Tek svaki četvrti zaposleni vjeruje svom šefu

Tek svaki četvrti zaposleni vjeruje svom šefu
Fotolia (ilustracija)

Restrukturiranje je zasigurno trenutno nezaobilazan proces kroz kojeg prolazi većina tvrtki, međutim, restrukturiranje je vođeno različitim ciljevima, a samim time se provode i suštinski različiti procesi i aktivnosti, moglo se čuti na konferenciji pod nazivom HR Business Arena 2013 koja se održava u Beogradu.

Dok jedni provode strateško restrukturiranje vođeno idejom da kompanija unaprijedi svoje poslovanje kroz ulaganja kako bi bile međunarodno  konkurentne kad dosadašnji modeli više nisu održivi, drugi provode defenzivno restrukturiranje za puko preživljavanje kroz smanjenje troškova, smanjenje broja zaposlenih i obustavljanje neprofitabilnih programa.

Prema riječima Nenada Filipovića, iskustvo iz regije nas uči da ne možemo razdvojiti defanzivno i strateško restrukturiranje. „Skoro da i nema poduzeća u regiji koje nije pod pritiskom izrazito  nepovoljne tržišne situacije koja često pretpostavlja borbu za preživljavanje, kratkoročno razmišljanje, centralizaciju i autokratski stil vođenja te brze reakcije. No sve to nema nikakvog pravog učinka bez motivacije zaposlenih i vizije dugoročnog razvoja. Ako postoji povjerenje u menadžment, priča će biti prihvaćena.“ rekao je Filipović te dodao „čini se da je upravo provjerene zaposlenih teško steći jer istraživanje provedeno na globalnom nivou otkriva da tek svaki četvrti zaposlenik vjeruje svom šefu“.

„Možete postaviti kakve god želite poslovne ciljeve, ali ukoliko niste strateški i promišljeno kreirali i usmjerili organizacijsku kulturu, ne možete računati da će vam ti ciljevi biti i dostižni. U pitanju je jedan pristup koji pomaže da vaši ljudi na najbolji način zajedničkim djelovanjem dovedu do izuzetnih poslovnih rezultata“, istaknuo je Miloš Mirić direktor ljudskih resursa Holcima.