Nekoliko načina poslovnog financiranja za start-up tvrtke

Nekoliko načina poslovnog financiranja za start-up tvrtke

Foto: Fotolia

Najvažniji dio svake nove start-up tvrtke su financijska sredstva za poslovanje. Nemoguće je pokrenuti tvrtku bez početnog kapitala. Ako nemate novaca u banci, postoji nekoliko opcija koje vam mogu pomoči u pokretanju poslovanja. U nastavku navodimo nekoliko mogućnosti za poslovno financiranje.

Najčešći način financiranja poslovanja je bankovni kredit. Iako bankovni kredit izgleda primamljivo zbog činjenice da ne morate ništa žrtvovati da bi ga isplatili, zbog sve većih kamatnih stopa koje i dalje rastu, vrlo je teško isplatiti dug. Bez obzira da li posao ide dobro il ne, vi morate plaćati rate kredita. No, bankovni kredit je poprilično lako dobiti pa je zato i najzastupljeniji oblik financiranja.

Kapitalno financiranje je opcija koja vam omogućuje pribavljanje sredstava prodajom udjela u vlasništvu. Venture kapitalisti i poslovni anđeli zajednički nude usluge kapitalnog financiranja. Poslovni anđeli nude savjete i pomoć, i vrlo su uspješni u vođenju poslovanja koje je poput vašeg. Nazivaju se anđelima jer pomažu novim tvrtkama u borbi i smanjenju gubitaka, te ih vračaju na pravi put.

Investitori koji su spremni ulagati u vaše poslovanje s nadom da će nešto zaraditi se nazivaju venture kapitalisti. Kao što samo ime sugerira, venture kapitalisti ulažu u nove tvrtke. Neki investitori aktivno sudjeluju u poslovanju, dok se drugi brinu samo za svoj udio od dobiti. Oni obično osiguravaju sredstva samo za projekte za koje vjeruju da imaju potencijala i koji bi mogli u budućnosti uspjeti.

Poslovne potpore su nepovratna sredstva koja su izdvojena i na raspolaganju budućim poduzetnicima za pokretanje ili širenje poslovanja. One su idealne za male kao i za velike tvrtke . Međutim, pri dobivanju potpora biti će vam postavljeni neki uvjeti, koje će te morati redovno ispunjavati ako dobijete nepovratna sredstva. Potpore uglavnom nude lokalne i regionalne samouprave, kao i druga lokalna ili državna tijela.

Zahvaljujući internetu, dana je stjecanje sredstava za poslovanje relativno lako. Postoji nekoliko web stranica gdje ljudi koji žele započeti novi posao, mogu komunicirati s potencijalnim investitorima i raspravljati o svojim namjerama. Uvijek imajte na umu da je mjesto gdje planirate poslovati presudno,te bi bilo najbolje da su investitor i vlasnik tvrtke iz iste regije.

Kada započinjete svoj posao ili ste u potrazi za dodatnim izvorom financiranja tekućeg poslovanja , online provjera može biti odlična opcija i resurs. Postoji mnogo različitih tvrtki koje nude usluge poslovnog financiranja i programe pomoči tvrtkama kojim je to potrebno. Kada se odlučite za neku tvrtku i   sve dogovorite, prvo napravite odgovarajuće istraživanje i provjerite recenzije o tvrtki , pa tek onda ako je sve u redu potpišite ugovor s njima .

Još iz kategorije

Legendarni potez Stevea Jobsa na kritike

Legendarni potez Stevea Jobsa na kritike

11.08.2020. komentiraj

Bihevioralna psihologija koristi se kao tehnika u borbi protiv kriminala, ali može se primijeniti i u svakodnevnom životu, što je najbolje pokazao tijekom jednog intervjua Steve Jobs. Naime, upotrijebio je tehniku S.T.O.P. da bi se suočio sa žestokim i argumentiranim kritikama jednog developera, nezadovoljnog činjenicom da se Apple 1997. bez ikakvog razloga i povoda odlučio odbaciti podršku za OpenDoc.

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

06.08.2020. komentiraj

Predsjednik Atlantic Grupe jedan je od najuspješnijih biznismena u Europi, a njegov poslovni put do vrha inspirativna je priča o poslovanju u kojem uvijek treba imati rješenje u rukavu za najgore situacije.

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

31.07.2020. komentiraj

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.