Amazon na udaru njemačke Vlade

Amazon na udaru njemačke Vlade

Foto: Fotolia

Njemačka ministrica rada Ursula von der Leyen zatražila je provedbu velike istrage protiv jednog od najvećih online maloprodajnih lanaca na svijetu Amazona zbog optužbi sezonskih radnika da su na poslu uznemiravani i maltretirani.

Odnosi se to na sezonske radnike iz zemalja EU koje su pogođene krizom poput Španjolske, ali i nekih drugih zemalja koji su se žalili da su ih prilikom rada u Amazonovim skladištima ponižavali. Optužbe idu tako daleko da su radnici optužili Amazon da njihovi djelatnici koji nadgledaju rad nose vrlo slične uniforme kao neonacisti.

Uz ove teške optužbe pridodana je i činjenica da se radnicima plaća manje nego što je to u oglasima za posao navedeno. Navodi se i kako se radnici stalno pretražuju zbog stalnih sigurnosnih mjera i osiguravanja od krađe, te da se pretražuju čak i mjesta gdje radnici privremeno žive dok rade u Njemačkoj.

Kako ističu iz jednog od najvećih njemačkih sindikata Verdi ovo je samo jedna u nizu optužbi protiv Amazona na koje oni upozoravaju već dulje vrijeme i da je došlo napokon doba da se to riješi jer je takva praksa nedopustiva.

Samo u Njemačkoj Amazon ima više od 7700 zaposlenika, te se za potrebe povećanja posla koristi uslugama agencija za privremeno zapošljavanje koje snose određenu krivicu za takvo postupanje prema radnicima.

Iz Amazona poručuju kako ne krše radnička prava, a pretrage soba gdje radnici žive opravdavaju činjenicom da je bilo pritužbi na krađe i da su takve pretrage uvijek obavljaju uz suglasnost hotela gdje radnici žive.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

25.04.2019. komentiraj

Nvidia je objavila zaradu ostvarenu u posljednjem kvartalu prošle godine i lošija je od očekivanja pa su u kompaniji izrazili blagu zabrinutost, kao i potrebu za promjenom strategije kako bi potražnja ipak počela ispunjavati zacrtane ciljeve.

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

25.04.2019. komentiraj

Solinski Include, tvrtka proizvođač pametnog urbanog namještaja, osnivača Ivana Mrvoša, danas je pred brojnim zainteresiranim ulagačima u prostorijama Zagrebačke burze lansirala novu kampanju za prikupljanje kapitala na crowdfunding platformi Funderbeam SEE. Time je Include, nakon svoje prve uspješne kampanje u kojoj su prikupili 465 tisuća eura, postala prva kompanija koja se na zagrebački Funderbeam SEE vraća po novi kapital, ovaj put po minimalno 1,2 milijuna eura.

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

25.04.2019. komentiraj

Sukladno EU Direktivi kojom se propisuje uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda za zemlje članice, AKD je, kao nacionalni izdavatelj za Republiku Hrvatsku, 23. travnja započeo s izdavanjem jedinstvenih identifikacijskih oznaka gospodarskim subjektima. Neregistrirani gospodarski subjekti nakon 20. svibnja 2019. neće moći prodavati duhanske proizvode.