Amazon na udaru njemačke Vlade

Amazon na udaru njemačke Vlade

Foto: Fotolia

Njemačka ministrica rada Ursula von der Leyen zatražila je provedbu velike istrage protiv jednog od najvećih online maloprodajnih lanaca na svijetu Amazona zbog optužbi sezonskih radnika da su na poslu uznemiravani i maltretirani.

Odnosi se to na sezonske radnike iz zemalja EU koje su pogođene krizom poput Španjolske, ali i nekih drugih zemalja koji su se žalili da su ih prilikom rada u Amazonovim skladištima ponižavali. Optužbe idu tako daleko da su radnici optužili Amazon da njihovi djelatnici koji nadgledaju rad nose vrlo slične uniforme kao neonacisti.

Uz ove teške optužbe pridodana je i činjenica da se radnicima plaća manje nego što je to u oglasima za posao navedeno. Navodi se i kako se radnici stalno pretražuju zbog stalnih sigurnosnih mjera i osiguravanja od krađe, te da se pretražuju čak i mjesta gdje radnici privremeno žive dok rade u Njemačkoj.

Kako ističu iz jednog od najvećih njemačkih sindikata Verdi ovo je samo jedna u nizu optužbi protiv Amazona na koje oni upozoravaju već dulje vrijeme i da je došlo napokon doba da se to riješi jer je takva praksa nedopustiva.

Samo u Njemačkoj Amazon ima više od 7700 zaposlenika, te se za potrebe povećanja posla koristi uslugama agencija za privremeno zapošljavanje koje snose određenu krivicu za takvo postupanje prema radnicima.

Iz Amazona poručuju kako ne krše radnička prava, a pretrage soba gdje radnici žive opravdavaju činjenicom da je bilo pritužbi na krađe i da su takve pretrage uvijek obavljaju uz suglasnost hotela gdje radnici žive.

Još iz kategorije

Bolt lansirao uslugu dijeljenja e-bicikala

Bolt lansirao uslugu dijeljenja e-bicikala

02.07.2020. komentiraj

Bolt je lansirao uslugu dijeljenja električnih bicikala u Parizu, a u planu je proširenje usluge i na ostale europske gradove tijekom ove godine. Bolt je prva platforma prijevoza na zahtjev u Europi koja u jednoj aplikaciji ima u ponudi električne bicikle, električne romobile i prijevoz na zahtjev.

S&T kupio Iskratel

S&T kupio Iskratel

01.07.2020. komentiraj

Slovenski Iskratel Group, jedan od vodećih europskih ICT poslužitelja za digitalnu transformaciju u telekomunikacijama, prijevozu, javnoj sigurnosti i energetskoj industriji, postao je dio austrijske kompanije S&T AG. Riječ je o vodećem dobavljaču IT sustava, njihovih usluga i rješenja, u središnjoj i istočnoj Europi. Ta grupacija zapošljava oko 4900 ljudi i djeluje na području 32 zemlje diljem svijeta.

Svaki drugi radnik često razmišlja o promjeni posla

Svaki drugi radnik često razmišlja o promjeni posla

01.07.2020. komentiraj

S obzirom na to da su najpoželjniji poslodavci njemački trgovački lanci dm-drogerie markt d.o.o., MÜLLER TRGOVINA ZAGREB d.o.o. te LIDL d.o.o. ne čudi podatak da najviše ispitanika (34 posto) želi raditi u privatnoj tvrtki u stranom vlasništvu.