Kako se povezati s publikom?

Kako se povezati s publikom?

Foto: Fotolia

Jedna od vrlo zanimljivih tema je kako se povezati s publikom prilikom prezentacija ili držanja govora. Danas nije lako zadržati pažnju publike, jer smo svi mi nestrpljivi, naučeni smo da u kratkom roku dobijemo sve i odmah i ako nas ne zainteresirate na početku, mi već zijevamo.

Živimo u vremenu kada je naša pažnja vrlo kratka (nažalost) i onaj tko prezentira određenu stvar pred publikom, mora u početku odmah zaokupiti pažnju slušatelja. Bilo bi dobro pokazati neku zanimljivost, ispričati neki OK vic i razbiti onu početnu tremu. Bitno je da se publika opusti i poistovjeti s predavačem.

Predavanje ili govor mora biti zanimljivi, nemojte si dopustiti da to odradite reda radi jer ćete onda biti i takav odjek vašeg predavanja ili govora. Napravite zanimljivu prezentaciju koja ima zanimljive anegdote, poslovice, mudre misli, zagonetke i slično.

„Natjerajte“ publiku da razmišlja, da se uključi, da bude aktivna. Postavite joj pitanje, tražite odgovor, čak uvedite neke male nagrade za ispravan odgovor na vaša pitanja. Zaokupiti pažnju publike je najteže i za to će vam trebati dosta iskustva, pa je zato najbolje da puno vježbate. Svoje izlaganje svedite na razumno vrijeme, nemojte biti predugački jer će ekipa u publici zaspati ili se dosađivati.

Ima zanimljivih predavanja i govora koji mogu trajati satima, no to su ipak iznimke a ne pravilo. Dobra je fora da izvedete nekoga iz publike na podij te na konkretnom primjeru pokažete kako se to radi.

Uvijek morate imati na pameti da publici ne smije biti dosadno, da se stalno mora nešto događati. Više nije dosta korektno održati govor ili napravite prosječnu prezentaciju, nego se traži da osoba pred publikom bude svojevrsni zabavljač i performer.

Morate znati da vi na taj način predstavljate sebe, poduzeće za koje radite i usluge ili proizvode koje nudite. Upišite razne tečajeve govorništva, poradite na prezentacijskim vještinama, vježbajte i uspjeh neće izostati.

Još iz kategorije

Poduzetnici konstantno moraju raditi na vlastitom redizajnu

Poduzetnici konstantno moraju raditi na vlastitom redizajnu

24.01.2020. komentiraj

Poduzetnici konstantno moraju biti u pokretu i konstantno se moraju nanovo izgrađivati jer status quo može označiti njihov krah. Takav pritisak nešto je s čime se samo najbolji mogu nositi jer nikad ne prestaje, posebno u današnjem ubrzanom vremenu. Zato, treba osluškivati tržište, tražiti načine kako se pozicionirati i napraviti iskorak.

Kultura poslovanja u radnoj okolini

Kultura poslovanja u radnoj okolini

20.01.2020. komentiraj

Promjena posla nikad nije laka, ali kad se na nju odlučite, izrazito je bitno biti svjestan u kakvo radno okruženje dolazite. U suprotnom biste mogli vrlo brzo otići ili tražiti novu poziciju unutar kolektiva. Srećom, tako nešto moguće je promijeniti. Ne uvijek, ali moguće je.

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

17.01.2020. komentiraj

Kompanije su dugi niz godina demografske informacije tretirale kao najrelevantnije pri oglašavanju i oslanjali su se na njih kad god je trebalo “targetirati” određenu skupinu ljudi. No, to više ne vrijedi i vrijeme je da se kompanije prilagode takvoj stvarnosti jer će u suprotnom bacati novac u vjetar.