Agrivi i FER osigurali sredstva za razvoj umjetne inteligencije u poljoprivredi

Agrivi i FER osigurali sredstva za razvoj umjetne inteligencije u poljoprivredi

Foto: Shutterstock

Agrivi i Fakultet elektrotehnike i računarstva potpisali su u Zagrebu sporazum s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta o dodjeli 6,35 milijuna kuna bespovratnih sredstava za razvoj Agrivi SMART samoučećeg sustava. Taj će sustav, uz pomoć umjetne inteligencije, poljoprivrednicima savjetovati koje agronomske prakse koristiti za postizanje optimalnih prinosa i povećanje profitabilnosti.

Cilj projekta je razviti samoučeći algoritam za upravljanje procesom uzgoja voća, povrća i žitarica, pri čemu je u projektu kao testna kultura odabran krumpir. Osnovna ideja je da algoritam analizira podatke s polja u stvarnom vremenu i uparivanjem s korištenim poljoprivrednim praksama većeg broj poljoprivrednika uči koje agronomske prakse dovode do viših prinosa i nižih troškova proizvodnje.

Protekom vremena, algoritam će identificirati koje prakse je potrebno primijeniti ovisno o uvjetima na poljima i stanju biljaka, te će moći te prakse automatski preporučiti poljoprivrednicima. Fokus u razvoju će biti na optimizaciji količina, načina i vremena primjene gnojiva, zaštitnih sredstava i navodnjavanja. Predviđeno trajanje istraživanja i razvoja je tri godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 8,48 milijuna kuna, od čega će 6,35 milijuna dolazi u vidu bespovratne potpore.

„Klimatske promjene donijele su velike izazove poljoprivrednicima i agronomske prakse koje se primjenjuju se ne mogu više kopirati iz godine u godinu. Istovremeno, razvoj tehnologija donio je veliku količinu dostupnih podataka o poljoprivrednoj proizvodnju, a poljoprivrednici teško stižu analizirali sve podatke koji im mogu pomoći u donošenju pravovremenih odluka. Agrivi SMART sustav će učiti na temelju stvarnih podataka i cilj nam je kroz naredne godine stvoriti inteligentni sustav koji sam analizira podatke sa svakog polja i automatski daje preporuke“, izjavio je osnivač Agrivija Matija Žulj.

„Veselimo se primijeniti naša znanja poljoprivredi jer postići 60% povećanja prinosa po jedinici površine, koliko je potrebno da se prehrani populacija koja se očekuje 2050. godine, predstavlja izazov u čije rješavanje je potrebno uključiti što više stručnjaka iz industrije i znanstvenika. Drago nam je da se možemo kao akademski partner udružiti s Agrivijem u stvaranju jedinstvenog sustava umjetne inteligencije u poljoprivredi“, istaknuo je Zvonko Kostanjčar s FER-a.

Još iz kategorije

Uz efikasan javni sektor i dobar obrazovni sustav poduzetništvo zajednici može dati još više

Uz efikasan javni sektor i dobar obrazovni sustav poduzetništvo zajednici može dati još više

14.09.2019. komentiraj

Javni sektor i obrazovni sustav trebaju biti zdrav temelj za razvoj poduzetništva. Složili su se oko toga govornici na drugom dijelu jučerašnje konferencije Poduzetnički mindset. Istaknuli su kako birokracija treba biti brza i efikasna, a prosvjeta stvarati buduće poduzetnike i djelatnike za poduzeća budućnosti.

Dugotrajan rast maloprodajnog prometa u EU

Dugotrajan rast maloprodajnog prometa u EU

14.09.2019. komentiraj

Prema podatcima statističkog ureda Eurostat, u srpnju 2019. godine maloprodajni je promet EU (obuhvaća poduzetnike kojima je pretežita djelatnost registrirana u odjeljku G47 – trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima) realno bio, prema kalendarski prilagođenim podatcima, 2,6% (u Hrvatskoj 3,5%) veći u odnosu na isti mjesec 2018. godine. Srpanjskim je rastom prometa na razini EU nastavljen uzlazni trend, koji kontinuirano traje od srpnja 2013. godine. U Hrvatskoj se od rujna 2014. godine bilježi diskontinuirani trend realnoga rasta prometa u trgovini na malo, tj. otad su zabilježena samo četiri pada i jedna stagnacija prometa. Pritom su tri od spomenuta četiri godišnja pada (ožujak 2015. -0,7%, lipanj 2016. -0,5%, studeni 2016. -0,2% i svibanj 2019. -1,4%) bili vrlo spore dinamike.

Riješene nesuglasice u OSC-u

Riješene nesuglasice u OSC-u

13.09.2019. komentiraj

Ovog smo tjedna izvijestili o događajima unutar udruge Osijek Software City uoči i nakon konferencije KulenDayz. Cijela je priča dobila zadovoljavajući završetak, odnosno nisu se dogodili veći potresi, a nadamo se da problema neće biti ni u budućnosti.