Snagom volje do uspjeha

Snagom volje do uspjeha
Fotolia

Nije tajna - za neke stvari i poslove jednostavno treba upregnuti snagu volje kako bi ih se dovršilo ili uopće počelo raditi. Sigurno vam se ne jednom desilo da se ne možete koncentrirati i usredotočiti i da bi radije bili negdje drugdje i radili nešto drugo, a to u tom trenutku jednostavno nije opcija.

Taj se posao u tom slučaju radi vrlo neučinkovito i sporo, s čestim prekidima, a u konačnici nastrada i njegova kvaliteta, a s njom i vaša tvrtka i vi sami.

Stoga snagu volje treba razvijati i održavati kako bi se, u situacijama kada se nešto jednostavno mora odraditi u vremenu kada to ne želite, posao kvalitetno odradio, na svačije zadovoljstvo (da, i vaše)!

Prva stvar koju valja napraviti jest prisjetiti se glavnog cilja, a u kojem posao koji radite čini nezaobilaznu komponentu. Primjerice, ukoliko ne volite knjigovodstvene aktivnosti, koje unatoč tome što možda koristite eksterni knjigovodstveni servis uvijek u nekoj mjeri postoje u okviru tvrtke, nemojte na njih nikada gledati kao na izolirani posao, već kao na neophodan korak u poslovanju i uspješnom radu tvrtke.

Time se ni u kojem slučaju ne zavaravate, budući da je dobro poslovanje osnova i jamac brojnih drugih pozitivnih stvari koje vam se događaju u životu.

Druga vrlo važna komponenta jest da si opraštate greške koje će vam se (kao i svim drugim ljudima na svijetu) kad-tad dogoditi. Oprostite sebi kao što bi oprostili dobrom prijatelju ili članu obitelji, ali (kao što se to uvijek savjetuje) svakako zapamtite gdje ste i na koji način pogriješili kako bi to u budućnosti mogli izbjeći. Nemojte biti prekritični prema sebi, ali nemojte niti nepotrebno hraniti svoj ego. Sredina je uvijek najbolja!

Kratko druženje s kolegama i prijateljima je također poželjna metoda. Ukoliko ste demotivirani i nemate ideja, napravite kratku pauzu i pozovite kolege ili prijatelje na kratku kavu ili ručak. Ukoliko vas ne vežu ugovori o povjerljivosti, podijelite s njima specifičnosti vašeg trenutačnog posla i potražite savjet i pitajte ih kako oni rješavaju takve poslove. Većina ljudi će shvatiti da vam treba injekcija podrške kako bi pojačali svoju snagu volje te će vam u tome vrlo rado pomoći na njima svojstven način.

I možda najbitnije - vjerujte u to da će takve stvari vremenom postati sve lakše i to "same od sebe". Jer, makar se to ne čini tako, vremenom postajemo sve vještiji i iskusniji u stvarima koje radimo. Tako će, primjerice, nešto što do sada nismo znali ili smo radili vrlo sporo i s velikim naporom za mjesec dana biti toliko lako da ćemo se pitati zašto nam je to nekada predstavljalo problem.