Adobe kupio rivala Figmu za 20 milijardi dolara

Adobe kupio rivala Figmu za 20 milijardi dolara

Adobe je za 20 milijardi američkih dolara preuzeo glavnog konkurenta Figmu, vodeću platformu za web dizajn! Naravno, tržište se time podosta uzdrmalo i kad se već nije mogao prometnuti na prvo mjesto, ovako ga je Adobe zapravo kupio.

U predstavljanju ove vijesti, iz Adobea su reklamirali Figmine široko korištene alate za kolaborativni dizajn, što sugerira da se ništa u tom smislu neće mijenjati. Što i ima smisla, Figma je bila najjači konkurent za Adobeo XD.

"Figma će nastaviti djelovati autonomno, a istovremeno će imati načina da ubrza svoj rast. Imat ćemo priliku u našu platformu ugraditi njihovu stručnost u tehnologiji slikanja, fotografije, ilustracije, videa, 3D i fontova", rekao je izvršni direktor Figme Dylan Field, koji je kompaniju osnovao 2012. u partnerstvu s Evanom Wallaceom.

Očekuje se da će transakcija biti završena 2023., nakon što posao odobre dioničari i regulatori. Ujedno, Adobe, barem kako je navedeno u prvotnim vijestima, neće posezati za nikakvim rezovima u smislu broja zaposlenih i načina na koji rade.

Inače, Figma je u ovoj godini imala prihode veće od 400 milijuna dolara, a vrijednost joj je još prije dvije godine premašila deset milijardi, a cijena koju je Adobe platio nije uopće pretjerana. Posebno zbog onoga što dugoročno ovaj posao može donijeti.

Treba napomenuti da će akvizicija biti plaćena u gotovini i dionicama, ali još uvijek nije poznat omjer. No, analitičari tvrde da je uvelike premašena vrijednost Figme u ovom poslu te da je Adobe napravio iznimno loš potez s investicijske strane. Zato ne čudi što su dionice Adobea pale za 17 posto isti dan kad je objavljena vijest o akviziciji.

Ali, dugoročno bi se cijela priča trebala isplatiti jer Adobe sad ima širu lepezu usluga, oko četiri milijuna vjernih korisnika više i priliku itekako naplatiti ono što ima u rukama...

Još iz kategorije

Novi branding Sofascora uz dovođenje Luke Modrića kao ambasadora

Novi branding Sofascora uz dovođenje Luke Modrića kao ambasadora

05.10.2022.

Suradnja s Modrićem je objavljena u trenutku kada hrvatska IT tvrtka Sofascore kreće u novo poglavlje svojeg poslovanja, a sve započinje dizajnerskim iskorakom i objavom novog logotipa na velikoj proslavi u središtu Zagreba.

Studio Sonda deseta je najučinkovitija nezavisna agencija u Europi

Studio Sonda deseta je najučinkovitija nezavisna agencija u Europi

03.10.2022.

Studio Sonda najučinkovitija je agencija u Hrvatskoj u 2021. godini, dok je Gradska knjižnica Poreč najučinkovitiji brend, kao i oglašivač, pokazao je to Global Effie Effectiveness Index 2021, a na rang-listama najučinkovitijih našle su se i druge hrvatske agencije i tvrtke.

UniCredit i Allianz učvršćuju svoje partnerstvo

UniCredit i Allianz učvršćuju svoje partnerstvo

03.10.2022.

UniCredit i Allianz objavljuju da su potpisali okvirni ugovor i dva dodatna ugovora o kupoprodaji udjela u Zagrebačkoj banci, s namjerom da otpuste svoje izravne i neizravne dioničke udjele.