Ravnopravnost u tehnološkom sektoru treba poticati

Ravnopravnost u tehnološkom sektoru treba poticati

Foto: DepositPhotos

Booking.com, jedna od najvećih online tvrtki za putovanja, pokreće prijave za nagrade Technology Playmaker Awards za 2020. godinu, s ciljem promoviranja istaknutih žena u tehnološkom sektoru diljem svijeta. Booking.com je ove nagrade prvi put dodijelio 2017. godine, a njima se nagrađuju žene koje nadilaze granice izvrsnosti i inovacija te pokazuju odlike lidera u tehnološkom sektoru, čime služe kao inspiracija budućim generacijama lidera u sektoru. Ove su nagrade dio predanosti Booking.com-a da promovira raznolikost u tehnološkom sektoru tako da uklanja prepreke koje onemogućavaju prihvaćanje, slavi talentirane žene u tehnološkom sektoru i nadahnjuje sljedeću generaciju.

Nominacije je moguće unijeti na stranici http://techplaymakerawards.com, na bilo kojem jeziku, prije 21. prosinca 2019. godine.

Pobjednice će biti odabrane u kategorijama koje prepoznaju opseg i raznolikost postignuća žena u tehnološkom sektoru -– Uzor godine, Zvijezda u usponu, Poslovni lider, Inovatorica tehnologija, Nagrada za društveni utjecaj, Poduzetnica godine, Nagrada za akademsko postignuće, Nagrada za značajne promjene i Poslodavac godine. Ove godine uvedene su nagrade za Poduzetnicu godine i Akademsko postignuće, koje odražavaju utjecaj startupova koje su osnovale žene i utjecaj žena koje uvode izmjene u obrazovanje u području tehnologija, IT-ja i STEM područja. Također, Nagrada za značajne promjene prepoznaje trud muškaraca i žena koji se bave temom premale zastupljenosti različitih zajednica u tehnološkom sektoru.

Prijaviti se mogu žene u bilo kojoj ulozi unutar tehnološkog sektora koje promoviraju izmjene unutar branše, industrije i zajednica pomoću tehnologije. Prošle su godine zaprimljene prijave iz više od 60 zemalja. Nagrada za Poslodavca godina dodjeljuje se tvrtki koja je ostvarila značajan napredak u zapošljavanju i podupiranju svojih zaposlenica ili u raznolikosti i prihvaćanju u tehnološkom sektoru. Žiri koji se sastoji od uglednih lidera, poduzetnika i članova akademske zajednice iz cijelog svijeta odabrat će dobitnice nagrada.

Nagradu ‘Technology Playmaker of the Year’ za 2020. godinu Booking.com dodijelit će jednoj od dobitnica drugih nagrada. Žiri će odabrati osobu za koju smatraju da je ostvarila najveći utjecaj u tehnološkom sektoru diljem svijeta. Svaka će pobjednica primiti novčanu nagradu u iznosu od 5000 €, koja bi im trebala pomoći s ostvarenjem poslovnih i osobnih ciljeva, dok će dobitnica glavne nagrade dobiti dodatnih 10.000 eura.

„Važno je smanjiti razlike i osigurati da žene u tehnološkom sektoru dobiju jednaku potporu i prilike kao njihovi muški kolege. Samo ćemo tako postići da inovacije unutar tehnološkog sektora budu poštene i uravnotežene te da odražavaju raznolikost društva u kojem živimo. Naša je misija olakšati svima da istraže svijet. Stoga prihvaćamo priliku da stvorimo okružje koje prihvaća sve i da ohrabrimo raznolike ljude koje imaju želju za radom, napretkom i uspjehom u tehnološkom sektoru”, izjavila je Gillian Tans, Predsjedavajuća, Booking.com.

„Booking.com dodjeljuje nagrade Technology Playmaker Awards i slavi žene koje pokazuju odlike lidera i domišljatost te rade na suradnji i inovacijama u tehnološkom sektoru kako bi nadahnuo sljedeću generaciju žena da razmisle o karijeri u području tehnologija, potaknuo razgovor o potrebi za većom raznolikosti i stvorio više uzora za žene u tehnološkom sektoru“, objašnjava Gillian Tans.

