Kritičkim razmišljanjem do boljih odluka

Kritičkim razmišljanjem do boljih odluka

Foto: Fotolia

Kao poduzetnik svaki dan donosite odluke koje utječu na uspješnu prodaju vaših proizvoda, lojalnost vaših zaposlenika i cjelokupno zdravlje vašeg poslovanja. Kako bi donijeli najbolje moguće odluke morate razmišljati kritički i brzo uočiti sve propuste koji bi mogli naštetiti vašem poslovanju. Kritičko razmišljanje iziskuje provjeru, ocjenjivanje i proširivanje novih ideja.

Kada razmišljamo o problemima naši misaoni procesi su obojani predrasudama jer nismo objektivni i sve sagledavamo iz naše točke gledišta i naših pretpostavki o situaciji. Zaključke donosimo iz prijašnjih iskustava učeći iz situacija koje su nam se dešavale. Svako od tih iskustava i predrasuda utječe na naše rasuđivanje. Kritičko razmišljanje nam omogućuje da se distanciramo od svojih uvjerenja i predrasuda i dođemo do logičnih zaključaka što nam je dalje činiti.

Kada se suočavamo s problemom uobičajeno je da ga vidimo samo iz svoje perspektive, a pri tome ne sagledavamo kako ga naši klijenti, kupci ili suradnici vide. Na taj način možemo upasti u zamku i da napravimo proizvod koji je tržištu nezanimljiv. Cilj kritičkog razmišljanja je uvidjeti svoje predrasude tako da ne donosimo pogrešne odluke. Da bi to postigli trebamo artikulirati svoja stajališta. Na taj način imamo bolju priliku za otkrivanje iskrivljenog promišljanja. Kada raspravljamo i debatiramo s drugima produbljujemo i preispitujemo i vlastite stavove. Iz kvalitetne rasprave obje strane dobivaju. Sposobnost kritičkog promišljanja se uči. Na žalost, u školama i obitelji se tome posvećuje premalo pozornosti.

Svaki izbor ima posljedice pa sagledavanjem posljedica možemo na vrijeme promijeniti naše odluke. Da bi to postigli trebamo pristupiti problemu sagledavajući ga iz više kutova i analizirajući sve  alternative kako bismo odabrati najbolju.

Još iz kategorije

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

31.07.2020. komentiraj

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

28.07.2020. komentiraj

Oprah, Napoleon, Beethoven i Reagan nemaju zajedničko samo to što su prepoznatljivi kad se spomene jedna riječ njihovog punog imena, kao ni to što je njihov utjecaj bezvremenski i globalni, već im je zajedničko to što su pili enormne količine kave. U redu, Oprah i dalje pije jer je u ovom društvu jedina još uvijek živa.

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

23.07.2020. komentiraj

Generacija Z, ili sljednici milenijalaca, trenutni su kriptonit svakom stručnjaku za digitalni marketing jer još uvijek nije potpuno jasno kako im pristupiti. Ali, u startu griješe oni koji misle da generacija Z ne koristi elektroničku poštu. Ne samo da griješe već si u samom startu onemogućavaju jedan potencijalno veliki dio digitalno-marketinškog kolača.