Ulagači i kako ih ne steći

Ulagači i kako ih ne steći

Ukoliko ste poduzetnik (ili ćete to tek postati), zasigurno ste se našli (ili ćete se tek naći) u situaciji da trebate razgovarati s potencijalnim ulagačima, a koje treba zainteresirati i uvjeriti da baš vaš proizvod ili usluga zaslužuju njihovu pozornost i financijsku injekciju. S obzirom da se radi o situaciji koja u velikoj mjeri odlučuje pravac i brzinu budućeg razvoja tvrtke, razumljivo je da se neophodno dobro pripremiti, a kako bi sastanak i predstavljanje proizvoda ili ideje bili čim kvalitetniji. S obzirom na to da dobrih savjeta, metoda i pristupa ne nedostaje, jednostavnije je ukazati na niz pogrešaka koje se mogu dogoditi prilikom ovog važnog sastanka, a koje pojedinačno ili u kombinaciji neizostavno dovode do problema.

Poznato je da prezenteri uvod u svoju prezentaciju vole olakšati kakvom šalom kako bi „probili led“. Ukoliko ste se već odlučili za taj pristup obratite pozornost da je šala primjerena i da ne vrijeđa stavove nikoga sa strane ulagača. Šale sa seksualnim, političkim ili šovinističkim konotacijama zaista nikada nisu dobra ideja! Također, imajte na umu da je improvizacija maćeha svih mudrosti! Stoga si nemojte raditi medvjeđu uslugu i doći nepripremljeni. Dakako, ovo vrijedi za svaki sastanak i prezentaciju, no, kada su potencijalni ulagači u pitanju standardi trebaju biti još veći.

Osnovna stvar koju trebate prikazati na sastanku jest na koji način i kroz koji vremenski rok planirate zaraditi novac i vratiti ga ulagaču (preporučljivo s kamatama). Taj dio prezentacije mora biti izrazito razumljiv i izravan. Nemojte koristiti bombastične izraze i konstrukcije i pretjerane prezentacijske ukrase, a u cilju da se ulagačima „zamažu oči“ i sakriju eventualni nedostaci ili vlastito razumijevanje poslovnog modela kojeg promovirate. Takav se pristup brzo prozre i sastanak na tom mjestu neslavno završava - makar prezentacija i dalje fizički traje.

Prilikom izlaganja se ni u kojem slučaju nemojte ponašati kao da odgovarate pred pločom u školi. Vrijeme zamuckivanja, poštapalica, doticanja nevezanih područja (a kako bi se pokazalo da se nešto ipak zna) i ispričavanja da se niste dobro pripremili je ipak odavno prošlo. Ne odgovarate za ocjenu nego pokušavate sklopiti posao te se očekuje sukladna razina pripreme i sigurnosti u ono iza čega stojite.

Na kraju sastanka svakako odvojite vrijeme za odgovaranje na eventualna pitanja ulagača (a kojih će najvjerojatnije biti). S obzirom da dijelom možete pretpostaviti koja će područja trebati dodatno pojasniti, unaprijed pripremite i naučite odgovarajuće odgovore. Također, ukoliko ulagač postavi pitanje na koje trenutačno nemate odgovor (jer, primjerice, iziskuje informaciju koju trebate naknadno potražiti), obvežite se da ćete mu odgovoriti čim saznate sve što je potrebno. Nakon toga to doista i napravite - pošaljite odgovor elektroničkom poštom ili ga dojavite telefonom. Nemojte čekati „drugi sastanak“ do kojeg zbog vašeg nejavljanja i nedavanja odgovora možda neće niti doći.