Promjene u poslovanju

Promjene u poslovanju

Foto: Fotolia

Poduzetnicima treba ponekada da naprave neki radikalan zaokret u svojem poslovanju, da preokrenu stvari i postave određene temelje za budućnost. Nažalost, veliki broj poduzetnika se ne usudi napraviti ništa što bi ih izvuklo iz letargije ili jednostavno ne žele riskirati. Koliko puta ste čuli kako se novac čuva za neke sigurnije dane, da sada nije vrijeme za promjene i bolje je imati vrapca u ruci nego goluba na grani i slično.

Jasno je kako gospodarska situacija nije bajna u Hrvatskoj, no ako stalno jadikujemo i držimo se postrani, onda ni ne možemo očekivati neki napredak naše tvrtke. Bilo bi dobro kada bi se posavjetovali sa svojim kolegama oko toga što su oni poduzeli kako bi promijenili način poslovanja, možda da priupitate nekog konzultanta ili poslovnog savjetnika.

Ne morate se odmah baciti u trnje, nego radite polako i sigurno. Napravite svaki mjesec jednu malu stvar, naprimjer, uvedite neku novu uslugu ili proizvod ili napravite akciju za jedan proizvod. Ako ćete tako svaki mjesec napraviti neku novu stvar imat ćete 12 stvari koje ste promijenili u svojem poslovanju.

Važni su prvi koraci, a kako će vrijeme odmicati vidjet ćete kako vam posao postaje drugačiji, svježi i inovativniji. Oni koji se mijenjaju ti napreduju, osvajaju tržišta, dobivaju bolje klijente, više zarađuju i slično. Stajanje na mjestu neće vas nigdje odvesti nego još dublje zakopati u probleme.

Pazite da ne ovisite samo o jednoj usluzi ili proizvodu nego probajte razviti još neki način zarade, jer nije dobra sva jaja imati u jednoj košari. Ako vam propadne biznis sa prodajom voća, možda će bolje ići onaj sa sladoledom na nekoj plaži. Morate imati plan B da se izvučete jer u protivnom bit će vrlo teško opstati na tržištu.

Bolje je da sada napravite promjene kada još nije gusto pa da se unaprijed pripremite za moguće probleme. Naravno, možda nikada nećete imati probleme u poslovanju, no bolje je spriječiti nego liječiti....

Još iz kategorije

Poduzetnici konstantno moraju raditi na vlastitom redizajnu

Poduzetnici konstantno moraju raditi na vlastitom redizajnu

24.01.2020. komentiraj

Poduzetnici konstantno moraju biti u pokretu i konstantno se moraju nanovo izgrađivati jer status quo može označiti njihov krah. Takav pritisak nešto je s čime se samo najbolji mogu nositi jer nikad ne prestaje, posebno u današnjem ubrzanom vremenu. Zato, treba osluškivati tržište, tražiti načine kako se pozicionirati i napraviti iskorak.

Kultura poslovanja u radnoj okolini

Kultura poslovanja u radnoj okolini

20.01.2020. komentiraj

Promjena posla nikad nije laka, ali kad se na nju odlučite, izrazito je bitno biti svjestan u kakvo radno okruženje dolazite. U suprotnom biste mogli vrlo brzo otići ili tražiti novu poziciju unutar kolektiva. Srećom, tako nešto moguće je promijeniti. Ne uvijek, ali moguće je.

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

17.01.2020. komentiraj

Kompanije su dugi niz godina demografske informacije tretirale kao najrelevantnije pri oglašavanju i oslanjali su se na njih kad god je trebalo “targetirati” određenu skupinu ljudi. No, to više ne vrijedi i vrijeme je da se kompanije prilagode takvoj stvarnosti jer će u suprotnom bacati novac u vjetar.