Amazon na udaru njemačke Vlade

Amazon na udaru njemačke Vlade

Foto: Fotolia

Njemačka ministrica rada Ursula von der Leyen zatražila je provedbu velike istrage protiv jednog od najvećih online maloprodajnih lanaca na svijetu Amazona zbog optužbi sezonskih radnika da su na poslu uznemiravani i maltretirani.

Odnosi se to na sezonske radnike iz zemalja EU koje su pogođene krizom poput Španjolske, ali i nekih drugih zemalja koji su se žalili da su ih prilikom rada u Amazonovim skladištima ponižavali. Optužbe idu tako daleko da su radnici optužili Amazon da njihovi djelatnici koji nadgledaju rad nose vrlo slične uniforme kao neonacisti.

Uz ove teške optužbe pridodana je i činjenica da se radnicima plaća manje nego što je to u oglasima za posao navedeno. Navodi se i kako se radnici stalno pretražuju zbog stalnih sigurnosnih mjera i osiguravanja od krađe, te da se pretražuju čak i mjesta gdje radnici privremeno žive dok rade u Njemačkoj.

Kako ističu iz jednog od najvećih njemačkih sindikata Verdi ovo je samo jedna u nizu optužbi protiv Amazona na koje oni upozoravaju već dulje vrijeme i da je došlo napokon doba da se to riješi jer je takva praksa nedopustiva.

Samo u Njemačkoj Amazon ima više od 7700 zaposlenika, te se za potrebe povećanja posla koristi uslugama agencija za privremeno zapošljavanje koje snose određenu krivicu za takvo postupanje prema radnicima.

Iz Amazona poručuju kako ne krše radnička prava, a pretrage soba gdje radnici žive opravdavaju činjenicom da je bilo pritužbi na krađe i da su takve pretrage uvijek obavljaju uz suglasnost hotela gdje radnici žive.

Još iz kategorije

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

20.07.2019. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump ne odustaje od trgovinskog rata s Kinom i to je itekako počelo ostavljati traga na američki tehnološku industriju, na što upozoravaju čelnici onih najvećih. Primjerice, tarife na uvoz kineskih proizvoda koštale su u svibnju 1,3 milijardi američkih dolara, što je šest puta više nego u istom razdoblju lani.

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska

18.07.2019. komentiraj

IBM je danas objavio imenovanje Tomislava Baluna na funkciju novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska. Tomislav će biti odgovoran za sve prodajne aktivnosti IBM-a na hrvatskom tržištu, uključujući cjelokupni portfelj IBM-ovih proizvoda i usluga.

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

18.07.2019. komentiraj

Kineski Lenovo uspio je po prvi put unazad šest mjeseci zabilježiti rast isporuka računala na globalnoj razini, unatoč trgovinskom ratu koji se vodi između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.