Od ideje do realizacije

Od ideje do realizacije

Foto: DepositPhotos

Poduzetnici, ali i oni koji to žele postati, barem jednom su imali vrhunsku ideju i potom stali s njenom realizacijom jer jednostavno nisu znali kako je implementirati u stvarnost. Naravno, tako nešto nije nimalo lako jer zahtijeva ne samo strast ili strpljenje već i sposobnost ostvarenja zacrtanog.

Srećom, u današnje vrijeme postoje iskustva koja se dijele od strane uspješnih poduzetnika pa se objedine na jednom mjestu i savjeti u nekoliko točaka mogu pomoći onima s idejom, ali nesigurnima kako izvesti da ona bude baš onako kako treba. U nastavku teksta donosimo neke od tih savjeta.

Riješite problem

Najprije morate sami sa sobom shvatiti rješava li vaša ideja nekome problem, bez obzira o čemu se radilo, nečemu ozbiljnom ili nečemu potpuno banalnom. Ako može nekome riješiti određeni problem, onda ste na dobrom putu. Takve ideje za rješenje problema nalaze se na svakom koraku jer se svaka osoba svakodnevno susreće s manjim ili većim problemima.

Istražite tržište

U redu, imate ideju, svjesni ste da ona nekome može riješiti probleme s kojima se susreće i što sad? Pa, vrlo je bitno istražiti tržište jer možda postoji cijeli niz proizvoda i rješenja koje biste baš vi ponudili. Samim time, nemojte se upuštati u nešto što je "zagušeno" ili podsjeća na to što nudite. Ukoliko nije tako, ukoliko tržištu nedostaje baš ono što nudite, "bacite se na glavu".

Definirajte ciljanu publiku

Obavili ste ključne stvari, imate ideju koja treba ljudima i na tržištu ne postoji nešto slično, ili jednostavno na tržištu ne postoji nešto toliko dobro kao ono čemu ste okrenuti. Nakon toga bitno je odrediti ciljanu publiku i obratiti joj se na pravi način. Dakle, morate prepoznati kome je točno namijenjena vaša ideja. Ako prodajete alat ili kozmetiku, jasno da se nećete obraćati u jednakoj mjeri muškarcima i ženama.

Procijenite ideju

Kad ste obavili teške korake, nemojte zapeti na ovome pa se precijeniti ili podcijeniti. Dobro se informirajte o tome što i kako dalje pa se upustite na tržište na adekvatan način. Također, ponudite nešto kvalitetno, nemojte izaći na tržište s nedovršenim proizvodom.

Egzekucija

Na kraju, ideja je na tržištu i bitno je održavati je. To se može konstantnim poboljšanjima i praćenjem tržišta, korisnika, partnera, klijenata...

Još iz kategorije

Kultura poslovanja u radnoj okolini

Kultura poslovanja u radnoj okolini

20.01.2020. komentiraj

Promjena posla nikad nije laka, ali kad se na nju odlučite, izrazito je bitno biti svjestan u kakvo radno okruženje dolazite. U suprotnom biste mogli vrlo brzo otići ili tražiti novu poziciju unutar kolektiva. Srećom, tako nešto moguće je promijeniti. Ne uvijek, ali moguće je.

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

17.01.2020. komentiraj

Kompanije su dugi niz godina demografske informacije tretirale kao najrelevantnije pri oglašavanju i oslanjali su se na njih kad god je trebalo “targetirati” određenu skupinu ljudi. No, to više ne vrijedi i vrijeme je da se kompanije prilagode takvoj stvarnosti jer će u suprotnom bacati novac u vjetar.

Kako pozicionirati proizvod na tržište

Kako pozicionirati proizvod na tržište

13.01.2020. komentiraj

Kad proizvodom pogađate tržišnu nišu, svejedno je teško naći konkretnu poziciju na tržištu i svejedno imate konkurenciju, što znači da morate pronaći način kako se postaviti i plasirati proizvod na adekvatan način. U nastavku teksta donosimo nekoliko savjeta kako to učiniti na najbolji mogući način.