Kako se povezati s publikom?

Kako se povezati s publikom?

Foto: Fotolia

Jedna od vrlo zanimljivih tema je kako se povezati s publikom prilikom prezentacija ili držanja govora. Danas nije lako zadržati pažnju publike, jer smo svi mi nestrpljivi, naučeni smo da u kratkom roku dobijemo sve i odmah i ako nas ne zainteresirate na početku, mi već zijevamo.

Živimo u vremenu kada je naša pažnja vrlo kratka (nažalost) i onaj tko prezentira određenu stvar pred publikom, mora u početku odmah zaokupiti pažnju slušatelja. Bilo bi dobro pokazati neku zanimljivost, ispričati neki OK vic i razbiti onu početnu tremu. Bitno je da se publika opusti i poistovjeti s predavačem.

Predavanje ili govor mora biti zanimljivi, nemojte si dopustiti da to odradite reda radi jer ćete onda biti i takav odjek vašeg predavanja ili govora. Napravite zanimljivu prezentaciju koja ima zanimljive anegdote, poslovice, mudre misli, zagonetke i slično.

„Natjerajte“ publiku da razmišlja, da se uključi, da bude aktivna. Postavite joj pitanje, tražite odgovor, čak uvedite neke male nagrade za ispravan odgovor na vaša pitanja. Zaokupiti pažnju publike je najteže i za to će vam trebati dosta iskustva, pa je zato najbolje da puno vježbate. Svoje izlaganje svedite na razumno vrijeme, nemojte biti predugački jer će ekipa u publici zaspati ili se dosađivati.

Ima zanimljivih predavanja i govora koji mogu trajati satima, no to su ipak iznimke a ne pravilo. Dobra je fora da izvedete nekoga iz publike na podij te na konkretnom primjeru pokažete kako se to radi.

Uvijek morate imati na pameti da publici ne smije biti dosadno, da se stalno mora nešto događati. Više nije dosta korektno održati govor ili napravite prosječnu prezentaciju, nego se traži da osoba pred publikom bude svojevrsni zabavljač i performer.

Morate znati da vi na taj način predstavljate sebe, poduzeće za koje radite i usluge ili proizvode koje nudite. Upišite razne tečajeve govorništva, poradite na prezentacijskim vještinama, vježbajte i uspjeh neće izostati.

Još iz kategorije

Bill Gates o razlikama između Elona Muska i Stevea Jobsa

Bill Gates o razlikama između Elona Muska i Stevea Jobsa

24.09.2020. komentiraj

Dionice Tesle rastu iz tjedna u tjedan, a s njima i bogatstvo Elona Muska, što je dovelo do situacije kad se počinje tog milijardera uspoređivati s pokojnim Steveom Jobsom. Razlike između njih dvojice naveo je treći milijarder i desetljećima najbogatiji čovjek svijeta - Bill Gates.

Generacija Z i budućnost rada i zabave

Generacija Z i budućnost rada i zabave

15.09.2020. komentiraj

Vremena se mijenjaju brže nego ikad prije, a s njima i potrebe zaposlenika. Traže bolje uvjete, ali glasnije i odlučnije, a ako ih ne dobiju otići će od poslodavca, što se nekad činilo nezamislivo i kontraproduktivno, no posljednjih je godina iznimno uspješan alat u stvaranju okruženja koje je adekvatno radnom mjestu i atmosferi.

Kako startupi vide budućnost s radom na daljinu

Kako startupi vide budućnost s radom na daljinu

09.09.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa kreirala je novu stvarnost na svim razinama, pa i onima koje se tiču poslovanja. Dok se već na našem portalu naveliko spominjalo kako raditi na daljinu, kojim se alatima služiti i kako ostati mentalno jak za tako nešto, vrijeme je da se spomene i kakvu budućnost imaju startupi u jeku ove krize.