Open space uredi ubijaju produktivnost

Open space uredi ubijaju produktivnost

Kada pomislimo na open space urede, odnosno urede s velikim otvorenim prostorom, odmah nam pada na pamet gomila ljudi na jednom mjestu, zvonjava telefona, konstantna buka i pitanje koje nam se nameće - koliko se uopće kvalitetno može raditi u takvom okruženju? Takvi moderni uredi su dizajnirani s ciljem da promoviraju brže cirkuliranje ideja, bolju suradnju među djelatnicima te međusobno pomaganje u poslu. Osnovna zamisao kod ovakve vrste ureda jest da su djelatnici u takvom okružju učinkovitiji. No, da li je to zaista tako?

Open space uredi u nekim slučajevima mogu potaknuti suradnju, no pitanje je doprinose li oni uvijek većoj produktivnosti. Istraživanja pokazuju da djelatnici koji rade u takvim prostorima češće obolijevaju, da su manje motivirani, da se teže koncentriraju na posao i da su manje zadovoljni poslom te da osjećaju da im nedostaje privatnosti. Osim toga osjećaju da su pod povećanim stresom, međusobni odnosi su im još lošiji, a osjećaju da su i manje produktivni. Open space uredi potiču razgovore, ali su ti razgovori površni i kratko traju jer su radnici svjesni da ih drugi zaposlenici oko njih slušaju.

Buka u prostoru je jedna od glavnih zamjerki zaposlenika, a istraživanja pokazuju da konstantni žamor zapravo može potkopati koncentraciju i motivaciju za rad. Osim toga, djelatnici koji rade u takvim uvjetima se vrlo često žale da nemaju dovoljno privatnosti. Postoje trenuci u kojima nam je dijeljenje ideja i informacija potrebno, ali nam je isto tako potrebno i vrijeme kada trebamo mir kako bismo se koncentrirali na posao - a mira u takvom okruženju manjka.

Ono što također dolazi s nedostatkom privatnosti u otvorenom uredu je nemogućnost „sakrivanja“ onoga što radite na računalu. Zaposlenici imaju neprestani osjećaj da im netko „viri“ i gleda što rade. Vaš posao postaje svačiji posao - i obrnuto.

Još iz kategorije

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

31.07.2020. komentiraj

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

28.07.2020. komentiraj

Oprah, Napoleon, Beethoven i Reagan nemaju zajedničko samo to što su prepoznatljivi kad se spomene jedna riječ njihovog punog imena, kao ni to što je njihov utjecaj bezvremenski i globalni, već im je zajedničko to što su pili enormne količine kave. U redu, Oprah i dalje pije jer je u ovom društvu jedina još uvijek živa.

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

23.07.2020. komentiraj

Generacija Z, ili sljednici milenijalaca, trenutni su kriptonit svakom stručnjaku za digitalni marketing jer još uvijek nije potpuno jasno kako im pristupiti. Ali, u startu griješe oni koji misle da generacija Z ne koristi elektroničku poštu. Ne samo da griješe već si u samom startu onemogućavaju jedan potencijalno veliki dio digitalno-marketinškog kolača.