Kako raditi od kuće

Kako raditi od kuće

Foto: Fotolia

Većina nas razmišljala je o napuštanju posla i radnog vremena od 9 do 5 i maštala o radu iz udobnosti vlastitog doma. Rad od kuće ima svoji prednosti ali i mana. No jedno je sigurno, nema izgubljenog vremena na putovanje do posla i s posla.

Rad od kuće je daleko veći izazov nego što to mnogi misle. Prvenstveno jako je tiho u odnosu na žamor i zvonjavu telefona u uredima. Sami ste pa se komunikacija svodi na pokoji telefonski razgovor i većinom na e-mail poruke.

Za rad od kuće potrebne su određene vještine, a ove vještine su ključ uspjeha.

Fokusiranost

Pristigle privatne e-mail poruke i   društvene mreže   su vrlo lak način da izgubimo fokusiranost na zadatak. Tih stvari koje odvraćaju pažnju u tvrtkama gotovo da i nema, al ih kod kuće ima na pretek. Na poslu obično posjetite kuhinju ujutro i za vrijeme stanke za ručak, kod kuće će to vjerojatno biti svakih sat vremene ako ne i manje. Kako bi ostali fokusirani potrebno je postaviti pravila i ponašati se kao da radite u tvrtkinom uredu. A u tome vam uvelike može pomoći buđenje i spremanje kao da idete na posao u sjedište tvrtke.

Organizacijske vještine

Na poslu ste uvijek držali do urednosti svog stola ili ureda kako bi izgledali organizirano, no kod kuće ja to sasvim druga priča. Ne upadajte u ovu zamku pogotovo ako su video konferencijski razgovori dio vaše svakodnevice . Još jedan nedostatak rada od kuče je i osoblje koje je nakon radnog vremena čistilo urede, te je sada taj posao na vama. Kako bi sve ovo uspjeli potrebno se je jako dobro organizirati,a u tome vam može pomoći zapisivanje stvari i zadataka u bilježnicu ili na kalendar.

Sposobnost da radite sami

Mnogi vole popričati s kolegama na poslu, podružiti se nakon posla, sjesti i popiti piće na radnom sastanku. U ovom slučaju toga nema i osjećat će te se usamljeno. Ali i usamljenost ima svojih prednosti, štiti vas od onog iritirajućeg ogovaranja i tračanja na poslu. No i za takvu usamljenost ima rješenja , postoje brojne aplikacije za slanje poruke i online video razgovore, kojim možete razbiti takvu usamljenost.

Izvrsne komunikacijske vještine

Kada radite u uredu uvijek možete otići do kolege ili šefa i pitati za savjet oko projekta, te popričati o idejama. No radom od kuće oni postaju samo zelene točkice koje označavaju da su online te ih kontaktirate putem chat poruka. Kod takve komunikacije potrebno je biti vrlo oprezan, jer je potrebno kratko i jasno pisati ono što mislimo kako se razgovor ne bi krivo shvatio.

Motiviranje samog sebe

Znajući da nema nadređenog koji nas može kontrolirati, polako gubimo motivaciju i sve će nas više zanimati od posla. Pa čak i pranje rublja samo da se ne moramo odmah baciti na posao. Kako bi se motivirali odredite dnevne, tjedne pa čak i ciljeve po satima, koje će te izvršavati i samim time se osjećati produktivno,zadovoljno i motivirano.

Još iz kategorije

Legendarni potez Stevea Jobsa na kritike

Legendarni potez Stevea Jobsa na kritike

11.08.2020. komentiraj

Bihevioralna psihologija koristi se kao tehnika u borbi protiv kriminala, ali može se primijeniti i u svakodnevnom životu, što je najbolje pokazao tijekom jednog intervjua Steve Jobs. Naime, upotrijebio je tehniku S.T.O.P. da bi se suočio sa žestokim i argumentiranim kritikama jednog developera, nezadovoljnog činjenicom da se Apple 1997. bez ikakvog razloga i povoda odlučio odbaciti podršku za OpenDoc.

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

06.08.2020. komentiraj

Predsjednik Atlantic Grupe jedan je od najuspješnijih biznismena u Europi, a njegov poslovni put do vrha inspirativna je priča o poslovanju u kojem uvijek treba imati rješenje u rukavu za najgore situacije.

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

31.07.2020. komentiraj

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.