VRIJEME PROMJENA

Microsoft potiče razvoj startup ekosustava u regiji

Microsoft potiče razvoj startup ekosustava u regiji
Depositphotos

Trenutno u svijetu postoji impresivnih 150 milijuna startupova, a godišnje se osniva čak 50 milijuna novih. Svakodnevno se u prosjeku pojavi 137.000 startupova koji potiču inovacije i napredak u različitim ekonomskim sektorima, a Europa se, od 2023. godine, s ponosom može pohvaliti sa 130 unicorna koji su dokaz da se dinamični tehnološki ekosustav neprestano razvija.

Startupovi iz srednje i istočne Europe sve više privlače pažnju na globalnoj razini. Tijekom proteklog desetljeća, njihova vrijednost je porasla za 19 puta, što je dovelo do nastanka 34 unicorna u regiji. Ovaj izniman rast njihovog broja naglašava sve veću važnost koju regionalni startupovi imaju na globalnoj sceni. Upravo zbog izuzetnog razvoja startup scene u našoj regiji, Microsoft ima jedinstvenu priliku odigrati ključnu ulogu u njihovom rastu jer im nudi programe kroz koji dobivaju podršku i mentoriranje. Microsoft for Startups Founders Hub je platforma koja podržava startupove u bilo kojoj fazi njihovog razvoja. Nudi im tehničke i poslovne resurse da bi im pomogla u lansiranju njihovih ideja ili proizvoda, potakla kreativnost, omogućila mentorstvo te proširila njihovu mrežu klijenata. Nakon što se prijave u program, osnivači dobivaju Microsoft Azure kredite u vrijedosti do 150.000 dolara, značajan broj alata za razvoj i produktivnost, zatim različite prednosti na LinkedInu i mnoge druge pogodnosti. Startupovi u kasnijim fazama i oni koji su već prošli kroz program za Microsoft startupove dobrodošli su u ISV Success program koji odgovara tvrtkama koje razvijaju svoja rješenja u Microsoft Cloudu ili ih žele migrirati na Microsoft Cloud i objaviti aplikaciju na Microsoftovoj komercijalnoj platformi. To je program koji traje 12 mjeseci, besplatan je i nudi mnogobrojne pogodnosti.

Naša regija se može pohvaliti startup scenom koja se brzo razvija, s dva poznata hrvatska unicorna te prvim bugarskim unicornom. Payhawk je 2018. godine osnovao mali tim koji je želio napraviti softverski alat koji pojednostavljuje upravljanje i obračunavanje poslovnih troškova. Njihov proizvod brzo je privukao pozornost najvećih VC fondova te je, u suradnji s pažljivo odabranim partnerima, transformiran u sveobuhvatno rješenje za upravljanje troškovima s mogućnošću korištenja klasičnih i virtualnih debitnih kartica. Proizvod je posljednjih godina dodatno unaprijeđen pa je Payhawkova strategija sada usmjerena prema većim tvrtkama. Da bi bili što konkurentniji kod većih tvrtki, investirali su u razvoj nativnih integracija s vodećim ERP-ovima, uključujući Microsoftov Business Central i Dynamics Finance. Tvrtka trenutno razvija integraciju s Microsoft Teams platformom te provodi istraživanja i razvoj pomoću Azure AI usluga i Document Intelligencea da bi razvila neke uzbudljive nove značajke.

"Naša strategija za budući rast usmjerena je na partnerstva s pružateljima ERP implementacije. Kako bismo podržali taj plan, nedavno smo pokrenuli partnerski program koji nudi ekskluzivne pogodnosti Microsoft Solution Partnerima, uključujući plan dijeljenja prihoda, pristup Partner API-ju, marketinška sredstva i prilike za digitalne transformacijske projekte", rekao je Oggy Shopov, direktor partnerstava u tvrtki Payhawk. "U manje od 6 mjeseci od objavljivanja naše integracije na Microsoftovoj platformi AppSource, imamo više od 40 aktivnih veza s Microsoft Dynamics instancama", rekao je Shopov.

Uspješan tehnološki startup sa sjedištem u Hrvatskoj, MobilityOne, razvio je rješenje za upravljanje flotom vozila, u potpunosti postavljeno na Microsoft Azureu. Njihova ideja bila je putem povezivanja s vozilima olakšati upravljanje svakodnevnim aktivnostima i budžetiranjem. Tvrtka je integrirala svoje SAAS rješenje s Microsoft 365 okruženjem, omogućujući zanimljive scenarije, poput prijave u sustav putem Microsoft računa, rezervacije vozila u njihovom sustavu iz Outlook kalendara klijenta, integriranje njihovih funkcionalnosti u klijentove Power Automate procese te pozivanje njihovih funkcija iz Teams chata. "Planiramo proširiti Microsoftovu tehnološku bazu koju koristimo i pozicionirati se na Microsoft Marketplace, jer je to zanimljiv način za dosezanje širokog spektra klijenata", rekao je Damir Škrtić, CTO i suosnivač tvrtke MobilityOne. "Što se tiče proizvoda, fokusirat ćemo se na dobivanje korisnih uvida iz podataka te povećanje produktivnosti korištenjem umjetne inteligencije. Želimo se pozicionirati kao centralna platforma za upravljanje sredstvima za flotu vozila putem integracija. Namjeravamo proširiti prodaju i osvojiti druga tržišta te istovremeno postati prvi i najpoželjniji partner za klijente u našoj regiji. Snažno ćemo se usredotočiti na zadovoljstvo kupaca i stvaranje vrijednosti za njih", dodao je Damir Škrtić.

