73 posto IT sigurnosnih timova nema dovoljno ljudi, pa se sve više okreće automatici

73 posto IT sigurnosnih timova nema dovoljno ljudi, pa se sve više okreće automatici

Foto: DepositPhotos

Stručnjaka za kibernetičku sigurnost ozbiljno nedostaje na tržištu rada i za IT sektor to je izniman problem, što potvrđuju brojke predstavljene od strane instituta Ponemon i DomainToolsa.

Konkretnije, od 1400 ispitanih IT stručnjaka, kao i stručnjaka za IT sigurnost diljem svijeta, njih 73 posto uvjereno je da im organizacije ne udovoljavaju kriterijima po pitanju radnog osoblja. Ukratko, IT stručnjaka za sigurnost nedostaje i preopterećenost poslom samim time je iznimna, a ujedno i problematična.

Jasno, IT stručnjaci su zato u panici, a svi oni stručnjaci za kibernetiku sve manje uživaju u situaciji da su traženi i da su uvjeti iznimno dobri u svakom smislu. Primjerice, prosječna plaća za profesionalce na polju kibernetičke sigurnosti iznosi 95 tisuća američkih dolara godišnje u Sjedinjenim Američkim Državama, ali u ovoj godini bi to trebalo porasti za deset do 15 posto jer organizacije unatoč ponudama ne dolaze do novih ljudi. Zato se traže na svim stranama svijeta, no svejedno potražnja premašuje ponudu.

Samo od rujna 2017. do kolovoza 2018. postavljeno je 314 tisuća oglasa i da su sva potrebna mjesta bila popunjena, aktualna radna snaga na području kibernetike bi sa 714 tisuća djelatnika porasla za 40 posto. Na svjetskoj razini pak nedostaje oko tri milijuna stručnjaka za kibernetičku sigurnost i to je podosta zabrinjavajuće, ali i jasan pokazatelj zainteresiranima u kojem se smjeru educirati.

Očito financijski uvjeti nisu dovoljni s obzirom da se ljude ne uspijeva pronaći. Dakle, nije do novca već stručnosti. Moraju proći godine prije no nova generacija stasa i popuni radna mjesta. Samo, moguće je i postojeće ljude educirati kako bi postali stručniji na polju kibernetičke sigurnosti. No, nažalost, čini se da u organizacijama ne postoji previše napora da bi se tako nešto učinilo.

Još iz kategorije

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

20.07.2019. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump ne odustaje od trgovinskog rata s Kinom i to je itekako počelo ostavljati traga na američki tehnološku industriju, na što upozoravaju čelnici onih najvećih. Primjerice, tarife na uvoz kineskih proizvoda koštale su u svibnju 1,3 milijardi američkih dolara, što je šest puta više nego u istom razdoblju lani.

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska

18.07.2019. komentiraj

IBM je danas objavio imenovanje Tomislava Baluna na funkciju novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska. Tomislav će biti odgovoran za sve prodajne aktivnosti IBM-a na hrvatskom tržištu, uključujući cjelokupni portfelj IBM-ovih proizvoda i usluga.

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

18.07.2019. komentiraj

Kineski Lenovo uspio je po prvi put unazad šest mjeseci zabilježiti rast isporuka računala na globalnoj razini, unatoč trgovinskom ratu koji se vodi između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.