2016. je bila dobra IT godina

2016. je bila dobra IT godina

Svaka godina u poslovanju nosi neke dobre i neke manje dobre stvari. Kada gledamo IT industriju I specifičnu poziciju hrvatskih kompanija u regiji i svijetu, ovu godinu je najbolje opisati sa poštapalicom “pretežno vedro“, smatra član Upravnog odbora CISEx-a Damir Popović iz tvrtke IT Sistemi.

„Nastavljen je trend rasta kompanija koje su se strateški orijentirale prema izvozu I sa zadovoljstvom možemo konstatirati da je iza nas još jedna uspješna godina. Hrvatska definitivno postaje brend u ovoj branši I sada je samo pitanje hoće li se pozitivan rast nastaviti  u slijedećoj godini. Kompanije koje su tradicionalno orijentirane projektima koje se rade za potrebne države, provele su cijelu godinu u čekanju da se formira stabilna vlast. To definitivno spada u rubriku loših vijesti jer smo objektivno propustili dosta prilika I bojim se da će ih teško biti nadoknaditi“, ističe Popović.

S druge strane to je i dobra vijest jer su hrvatske IT kompanije očigledno pronašle način da nadoknade nedostatak projekata, radeći na nekim drugim tržištima. 2016. godina je godina kontinuiteta u kojoj nije bilo nekih velikih turbulencija.

„Span je kupio još jednu firmu, CROZ je sklopio još tko zna koliko ugovora u Zapadnoj Europi, Poslovna je ... I da ne nabrajam dalje kada sve zbrojimo I oduzmemo  imamo n razloga da kažemo da je ovo bila poslovno dobra godina I da na to budemo ponosni“, objašnjava Popović.

Godina koja dolazi će biti puna izazova i iskušenja. Iz osobnog iskustva znam da je puno teže ponoviti uspjeh nego ga inicijalno kreirati, tvrdi Popović i dodaje da hrvatska IT industrija je postala ozbiljan posao tako ga treba tretirati.

„Zato očekujemo promjenu odnosa države prema temama koje uporno stavljamo na stol. Ne radimo to iz obijesti nego zato što želimo imati konkurentne proizvode I usluge koje nama I toj istoj državi mogu donijeti veću zaradu. Deklarativno, IT je jedna od strateških gospodarskih grana koju naša vlast želi poticati. Nadamo se da ćemo na kraju slijedeće godine s ponosom konstatirati da je to bilo tako“, pojašnjava Popović.

U 2017 on očekuje da će orijentacija biti prema još većem izvozu. Tko ne bude izvozio teško će imati rast poslovanja. Državna ulaganja će postojati, ali u tim projektima smo izloženi konkurenciji iz svih članica EU. Korporativna okruženja sve više konsolidiraju poslovanje, a hrvatske podružnice će bitno smanjivati razinu ulaganja. Zbog toga je CISEX kao udruga tu da pomogne svim svojim članicama (I onima koji to još nisu) I olakša im tranziciju poslovne strategije u smjeru izvoza

Bit će tu novi i stari igrači. U slijedećoj godini treba očekivati da će se domaći telekomi još intenzivnije baviti ICT rješenjima jer moraju nekako kompenzirati pad u svom vlastitom poslu.

Popović očekuje i konsolidacije I preuzimanja. „Ne bih se začudio  da u slijedećoj godini bude više preuzimanja nego što ih je bilo u zadnjih nekoliko godina. U današnjoj dinamičnoj IT industriji, to je ponekad jedini mogući način da u razumnim rokovima dođete do potrebnih kompetencija I klijenata. Pored ovih standardnih domaćih preuzimanja, mislim da je vrijeme za neko pravo međunarodno preuzimanje“, ističe Popović.

„Imat ćemo i dalje problema sa radnom snagom u IT industriji. Ovo neće biti problem samo u slijedećoj godini I jedan je većih motiva da sve ozbiljnije IT kompanije razmišljaju o seljenju operacija u države gdje taj problem nije toliko izražen“, zaključuje Popović.