Usprkos ostvarenom napretku kad je riječ o spolnoj jednakosti, više od polovice žena diljem svijeta (53 posto) smatra da ih manjak žena na izvršnim funkcijama u tehnološkim tvrtkama obeshrabruje od pristupanja tom sektoru. Gotovo jednak broj ispitanica smatra da dodatne prepreke uključuju otežan pristup mentorima i uzorima (52 posto) i činjenicu da mlade djevojke ne dobivaju dovoljno informacija o prilikama u tehnološkom sektoru (50 posto).

Dobitnica nagrade Technology Playmaker of the Year za 2019. godinu bila je Linda Liukas, autorica Hello Ruby, dječje slikovnice koja prikazuje neobičan svijet računalnih znanosti, te osnivačica pokreta Rails Girls, globalnog pokreta čiji je cilj podučiti žene u više od 300 gradova programiranju. Slikovnice Hello Ruby prevedene su na 27 jezika. Ove će godine Linda biti dio žirija, zajedno s drugim liderima iz tehnološke branše, akademske zajednice i političke scene.

„Žene mogu ponuditi mnogo toga ovoj industriji. Nagrade poput ove pomažu nam naglasiti koliko su raznolike karijere u tehnološkom sektoru. Ovaj sektor nudi brojne prilike za transformaciju i izmjenu vlastitog načina rada. Čim sam odlučila pristupiti tom sektoru, shvatila sam koliko sam sposobna i znatiželjna. Mogla sam početi graditi karijeru u skladu sa samom sobom i svojim životom, a ne obrnuto. Moje je putovanje dosad bilo izvanredno. Nadam se da će više žena otkriti nadahnuće da učine isto što i ja”, izjavila je Linda Liukas.

Booking.com dodijelit će 26. ožujka 2020. godine u Londonu nagrade Technology Playmaker Awards za 2020, a dodjela će okupiti raznoliku grupu profesionalaca, inspirativnih osoba, lidera i osoba koje potiču žene u tehnološkom sektoru iz cijelog svijeta. Nagrade već treću godinu zaredom stvaraju zajednicu za sve žene u tehnološkom sektoru i omogućavaju im da se povežu, razmijene ideje i proslave vlastite uspjehe u svečanom okruženju u kojem su svi dobrodošli.

Još iz kategorije

7 pitanja koje si trebate postaviti prije ulaska u poduzetništvo

7 pitanja koje si trebate postaviti prije ulaska u poduzetništvo

09.12.2019. komentiraj

Postati poduzetnik zvuči lako, ali svi koji su se okušali u toj avanturi znaju koliko je teško. Ponekad se pitaju što im je to uopće trebalo, ali kad to pitanje stigne - stiglo je prekasno! Da bismo vam donekle pomogli, u nastavku donosimo sedam pitanja koja si trebate postaviti prije no što odlučiti postati poduzetnik.

Mate Rimac tajnu svog uspjeha otkriva na Digital Takeoveru

Mate Rimac tajnu svog uspjeha otkriva na Digital Takeoveru

09.12.2019. komentiraj

U svom je poslovanju Mate Rimac uvijek bio korak ispred konkurencije, a više o svom uspjehu i poslovanju otkrit će na predavanju najvećeg regionalnog inovacijskog i transformacijskog summita i expoa.

Kako koristiti glazbu za podizanje produktivnosti i kreativnosti

Kako koristiti glazbu za podizanje produktivnosti i kreativnosti

04.12.2019. komentiraj

Glazba uistinu može biti pokretač na raznim razinama, od podizanja raspoloženja, borbe s teškim trenucima u životu, tijekom rekreacije, tijekom opuštanja, ali i tijekom posla. Iako mnoge organizacije, posebno u Hrvatskoj, još uvijek zaziru od glazbe, ona itekako pomaže za produktivnost.