Kako razbiti frustrirajuće životne navike

Kako razbiti frustrirajuće životne navike

Foto: DepositPhotos

Većina odluka koje donosimo dolaze s podsvjesne razine koje nismo potpuno svjesni, što znači da nerijetko budu krive i uvjetovane iskustvima iz prošlosti, koja ne moraju imati nikakve veze sa sadašnjosti i situacijom u kojoj se osoba nalazi.

Zato je bitno imati mentalni trening i "razbiti" te unaprijed postavljene uzorke ponašanja koji bi mogli naštetiti odlukama koje donosite, bilo u privatno ili poslovnom životu. To se može postići na nekoliko načina i poboljšati sve što činimo, posebno u poslovnom smislu.

1. Prepoznajte uzorke ponašanja u vašem životu

Ako bilježite neuspjehe nakon odluka koje donosite u trenucima kad mnogo ovisi o njima, tad se preispitajte i zagrebite ispod površine, prisjetite se što se dogodilo i koliko utječe na vas pa pokušajte prepoznati uzorke ponašanja u odlukama koje ste donosili. Kad to prepoznate, znat ćete se lakše postaviti prema svemu što kasnije slijedi. Iskusni poduzetnici to su naučili i ne baziraju svoje odluke na prošlosti već sadašnjosti i prognozama za budućnost. Pa, ako ste se zapitali zašto bi neki veliki suparnici iz prošlosti kao Microsoft i Apple, Apple i IBM ili Microsoft i Linux, započeli suradnju, to je zato što nisu pratili uzorke iz prošlosti već sadašnjosti i onoga što će donijeti budućnost.

2. Fokusirajte se na specifičan uzorak ponašanja

Umjesto da preispitate cijeli svoj život, bavite se detaljima i njih mijenjajte ili prilagođavajte. Ako konstantno činite nešto čime ste nezadovoljni, promijenite to. Može biti bilo što, predugo spavanje, predugo ostajanje budnim, izostanak vježbe, jedenje nezdrave hrane ili neredoviti obroci. To nezadovoljstvo mijenjajte malo po malo.

3. Preispitajte se zašto ste odlučili što ste odlučili

Sve što ste napravili u posljednje vrijeme stavite na papir i razmislite zašto ste tako odlučili, bilo da se radi o uspjehu ili neuspjehu. Tako ćete imati jasniju sliku kako se postavljati u budućnosti.

4. Pogledajte gdje sz vas odluke dovodile

Nemojte se koncentrirati samo na posao ili privatni život već na svako područje života pa pogledajte što je koja odluka donosila ili odnosila u datom trenutku. Po tome se može vidjeti jeste li riskirali, jeste li prečesto riskirali, koliko ste bili racionalni ili iracionalni i koliko ste ponavljali u svim dijelovima života takve uzorke ponašanja.

5. Sagledajte situaciju i kako biste birali danas kad sve znate kako se odigrali

Lako je biti general poslije bitke, ali i poučno. Jer, neke se stvari ponavljaju u životu i ako znate gdje ste pogriješili, sljedeći put možda nećete. Iako, treba biti oprezan jer ako temeljite odluke na prošlosti, kako je i spomenuto, možete griješiti. Naravno, sve to nije lako odvagnuti, zato je potreban mentalni trening, iskustvo i strpljenje.

Još iz kategorije

Kupci na prvom mjestu

Kupci na prvom mjestu

16.06.2019. komentiraj

U studenom ove godine održat će se 10. konferencija SUPERPRODAVAČ te se dodijeliti nagrade najboljima, B2B Superprodavač godine, o čemu smo razgovarali sa Sandrom Mihelčić koja je i pokrenula ovu nagradu i konferenciju.

Kako odgajati djecu u digitalnom dobu?

Kako odgajati djecu u digitalnom dobu?

12.06.2019. komentiraj

Dolaskom ljetnih vrućina bliži se i kratka stanka po pitanju raznih događaja iz ICT svijeta. Nakon godišnjih odmora, u rujnu slijedi novi val zanimljivih konferencija i srodnih događanja, a među njima se ističe Weekend Media Festival. Ovogodišnje izdanje WMF-a održat će od 19. do 22. rujna u Rovinju.

5 podmuklih načina na koji vas dizajn ureda čini manje produktivnim

5 podmuklih načina na koji vas dizajn ureda čini manje produktivnim

11.06.2019. komentiraj

Nedostatak koncentracije na poslu česta je pojava i pojavljuje se iz vrlo jednostavnih razloga, koji se mogu riješiti bez previše stresa te na taj način zapravo poboljšati produktivnost. Stoga, nastavku ovog teksta donijet ćemo pet najčešćih razloga za dekoncentraciju i kako ih se riješiti.