kraj tom padu se ne nazire pa ostaje dojam da bi 2022. mogla biti gora i od 2008., godine koja je zabilježena kao najgora u povijesti kompanije.