Poduzetnici koji spavaju više su bolji u primjećivanju dobrih ideja

Poduzetnici koji spavaju više su bolji u primjećivanju dobrih ideja

Foto: Fotolia

Vrijeme je ono što u jednakoj mjeri imaju Bill Gates i svaka osoba koja ovo čita. Jer, dan nam svima im 24 sata, što znači da će neki žrtvovati pokoji sat sna da bi ispunili što ih zanima. Samo, to nije dobro jer se odražava na naše psihofizičko stanje.

Harvard Business Review to je dokazao kroz istraživanje, u kojem se pratilo osnivače startupa od samih početaka pa kroz sve cikluse početnog poslovanja. No, naglasak je bio na njihovu spavanju, odnosno, koliko sati sna "konzumiraju" dnevno.

Bez iznenađenja, ili iznenađujuće za zagovornike neprekidnog rada, oni koji su više spavali, postigli su više uspjeha u svom poslu. Konkretnije, u istraživanju je sudjelovalo 784 poduzetnika i svaki od njih je izvještavao o tome kad je išao spavati i kad se budio. Zatim je uslijedilo ono zanimljivo...

Svaki od sudionika pročitao je tri poslovne ideje, vezane za nove prilike i iskorak u poslovanju. Naravno, u jednoj je bio trik jer je marketinški manje isplativa iako je na prvu djelovala obećavajuće. Naime, bila je prepuna strukturalnih problema, bez obzira na povezanost tehnologije i tržišta u svojoj suštini. Ukratko, ta jedna ideja nije bila toliko obećavajuća, dok su druge dvije bile, iako im je trebalo pristupiti detaljnije da bi se sve prilike u njima prepoznale.

Oni odmorniji poduzetnici odmah su prepoznali prilike u dvije poslovne ideje, dok su oni manje odmorni zbog nedostatka koncentracije priliku prepoznali u onoj najpovršnijoj ideji, odnosno, nasjeli su na trik jer im mozak nije funkcionirao na najbolji mogući način. I to je bila prva stavka istraživanja, nakon koje je uslijedila druga, da se potvrdi teza.

U njoj je sudjelovao 101 poduzetnik i trajala je dva tjedna, a zadatak je bio svakog dana reći koliko sna su imali i potom popodne ocijeniti poslovne ideje koje su im prikazane. Ponovno, oni koji su manje spavali, bili su skloniji greškama jer ne bi prepoznali pogreške u idejama, ne bi prepoznali prilike u njima te su u globalu ostvarivali lošije rezultate od kolega koji su imali više sati sna preko noći.

Zaključak jest da se spavanje isplati, ne samo za psihofizičko zdravlje već i za poslovanje te osobni uspjeh općenito...

Još iz kategorije

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

31.07.2020. komentiraj

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

28.07.2020. komentiraj

Oprah, Napoleon, Beethoven i Reagan nemaju zajedničko samo to što su prepoznatljivi kad se spomene jedna riječ njihovog punog imena, kao ni to što je njihov utjecaj bezvremenski i globalni, već im je zajedničko to što su pili enormne količine kave. U redu, Oprah i dalje pije jer je u ovom društvu jedina još uvijek živa.

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

23.07.2020. komentiraj

Generacija Z, ili sljednici milenijalaca, trenutni su kriptonit svakom stručnjaku za digitalni marketing jer još uvijek nije potpuno jasno kako im pristupiti. Ali, u startu griješe oni koji misle da generacija Z ne koristi elektroničku poštu. Ne samo da griješe već si u samom startu onemogućavaju jedan potencijalno veliki dio digitalno-marketinškog kolača.