Višak slobodnog vremena neće vas učiniti sretnijom osobom

Višak slobodnog vremena neće vas učiniti sretnijom osobom
DepositPhotos

Ljudi imaju tendenciju vjerovati da će nakon školskih dana imati više slobodnog vremena za sebe, odnosno, da će moći njime raspolagati bolje nego dok su bili zatrpani obavezama. Ali, tad stiže zaposlenje i nova jurnjava za raznim ciljevima pa ponovno ostaje dojam da je slobodnog vremena premalo. Što da imamo slobodnog vremena koliko želimo?

Prema mnogim istraživanjima, među kojima je i posljednje Gallupovo, višak slobodnog vremena zapravo ne usrećuje, baš suprotno. Kad imamo previše slobodnog vremena, kao da gubimo pojam o tome što nam je svrha, osjećamo kao da ne doprinosimo pa se stvaraju tjeskoba, depresija, osjećaj manje vrijednosti...

Samim time, imati na raspolaganju cijeli dan bez ikakvih obaveza možda se čini ovako u teoriji kao idealan, ali u praksi je negativna situacija. Ipak, koliko bi onda slobodnog vremena dnevno činilo ljude zadovoljnijima?

Podaci pokazuju da je sve ispod dva sata premalo za zadovoljstvo, a sve iznad pet sati previše. Dakle, neka sredina je idealna, imati dnevno oko tri sata slobodnog vremena, za neke dva, neke četiri.

Kako bi se izbjegao "prazni hod" i kreirao dan s više zadovoljstva, ovo su tri koraka kako popuniti eventualne "rupe":

1. Pokrnite se

Fizička aktivnost je uvijek pun pogodak jer djeluje na mentalno i fizičko zdravlje. Pokušajte vježbati barem 30 minuta dnevno. Pod time se podrazumijeva i hodanje, bilo što, samo nemojte biti na mjestu.

2. Radite na ljubaznosti

Time svjesno i nesvjesno podižete svijest o drugima te dolazite do spoznaje da se ne vrti svijet oko vas. Ukratko, to je pokazatelj da se uvijek nešto korisno može s viškom vremena. Udijelite nekome kompliment, platite strancu kavu, pomozite kolegi ili prijatelju oko bilo čega što ne mogu napraviti sami...

3. Iskusite strahopoštovanje i istinsku ljepotu

Ukratko, idite u prirodu, osvrnite se oko sebe i pogledajte svijet koji vas okružuje. Idite na koncert, izložbu, pogledajte film... Otkrijte koliko je toga što možete naučiti, čemu se diviti i u čemu uživati bez da osjećate kako je vrijeme posvećeno tome bilo uzaludno.