Kritičkim razmišljanjem do boljih odluka

Kritičkim razmišljanjem do boljih odluka
Fotolia

Kao poduzetnik svaki dan donosite odluke koje utječu na uspješnu prodaju vaših proizvoda, lojalnost vaših zaposlenika i cjelokupno zdravlje vašeg poslovanja. Kako bi donijeli najbolje moguće odluke morate razmišljati kritički i brzo uočiti sve propuste koji bi mogli naštetiti vašem poslovanju. Kritičko razmišljanje iziskuje provjeru, ocjenjivanje i proširivanje novih ideja.

Kada razmišljamo o problemima naši misaoni procesi su obojani predrasudama jer nismo objektivni i sve sagledavamo iz naše točke gledišta i naših pretpostavki o situaciji. Zaključke donosimo iz prijašnjih iskustava učeći iz situacija koje su nam se dešavale. Svako od tih iskustava i predrasuda utječe na naše rasuđivanje. Kritičko razmišljanje nam omogućuje da se distanciramo od svojih uvjerenja i predrasuda i dođemo do logičnih zaključaka što nam je dalje činiti.

Kada se suočavamo s problemom uobičajeno je da ga vidimo samo iz svoje perspektive, a pri tome ne sagledavamo kako ga naši klijenti, kupci ili suradnici vide. Na taj način možemo upasti u zamku i da napravimo proizvod koji je tržištu nezanimljiv. Cilj kritičkog razmišljanja je uvidjeti svoje predrasude tako da ne donosimo pogrešne odluke. Da bi to postigli trebamo artikulirati svoja stajališta. Na taj način imamo bolju priliku za otkrivanje iskrivljenog promišljanja. Kada raspravljamo i debatiramo s drugima produbljujemo i preispitujemo i vlastite stavove. Iz kvalitetne rasprave obje strane dobivaju. Sposobnost kritičkog promišljanja se uči. Na žalost, u školama i obitelji se tome posvećuje premalo pozornosti.

Svaki izbor ima posljedice pa sagledavanjem posljedica možemo na vrijeme promijeniti naše odluke. Da bi to postigli trebamo pristupiti problemu sagledavajući ga iz više kutova i analizirajući sve  alternative kako bismo odabrati najbolju.