Alphabet najavio otkaze za svojih 12 tisuća zaposlenika

Alphabet najavio otkaze za svojih 12 tisuća zaposlenika

Foto: DepositPhotos

Googleova matična kompanija Alphabet krenula je s otkazima i bez posla će ostati šest posto svih zaposlenih, odnosno, njih oko 12.000 diljem svijeta. Obznanio je to kroz e-mail poruku izvršni direktor (CEO) kompanije Sundar Pichai.

"Izrazito mi je žao svih koje ćemo morati otpustiti, bila je to teška odluka, ali i temelj za budućnost. Otkazi se tiču globalne razine i diljem cijele kompaije. Preuzimam punu odgovornost za odluke koje su nas dovele do ove situacije", izjavio je Pichai, čiji posao ipak nije ni u kakvoj opasnosti.

Time se Alphabet pridružuje velikim tehnološkim kompanijama koje su se okrenule nepopularnim rezovima u trenucima smanjenog rasta, koji je bio potpuno očekivan s obzirom na nevjerojatne brojke tijekom pandemije koronavirusa. Kad se i zapošljavalo iznad dotadašnjih razina. Stoga, bilo je samo pitanje vremena kad će doći do ovoga, prvenstveno jer kompanije posluju na takav način.

Jer, iako ne bilježe gubitke, bilježe slabiji rast od onog rekordnog iz specifičnih vremena. Umjesto prihvaćanja takve normalne situacije, koja se u prognozama iz 2018. ili 2019. nije naslućivala, uslijedila je panika. Konkretnije, na petogodišnjoj razini rast tech kompanija je veći od prognoziranog 2018. i 2019., ali kompanije gledaju prije donošenja ovakvih odluka gledaju samo aktualnu situaciju i izražavaju želju nastaviti poslovati kako su poslovale u specifičnim vremenima. Zato ih se toliko i kritizira.

Ono što čeka otpuštene jest otkazni rok od minimalno 60 dana, otpremnina u visini plaće koju bi dobili za 16 tjedana rada, uz dodatna dva tjedna za svaku godinu koju je zaposlenik proveo u kompaniji. Ujedno, svi će dobiti i bonuse za 2022., šest mjeseci zdravstvenog osiguranja, pomoć pri traženju novog posla i imigracijsku podršku, kome je potrebna.

Rezime priče je da su u samo dva tjedna velike kompanije otpustile podosta ljudi - Meta njih 11.000, Amazon 18.000 i Microsoft 10.000. Ukupno, kroz posljednja dva mjeseca samo u Sjedinjenim Američkim Državama bez posla je ostalo oko 100.000 osoba unutar IT sektora.

Još iz kategorije

Što je to „tiho dobivanje otkaza“?

Što je to „tiho dobivanje otkaza“?

29.01.2023.

Situacija 'tihog davanja otkaza' pojavila se u centru pažnje s generacijom Z, ali nedavno ga je zasjenio puno problematičnija pod nazivom 'tiho dobivanje otkaza'. Naravno, dok je kod prvotnog inicijator nezadovoljni zaposlenik, u ovoj drugoj je inicijator poslodavac, ali u oba slučaja ispada negativac.

Nokia bilježi rast poslovanja u 2022. godini

Nokia bilježi rast poslovanja u 2022. godini

28.01.2023.

U četvrtom kvartalu 2022. Nokia je izvijestila o porastu prodaje i dobiti. Cijela financijska godina 2022. također je završila pozitivno za finsku tvrtku i to s dobicima u svim segmentima.

Solidni rezultati IBM-a, tijekom financijske 2022. najveći rast u cijelom desetljeću

Solidni rezultati IBM-a, tijekom financijske 2022. najveći rast u cijelom desetljeću

27.01.2023.

U svom financijskom izvješću za posljednji kvartal 2022. i cijelu godinu IBM je izvijestio o solidnim rezultatima. Dok je prihod bio isti u tromjesečju, tijekom financijske godine 2022. prihod je imao najveći rast u desetljeću.