Kritičkim razmišljanjem do boljih odluka

Kritičkim razmišljanjem do boljih odluka

Foto: Fotolia

Kao poduzetnik svaki dan donosite odluke koje utječu na uspješnu prodaju vaših proizvoda, lojalnost vaših zaposlenika i cjelokupno zdravlje vašeg poslovanja. Kako bi donijeli najbolje moguće odluke morate razmišljati kritički i brzo uočiti sve propuste koji bi mogli naštetiti vašem poslovanju. Kritičko razmišljanje iziskuje provjeru, ocjenjivanje i proširivanje novih ideja.

Kada razmišljamo o problemima naši misaoni procesi su obojani predrasudama jer nismo objektivni i sve sagledavamo iz naše točke gledišta i naših pretpostavki o situaciji. Zaključke donosimo iz prijašnjih iskustava učeći iz situacija koje su nam se dešavale. Svako od tih iskustava i predrasuda utječe na naše rasuđivanje. Kritičko razmišljanje nam omogućuje da se distanciramo od svojih uvjerenja i predrasuda i dođemo do logičnih zaključaka što nam je dalje činiti.

Kada se suočavamo s problemom uobičajeno je da ga vidimo samo iz svoje perspektive, a pri tome ne sagledavamo kako ga naši klijenti, kupci ili suradnici vide. Na taj način možemo upasti u zamku i da napravimo proizvod koji je tržištu nezanimljiv. Cilj kritičkog razmišljanja je uvidjeti svoje predrasude tako da ne donosimo pogrešne odluke. Da bi to postigli trebamo artikulirati svoja stajališta. Na taj način imamo bolju priliku za otkrivanje iskrivljenog promišljanja. Kada raspravljamo i debatiramo s drugima produbljujemo i preispitujemo i vlastite stavove. Iz kvalitetne rasprave obje strane dobivaju. Sposobnost kritičkog promišljanja se uči. Na žalost, u školama i obitelji se tome posvećuje premalo pozornosti.

Svaki izbor ima posljedice pa sagledavanjem posljedica možemo na vrijeme promijeniti naše odluke. Da bi to postigli trebamo pristupiti problemu sagledavajući ga iz više kutova i analizirajući sve  alternative kako bismo odabrati najbolju.

Još iz kategorije

Dugoročna ekološka održivost

Dugoročna ekološka održivost

23.10.2020. komentiraj

Ključni moment u razvoju svake zemlje je znanje upravljanja tehnološkim promjenama koje, s jedne strane, obuhvaćaju inovacije, odnosno komercijalizaciju novih tehnologija i rješenja, a s druge strane njihovu adaptaciju za vlastite potrebe.

Rad na daljinu ne ide nikuda, a s time i problem s karijerama

Rad na daljinu ne ide nikuda, a s time i problem s karijerama

19.10.2020. komentiraj

Rad na daljinu pokazao se kroz ovu godinu vrlo efektivnim, posebno u tehnološkom sektoru i zbog toga organizacije ne stvaraju pritisak zaposlenima oko povratka na radna mjesta. Jer, troškovi su se smanjili, produktivnost povećala i u tom smislu nema potrebe išta mijenjati. Ali, zaposleni su zbog toga polako u problemima...

3 koraka kako pridobiti ljude uz brend

3 koraka kako pridobiti ljude uz brend

12.10.2020. komentiraj

Mušterija je uvijek u pravu. Tako glasi ona stara izreka, koju zna baš svaki poslodavac, ali i zaposlenik u nekoj od djelatnosti koje ovise direktno o interakciji s mušterijama. U današnje vrijeme, ljudi su pametniji nego ikad, oprezniji i lakše se informiraju o onome na što misle trošiti novac.