Konstruktivnom kritikom do jačeg tima

Konstruktivnom kritikom do jačeg tima
Fotolia (ilustracija)

Svi oni koji su se našli u ulozi voditelja tima sigurno su barem jednom naišli su na situaciju u kojoj je nekom od članova tima bilo potrebno uputiti kritiku. Poznato je da nitko ne voli primati kritiku pred drugima te smo ih stoga navikli upućivati i primati nakon sastanka - "u četiri oka", iza zatvorenih vrata.

Često se vodimo tom smjernicom te pri tome dobro pazimo da se osoba koju se kritizira ne osjeća kao da napadamo nju, već njene postupke - što bi na kraju krajeva i trebalo biti tako.

No, najnovija istraživanja pokazuju da je za jedan tim daleko korisnije kada se o problemima jednog člana javno raspravlja pred cijelim timom. Na taj se način timu šalje poruka da je svatko od članova tima odgovoran ne samo voditelju, nego i svim drugim članovima. Ukoliko postoji problem zbog, primjerice, postignuća pojedinog člana, neminovno je da će se to odraziti na sve, a ne samo na člana koji iz nekog razloga nije učinkovit.

Djelujte na problem ondje gdje je i nastao - u timu. Bitno je da u tim situacijama i drugi članovi tima jedni drugima daju povratne informacije kako oni vide svojeg  kolegu i novonastalu situaciju te da iznesu svoje prijedloge za rješavanje njegovog problema. Dobro je da svaki član tima osjeti odgovornost za ostale članove te da jedni drugima daju povratne informacije kojima si međusobno pomažu. Kada su negativne povratne informacije potrebne, komentari bi trebali biti dobronamjerni i konstruktivni, a kako bi se zadržali dobri međuljudski odnosi unutar tima.

Razmišljajući o cilju potrebno je utvrditi razloge kašnjenja i neispunjenja zadanih planova te pokušati  naći rješenje kojim će se situacija poboljšati ili popraviti.

Kritika ne mora nužno biti negativna, već može biti prilika da se razvijemo, postanemo svjesniji sebe te u nečemu postanemo bolji i kvalitetniji. Ovakav način rješavanja problema je moguć u timovima koji su povezani, u kojima vlada prijateljska atmosfera, koji su usmjereni na zajednički cilj i koji svojem voditelju nisu samo "brojke". Tada i osoba koja dobiva kritiku osjeća da joj drugi članovi tima nisu suci, već kolege koji nude svoju pomoć. Nakon pozitivnog rješenja takvih situacija raste uzajamna otvorenost, povjerenje i povezanost članova tima.

I naravno, ne zaboravite pohvaliti svoj tim. Njihov uspjeh je i vaš uspjeh.