Danas se tvrtke za proizvodnju često susreću s izazovima kao što su netransparentni procesi, zanemarivanje ključnih podataka, neefikasna raspodjela resursa i ograničena digitalizacija neformalnog znanja. Da bi se savladali takvi izazovi, slovenska startup tvrtka QLECTOR Ltd razvila je rješenja za proizvodnju koja se temelje na umjetnoj inteligenciji i pokreće ih QLECTOR LEAP AI Platforma. Iskorištavanjem kognitivnih digital-twinsa i AI algoritama za optimizaciju i planiranje proizvodnje, njihovi korisnici postižu optimiziran i fleksibilan radni raspored, umanjuju poslovne rizike i smanjuju oslanjanje na pojedinačne stručnjake, unapređuju efikasnost komunikacije i smanjuju razine zaliha, kao i zastoje u proizvodnji. Tvrtka je imala pristup Microsoftovim tehnologijama, uključujući Azure usluge u oblaku te umjetnu inteligenciju i machine learning mogućnosti, što im je pomoglo efikasnije rasti, a vrijedne uvide dobili su i kroz mentorstvo stručnjaka iz Microsoftove mreže stručnjaka. "U današnjem dinamičnom poslovnom okruženju, posjedovanje pravih alata može napraviti veliku razliku", rekla je Mateja Lavrič, CEO tvrtke Qlector. Microsoft nudi sveobuhvatan set aplikacija koji omogućuje tvrtkama da rade efikasnije, pogotovo uz Microsoft 365 paket. "Naši korisnici postižu izvanredne rezultate s Qlector LEAP-om, kao što su 50% povećanje produktivnosti planera, 8% smanjenje zastoja u radu organizacije, 10% poboljšanje iskorištenosti imovine, 10% povećanje omjera obrtaja zaliha te smanjenje broja pogrešaka," dodala je Mateja Lavrič.

Srpski startup B2Bee na putu je da postigne veliku inovaciju jer transformira tradicionalne B2B transakcije u ugodna iskustva koja se temelje na podacima te potiču rast i uspjeh njihovih partnera. Posvećeni su opremanju malih i srednjih tvrtki vrhunskim alatima za veleprodaju, koji koriste najnoviju tehnologiju umjetne inteligencije. Program Microsoft Startups odigrao je ključnu ulogu u njihovom razvoju značajno pridonoseći rastu i evoluciji njihovog poslovanja i proizvoda. Imali su priliku surađivati s talentiranim Microsoftovim arhitektima i iskoristiti ogroman Azure ekosustav. Tranzicija infrastrukture od tradicionalnih virtualnih strojeva do potpuno upravljanih, skalabilnih usluga tekla je glatko, budući da njihova platforma djeluje isključivo na Microsoftovom stacku. Ova tranzicija je značajno ubrzala njihov razvoj i stjecanje novih korisnika.

Koristeći set Microsoftovih tehnologija, tvrtka pokreće svoje svakodnevne operacije alatima kao što su Azure OpenAI, Azure SQL Database, Azure Functions i Azure Data Factory. Uz podršku usluga kao što je Azure DevOps, postavili su stabilnu i robusnu bazu za razvoj svog poslovanja te osigurali da svojim korisnicima neprekidno nude vrhunska tehnološka rješenja. "Ono što nas ugodno iznenadilo bila je izvanredna podrška koju su nam pružili Microsoftova partnerska mreža i dedicirani zaposlenici Microsofta tijekom naše integracije u njihov ekosustav, uključujući pomoć s tržištima i inicijative za zajedničku prodaju", rekao je Luka Radovanović, CEO tvrtke B2Bee. "Baš ta atmosfera suradnje i podrške doista je potaknula naš napredak i uspjeh."

Startupovi igraju ključnu ulogu u poticanju inovacija i napretka u svim dijelovima gospodarstva. Oni su pokretač digitalne transformacije tradicionalnih industrija, jer svojim djelovanjem razvijaju nove talente što vodi do otvaranja novih radnih mjesta. Digitalne tehnologije, oblak, umjetna inteligencija, big data, moderni mrežni sustavi te digitalizacija svakog iskustva i poslovnog procesa bit će ključne za ostvarivanje gospodarskog razvoja i rasta u regiji, jer je snažna i razvijena startup scena jedna od ključnih pokretača uspjeha.