5G donijeti revoluciju u proizvodnju

5G donijeti revoluciju u proizvodnju

Foto: DepositPhotos

Sa svakom novom generacijom mobilnih uređaja i mobilnih mreža stiže nova era po pitanju brzina, performansi i naprednije komunikacije općenito, ono što stiže s 5G ipak je ispred svega čemu smo dosad svjedočili. Jer, unaprijedit će apsolutno svaki segment, a posebno proizvodnju.

Prema studiji koju je proveo Ericsson, 5G će već u 2026. donositi sektoru proizvodnje 113 milijardi američkih dolara, što nije zanemarivo te potvrđuje koliki rast se može očekivati s tom naprednijom tehnologijom.

Jer, tvornice mogu iskoristiti 5G za jednostavnije rekonfiguriranje proizvodnih linija što bi omogućilo manje serije i fleksibilniju proizvodnju uz povećanje efikasnosti i smanjenje troškova. Roboti koji rade na pokretnim trakama mogli bi po potrebi raditi preinake na središnjem dijelu stroja i omogućiti automatsko prilagođavanje. Masivne dizalice u pomorskim lukama lako bi se mogle u letu priključiti na teret koji se ukrcava na brod.

To su samo neki od dijelova spremnih za rast u situaciji kad 5G postane stvarnost. Ipak je riječ o mreži oko stotinu puta bržoj od one koju smo imali kroz 4G eru. Automatski, komunikacija između spojenih uređaja će se ubrzati, bit će stabilnija i u proizvodnji će donijeti nekoliko koraka prema naprijed.

Konkretnije, Industrija 4.0, koja objedinjuje IIoT (Industrial Internet of Things), velike podatke i kognitivno računalstvo, počnje donositi napredne sustave i procese kao ništa što je dosad viđeno. Naime, kroz analizu podataka, komunikaciju između uređaja i naprednije računalstvo, koje se razvija usporedo s brojem uređaja na mreži i obradom velikih podataka, proizvodni će sektor postati funkcionalniji te profitabilniji.

Stoga, iznimno je bitno ne čekati već ulagati, pripremiti se za novu eru i pokušati biti predvodnik. Sjedinjene Američke Države i Kina to već naveliko čine, čeka se odgovor Europe.

Još iz kategorije

Ericsson nastavio rast

Ericsson nastavio rast

25.01.2020. komentiraj

Prema financijskim pokazateljima Ericsson je zabilježio rast prodaje na 6,3 milijarde eura što kada se prodaja prilagodi za usporedne stavke i tečaj porasla je 1%. Smanjenje u Sjevernoj Americi nadoknađeno je rastom na ostalim tržištima, prvenstveno na Srednjem istoku i u Sjevernoj Aziji. Objavljena prodaja porasla je 4%.

PC gameri sve više odustaju od Intela i okreću se AMD-u

PC gameri sve više odustaju od Intela i okreću se AMD-u

24.01.2020. komentiraj

Intel posljednjih godinu do dvije muku muči na tržištu kojim je nekad dominirao jer AMD ubire svoj udio gdje god stigne, pa tako i među gamerima koji u povećoj mjeri izabiru upravo njegove proizvode. Konkretno, 41 posto PC gamera okrenulo se AMD-u i stigao je trenutak da se Intel zabrine.

Settle se širi po Hrvatskoj

Settle se širi po Hrvatskoj

22.01.2020. komentiraj

Norveška tvrtka Auka, autori aplikacije za mobilno plaćanje Settle, i vodeći ponuđač rješenja za plaćanje u ugostiteljstvu u Hrvatskoj, tvrtka Remaris, potpisali su sporazum o distribucijskom i tehnološkom partnerstvu kojim je svim korisnicima Remarisova sustava omogućeno da potencijalno i u svojem ugostiteljskom objektu – kafiću, restoranu, bistrou – počnu prihvaćati Settle kao način plaćanja.