5G donijeti revoluciju u proizvodnju

5G donijeti revoluciju u proizvodnju

Foto: DepositPhotos

Sa svakom novom generacijom mobilnih uređaja i mobilnih mreža stiže nova era po pitanju brzina, performansi i naprednije komunikacije općenito, ono što stiže s 5G ipak je ispred svega čemu smo dosad svjedočili. Jer, unaprijedit će apsolutno svaki segment, a posebno proizvodnju.

Prema studiji koju je proveo Ericsson, 5G će već u 2026. donositi sektoru proizvodnje 113 milijardi američkih dolara, što nije zanemarivo te potvrđuje koliki rast se može očekivati s tom naprednijom tehnologijom.

Jer, tvornice mogu iskoristiti 5G za jednostavnije rekonfiguriranje proizvodnih linija što bi omogućilo manje serije i fleksibilniju proizvodnju uz povećanje efikasnosti i smanjenje troškova. Roboti koji rade na pokretnim trakama mogli bi po potrebi raditi preinake na središnjem dijelu stroja i omogućiti automatsko prilagođavanje. Masivne dizalice u pomorskim lukama lako bi se mogle u letu priključiti na teret koji se ukrcava na brod.

To su samo neki od dijelova spremnih za rast u situaciji kad 5G postane stvarnost. Ipak je riječ o mreži oko stotinu puta bržoj od one koju smo imali kroz 4G eru. Automatski, komunikacija između spojenih uređaja će se ubrzati, bit će stabilnija i u proizvodnji će donijeti nekoliko koraka prema naprijed.

Konkretnije, Industrija 4.0, koja objedinjuje IIoT (Industrial Internet of Things), velike podatke i kognitivno računalstvo, počnje donositi napredne sustave i procese kao ništa što je dosad viđeno. Naime, kroz analizu podataka, komunikaciju između uređaja i naprednije računalstvo, koje se razvija usporedo s brojem uređaja na mreži i obradom velikih podataka, proizvodni će sektor postati funkcionalniji te profitabilniji.

Stoga, iznimno je bitno ne čekati već ulagati, pripremiti se za novu eru i pokušati biti predvodnik. Sjedinjene Američke Države i Kina to već naveliko čine, čeka se odgovor Europe.

Još iz kategorije

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

15.11.2019. komentiraj

Zašto se svi u modernim kompanijama kunu u uspješnost agilnih timova, koje su prednosti agilnog načina rada, što sve on podrazumijeva i zašto svi pričaju o tome samo su neka od pitanja kojima će se baviti panel 'The Word of the Year: Agile' koji će se u sklopu RTL-ove konferencije Digital Shapers ovog mjeseca održati u Zagrebu. O iskustvima agilnog poslovanja i njegovom utjecaju na zaposlenike i korisnike govorit će Ana Pauzar, experience management director u Hrvatskom Telekomu, Luka Gauta, fintech business development manager u CROZ-u i Krešo Žmak, director products u Infobipu.

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

14.11.2019. komentiraj

Najveći domaći telekom operator Hrvatski Telekom koji je ujedno i najveći operator  mreže javnih i privatnih punionica za električna vozila u Hrvatskoj i slovenska energetska kompanija GEN-I sklopili su ugovor o dugoročnom partnerstvu na području e-mobilnosti. Temeljem ugovora vlasnici električnih vozila iz Slovenije i Hrvatske, koji su korisnici usluge e-mobilnosti tvrtke GEN-I, imat će pristup svim punionicama za električna vozila u operativnoj nadležnosti Hrvatskog Telekoma.

Kako se financiraju mediji

Kako se financiraju mediji

13.11.2019. komentiraj

Reuters je proveo zanimljivo istraživanje nad 212 medija diljem svijeta i potvrdio da korisnici ipak prvenstveno biraju one besplatne, a u iznimno manjoj mjeri okreću se onima koje treba plaćati. Automatski, mediji moraju živjeti isključivo od oglašivača.