Priča o talentiranom zaposleniku čiji je talent propao

Priča o talentiranom zaposleniku čiji je talent propao

Foto: Fotolia

Vi ste u poziciji lidera koji je prije dvije godine zaposlio novog zaposlenika. Njegova tehnička potkovanost i sposobnost da ostvaruje ciljeve, učinilo ga je idealnim izborom za voditelja projekata u vašem timu.

Promjene

No, situacija se mijenja. Šest mjeseci kasnije, tvrtka prolazi kroz reorganizaciju i vaš je tim raspodijeljen po ostalim timovima. Vaši talentirani zaposlenici sada su raspršeni po ostalim timovima kako bi njima pomogli u rastu. Talentirani zaposlenik kojeg ste vi zaposlili premješten je u odjel gdje su njegove vještine stvarno potrebne, a on se dobro uklopio u novu radnu sredinu i postao je produktivan član novog tima.

Još promjena

I ovaj novi tim je raspušten, a šef je dobio otkaz. Vaš talentirani zaposlenik ponvono je prebačen u novi odjel, no s jednom razlikom, ovog puta on se ne uklapa u novu sredinu. Ostali članovi odjela podijelili su međusobno sve zadatke, a njemu je ponuđen redundantan posao umjesto prilike da pokaže svoje talente. Njegov novi šef dodijelio mu je posao za koji nije podoban, zbog čega se borio sa zadacima i nije mogao pokazati svoje kvalitete.

Susrećete ga na hodniku i vidite da to više nije onaj zaposlenik koji je hodao uspravno dignute glave s osmjehom na licu. Čak i za vašu opuštenu radnu sredinu, odjeća mu je previše neprofesionalna. Talentirani i motivirani zaposlenik kojeg ste vi zaposlili, postao je nemotivirani radnik.

Nema promjena

S tugom gledate na tog talentiranog zaposlenika koji je do nedavno uspješno izvršavao sve vaše zadatke, i žalite što je tvrtka izgubila talentiranog, motiviranog i marljivog radnika koji je imao sposobnost odraditi mnoge zadatke i ostvariti nebrojne ciljeve.

Umjesto da se ovakvog izvanrednog zaposlenika postavi na poziciju gdje će uspjeti, tvrtka ga je preselila na poziciju gdje je propao. Umjesto da se takvog zaposlenika pokušalo vratiti na prvobitan položaj ili preseliti na neku novu poziciju, tvrtka ga je ostavila tamo gdje je osuđen na neuspjeh. Nema sumnje da će takav zaposlenik prvom prilikom otići u drugu tvrtku, ostavljajući staru tvrtku s još jednim talentom manje.

Pouka ove priče je vrlo jednostavna. Pronađite i zaposlite najbolje ljude koje možete. Stavite ih na mjesta na kojima će oni odlično odrađivati svoj posao i gdje će moći iskoristi svoj puni potencijal. Pomozite svojim zaposlenicima da uspiju, a s njima će uspjeti i vaša tvrtka.

Još iz kategorije

3 vještine vrhunskih lidera

3 vještine vrhunskih lidera

04.06.2020. komentiraj

Istinski i najsposobniji lideri prilagodili su se „novom normalnom“ tijekom pandemije koronavirusa tako što su vjerovali u svoju emocionalnu inteligenciju, ali i onu „običnu“ inteligenciju. Samim time, uspjeli su doprijeti do ljudi, bez obzira što su im fizički bili daleko.

Tko su agilni lideri?

Tko su agilni lideri?

28.05.2020. komentiraj

Pojam “agilni lider” sve je češći u današnje vrijeme kad su poduzetnici sve mlađi u prosjeku i kad se tržište ubrzano mijenja pa su kao nikad potrebne i fizičke te mentalne sposobnosti lidera da bi opstajali i nosili se sa svim izazovima koje donosi moderno i nikad povezanije doba.

Važnost komunikacije kod preuzimanja i spajanja kompanija

Važnost komunikacije kod preuzimanja i spajanja kompanija

24.05.2020. komentiraj

Komunikacija brenda mora imati strategiju i smjer, ona oblikuje brend i kreira njegovu reputaciju. Zato će Louise Tingström, savjetnica za strateške i financijske komunikacije na najvišim razinama te glasnogovornica CEO-a UniCredit Grupe, biti gošća novog izdanja DK Talksa u srijedu, 27. svibnja u 15 sati na Facebook stranici Dana komunikacija.