2020. je bila odlična godina za Netflix

2020. je bila odlična godina za Netflix
DepositPhotos

Netflix se može pohvaliti odličnom 2020. godinom jer cijena dionice porasla je za 62 posto i 18. siječnja kretala se po cijeni od 496,47 američkih dolara. Naravno, tako nešto može se zahvaliti pandemiji koronavirusa, što Netflix svrstava među one rijetke dobitnike ovakve krizne situacije.

Ljudi su mnogo više vremena provodili u kućama, kinodvorane većinu godine nisu radile, veliki filmski studiji su zaustavili snimanja filmove ili njihov plasman na tržište, što je dovelo do situacije u kojoj se zaljubljenici u videosadržaj moraju okrenuti drugom rješenju.

Naravno, rast cijene dionica morao se temeljiti na poslovnim rezultatima, a to ne podrazumijeva samo rast prihoda, već i rast broja pretplatnika. A to je ono što svaka platforma ovog tipa najviše vrednuje. Dakle, s krajem trećeg kvartala, Netflix je brojao 195,15 milijuna pretplatnika diljem svijeta, a za vjerovati je da se u ovom trenutku brojka pomaknula preko 200 milijuna.

Izniman je to pomak u odnosu na treći kvartal 2011., kad je Netflix brojao 21,5 milijuna pretplatnika. Što ni u ono vrijeme nije bilo za baciti, posebno jer se poslovalo isključivo u Sjedinjenim Američkim Državama, bez toliko bogate ponude po pitanju sadržaja i bez tolike popularnosti sličnih usluga. Što se pak tiče trećeg kvartala 2019., brojka je bila na 158,33 milijuna pretplatnika i po njoj se vidi koliki skok se zbio u 12 sljedećih mjeseci.

Primjerice, u trećem kvartalu 2018. Netflix je imao 130,42 milijuna pretplatnika, a u trećem kvartalu 2017. njih 104,2 milijuna. Što znači da se svih ovih godina žešće ekspanzije ostvarivalo oko 25 milijuna novih pretplatnika na globalnoj razini. Pandemija je omogućila da se to podosta pomakne prema naprijed s njih gotovo 40 milijuna novih.

Ipak, ono što treba na kraju reći, Netflix nije pobjednik po pitanju novih pretplatnika na godišnjoj razini. To je Disney+ s njih oko 90 milijuna unutar godine dana od predstavljanja krajem 2019.