Promjene u poslovanju

Promjene u poslovanju

Foto: Fotolia

Poduzetnicima treba ponekada da naprave neki radikalan zaokret u svojem poslovanju, da preokrenu stvari i postave određene temelje za budućnost. Nažalost, veliki broj poduzetnika se ne usudi napraviti ništa što bi ih izvuklo iz letargije ili jednostavno ne žele riskirati. Koliko puta ste čuli kako se novac čuva za neke sigurnije dane, da sada nije vrijeme za promjene i bolje je imati vrapca u ruci nego goluba na grani i slično.

Jasno je kako gospodarska situacija nije bajna u Hrvatskoj, no ako stalno jadikujemo i držimo se postrani, onda ni ne možemo očekivati neki napredak naše tvrtke. Bilo bi dobro kada bi se posavjetovali sa svojim kolegama oko toga što su oni poduzeli kako bi promijenili način poslovanja, možda da priupitate nekog konzultanta ili poslovnog savjetnika.

Ne morate se odmah baciti u trnje, nego radite polako i sigurno. Napravite svaki mjesec jednu malu stvar, naprimjer, uvedite neku novu uslugu ili proizvod ili napravite akciju za jedan proizvod. Ako ćete tako svaki mjesec napraviti neku novu stvar imat ćete 12 stvari koje ste promijenili u svojem poslovanju.

Važni su prvi koraci, a kako će vrijeme odmicati vidjet ćete kako vam posao postaje drugačiji, svježi i inovativniji. Oni koji se mijenjaju ti napreduju, osvajaju tržišta, dobivaju bolje klijente, više zarađuju i slično. Stajanje na mjestu neće vas nigdje odvesti nego još dublje zakopati u probleme.

Pazite da ne ovisite samo o jednoj usluzi ili proizvodu nego probajte razviti još neki način zarade, jer nije dobra sva jaja imati u jednoj košari. Ako vam propadne biznis sa prodajom voća, možda će bolje ići onaj sa sladoledom na nekoj plaži. Morate imati plan B da se izvučete jer u protivnom bit će vrlo teško opstati na tržištu.

Bolje je da sada napravite promjene kada još nije gusto pa da se unaprijed pripremite za moguće probleme. Naravno, možda nikada nećete imati probleme u poslovanju, no bolje je spriječiti nego liječiti....

Još iz kategorije

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

06.08.2020. komentiraj

Predsjednik Atlantic Grupe jedan je od najuspješnijih biznismena u Europi, a njegov poslovni put do vrha inspirativna je priča o poslovanju u kojem uvijek treba imati rješenje u rukavu za najgore situacije.

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

31.07.2020. komentiraj

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

28.07.2020. komentiraj

Oprah, Napoleon, Beethoven i Reagan nemaju zajedničko samo to što su prepoznatljivi kad se spomene jedna riječ njihovog punog imena, kao ni to što je njihov utjecaj bezvremenski i globalni, već im je zajedničko to što su pili enormne količine kave. U redu, Oprah i dalje pije jer je u ovom društvu jedina još uvijek živa.