JAVNI NASTUPI

Razbijanje mitova o javnim nastupima

Naime, dok smo ispred grupe ljudi, smatramo da smo svima u centru pažnje i da svi znaju kakvi smo van te govornice. Ali, činjenica jest da mnoge ne zanima u toj mjeri to što im govorite, odnosno, neće uhvatiti svaki detalj o kojem vi sami mislite.

Razbijanje mitova o javnim nastupima
Depositphotos

Strah od javnih nastupa nije rijetka pojava i mnogi moraju mnogo raditi na sebi da bi ga se riješili. Ponekad se u traženju pomoći previše zakomplicira, a situacija može biti daleko jednostavnija, prvenstveno ako osoba samu sebe zapita kako se ponaša u određenim situacijama.

Naime, dok smo ispred grupe ljudi, smatramo da smo svima u centru pažnje i da svi znaju kakvi smo van te govornice. Ali, činjenica jest da mnoge ne zanima u toj mjeri to što im govorite, odnosno, neće uhvatiti svaki detalj o kojem vi sami mislite. No, teško je razmišljati na taj način, češći je onaj u kojima si punimo glavu mitovima o samom javnom nastupu i onome što ne bismo trebali činiti. Stoga, možda ovih par nabrojanih mitova pomogne nekome da se oslobodi straha od držanja govora pred skupinom ljudi, bilo da se radi o većoj ili manjoj.

  1. Ako nešto izostavim, sve je uništeno

Nije bitno ono što ste izostavili, bitno je što niste. Publika se koncentrira na to, a ne što je možda trebalo biti izrečeno. Ako se vraćate na propušteno, tek onda možete sve uništiti. Uvijek zato razmišljajte o tome i opustite se.

  1. Ako sam dobar, slušat će me otpočetka do kraja

Realnost je da jako malo ljudi sluša sve i naviknite se na to, barem dok ne postanete poznata osoba ili veliki stručnjak u svom području. Svjesni toga, lakše ćete obaviti javni nastup i možda baš tim ležernijim stavom pridobiti dodatnu pozornost.

  1. Više stvari čini me zanimljivijim

Ne, više stvari samo odvraća pozornost. Minimalizam je savršen!

  1. Ne smijem skrenuti s puta ili zastajati

Svima se dogodi da izgubimo nit, to je normalno i svima se događa. Da biste se brže izvukli, uvijek najbitnije detalje imajte negdje blizu i da su lako uočljivi.

  1. Nisam dovoljno stručan za temu

Svima se dogodi takav stav i ako se netko buni da znate premalo, neka preuzme mjesto za govornicom. Pružite detalje o tematici koju obrađujete i što je više moguće konkretnih elemenata.

  1. Neke teme su dosadne

Ne postoje dosadne teme, samo dosadne prezentacije. Zato svoju "uredite" zanimljivim pričama, pokušajte uključiti publiku u interakciju i budite što je više moguće opušteni.