Najveći ulog u budućnost su znatiželja i mašta

Najveći ulog u budućnost su znatiželja i mašta

Potreba za transformacijom javne uprave očita je već godinama, ako ne i desetljećima. S brojnim i drastičnim promjenama kroz koje prolazimo posljednjih godina, ta potreba postaje sve izraženija. Što je sve potrebno kako bismo došli do transformacije, objasnila je Anne Lise Kjaer, futurologinja koja je svoj govor održala na konferenciji Future Tense u zagrebačkoj Laubi.

„Kako bismo se ponašali kada bismo razmotrili dugoročan učinak naših postupaka? Upravo to pitanje trebaju si postaviti članovi javnih uprava, ali i mi sami, kako bismo zajednički i uspješno upravljali izazovima koji dolaze. Tehnologija se ubrzano razvija i neizbježno utječe na javnu upravu, društvo i individualce. Uz to, ona ima potencijal za implementaciju promjena, no uključenost, integritet i odgovornost odgovornih osoba kamen je temeljac uspješnog upravljanja i budućnosti“ - rekla je Anne Lise Kajer.

Na panelu su joj se kasnije pridružili Goran Šaravanja, glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore, Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara i Ivan Franičević, CEO Rasca, dok je diskusiju moderirala Aida Riđanović, direktorica za međunarodne poslove i komunikacije u Qatar Foundation International.

„Izvrsnost javne uprave očituje se u dijalogu, zajedničkom definiranju izazova i rješenjima kojima ćemo ih savladati. Kao dežurni optimist, mislim da se trebamo odmaknuti od pesimizma. Ono na što se trebamo fokusirati je napredak koji smo postigli. Još učimo i proces je dinamičan, no postignuća nam trebaju biti motivacija i ohrabrenje za budućnost“ - poručio je Goran Šaravanja.

Gradonačelnik Grada Bjelovara, Dario Hrebak, govorio je o projektima koje je već proveo, poput ukidanja prireza, a gradske financije učinio je potpuno transparentnim.

„Revolucionarne promjene koje smo pokrenuli u Bjelovaru temeljene su na optimizmu, transparentnosti i odgovornosti. Mislim su to odlike koje trebaju karakterizirati budućnost upravljanja. Ako one ne postoje, ne postoji ni šansa za promjenom i razvojem. Ukratko, javna uprava koja će optimistično prihvatiti dubinsku promjenu, vjerovati u nju, implementirati ju i pratiti javna je uprava budućnosti“ - izjavio je Dario Hrebak.

Ivan Franičević, izvršni direktor Rasca, jedne od najuspješnijih hrvatskih kompanija, govorio je o odnosu privatnog i javnog sektora te potrebnih promjena koje bi dovele do transformacije.

„Promjena u načinu razmišljanja početak je svake promjene, a ono što ju čini toliko moćnom je činjenica da je jednako snažna i na lokalnoj, i na globalnoj razini. Pogledajte samo edukacijski sustav. Učili smo povijest, imali smo kolegije koji su se fokusirali na sadašnjost, dok je budućnost bila spominjana malo ili nimalo. Mislim da je vrijeme da se to promijeni“ - rekao je Ivan Franičević.