95 posto tehnoloških lidera smatra da će umjetna inteligencija pogoniti buduću inovativnost

95 posto tehnoloških lidera smatra da će umjetna inteligencija pogoniti buduću inovativnost

Foto: DepositPhotos

Neprofitna organizacija IEEE u posljednjem je istraživanju stigla do saznanja da 21 posto rukovodećeg kadra u tehnološkim kompanijama smatra da će umjetna inteligencija i strojno učenje biti jedna od najvažnijih tehologija u idućoj godini.

Zajedno s njima, 5G je na 17 posto, što se također ne može ignorirati. Tako ipak razmišljaju osobe koje donose odluke i usmjeravaju industriju u određenom smjeru. Naravno, pomažu im trendovi na tržištu, koje uvijek treba pomno pratiti.

Kad se pak gledaju industrije koje će doživjeti poseban procvat u idućoj godini, rukovodeći smatraju da će to biti proizvodnja (25 posto), financijske usluge (19 posto), zdravstvena skrb (16 posto) i energija (13 posto).

Gledajući za ostatak ovog desetljeća, 95 posto ispitanih se slaže, a njih 66 posto se snažno slaže, da će umjetna inteligencija biti pokretač većine inovacija u gotovo svakom sektoru. Ne samo do kraja desetljeća već u narednih pet godina.

Nadalje, 81 posto se slaže da će u sljedećih pet godina četvrtfina posla koji trenutno obavljaju ljudi, obavljati roboti. Istovremeno, njih 77 posto vjeruje da će u idućih pet godina roboti biti rasprostranjeni diljem raznih organizacija kako bi poboljšali produktivnost.

Možda malo zastrašujuće, njih 78 posto smatra da će roboti u roku od deset godina zamijeniti 50 posto onoga što trenutno u njihovim industrijama rade ljudi. Nadajmo se da će postojati rješenje za tih 50 posto izgubljenih poslova.

Ukupno, ispitano je 350 lidera u tehnološkom svijetu iz Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Velike Britanije, Indije i Brazila, a organizacije u kojima vode poslovanje pritom imaju više od tisuću zaposlenih. I to u sektorima kao bankarstvo, elektronika, energija, vladin sektor, zdravstvo, obrazovanje, maloprodaja, tehnologija, inženjering... Ukratko, svi sektori bitni za prognoze ove vrste.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Facebook drži neslavan rekord u gubitku vrijednosti tvrtke

INFOGRAFIKA: Facebook drži neslavan rekord u gubitku vrijednosti tvrtke

20.05.2022.

Facebook se promjenom imena u Meta doveo do situacije koja je bila očekivana - pada cijene dionice pa samim time i tržišne kapitalizacije. Ona je 3. veljače ove godine „izbrisala“ 252 milijarde američkih dolara!

Epson slavi 80 godina poslovanja

Epson slavi 80 godina poslovanja

20.05.2022.

Seiko Epson, koja slavi svoju 80. godinu poslovanja, trebala bi otvoriti Suwa Epson muzej u sklopu svoga korporativnog sjedišta u Suwi, Nagano, u Japanu. Muzej od dva dijela, koji se sastoji od obnovljenog muzeja Monozukuri i nove Memorijalne dvorane, pružit će posjetiteljima priliku da saznaju o Epsonovoj povijesti i njegovim proizvodima iz prošlosti.

Bolt Food u Hrvatskoj radi s više od 600 restorana već nakon prve godine poslovanja

Bolt Food u Hrvatskoj radi s više od 600 restorana već nakon prve godine poslovanja

20.05.2022.

Bolt Food dostupan je u više od 20 zemalja u kojima broji više od šest milijuna zadovoljnih korisnika, a u Hrvatskoj je pokrenut u svibnju 2020. Trenutno je hranu moguće naručiti u tri hrvatska grada – Zagrebu, Osijeku i Splitu, a broj restorana koji uvode dostavu pomoću Bolt Food aplikacije u Hrvatskoj je prešao 600 i kontinuirano raste.